Шпигунський скандал із Pegasus: спецслужби могли стежити за членами королівської родини ОАЕ

Шпигунський скандал із Pegasus: спецслужби могли стежити за членами королівської родини ОАЕ

ЗМІ
Шпигунський скандал із Pegasus: спецслужби могли стежити за членами королівської родини ОАЕ
. Вікіпедія

У переліку телефонних номерів, які становили інтерес для клієнтів ізраїльської компанії NSO Groups, що випускає програмне забезпечення для стеження за смартфонами, виявили номер доньки правителя Дубая принцеси Латіфи, а також його колишньої дружини, принцеси Хайї Бінт аль-Хусейн.

Про це повідомляє BBC.

"Номери телефонів, якими користувалися дві дубайські принцеси, були виявлені в ході розслідування щодо шпигунського програмного забезпечення для злому телефонів, відомого як Pegasus", – йдеться у повідомленні.

Їхні номери були виявлені у списку із приблизно 50 тисяч телефонних номерів людей, які, як вважається, становили інтерес для клієнтів ізраїльської фірми NSO Group, що є розробником програми-шпигуна.

Як зазначає видання, у лютому було оприлюднене відео, на якому принцеса Латіфа стверджує, що перебуває у заручниках. Вона розповіла, що після втечі країни у 2018 році її схопили на яхті в Індійському океані та відвезли назад у Дубай. Також Латіфа надіслала лист до поліції Кембриджширу, в якому просила британську поліцію відновити розслідування викрадення її старшої сестри принцеси Шамси.

Водночас у 2019 році принцеса Хайя втікла із Дубая, заявивши, що побоюється за своє життя. Вона публічно звинуватила свого колишнього чоловіка, шейха Мохаммеда, у викраденні, тортурах і кампанії залякування.

Раніше французьке видання Le Monde повідомило, що президент Франції Емманюель Макрон та низка міністрів французького уряду могли бути об'єктами, за якими слідкували через шпигунську програму Pegasus.

Що відомо

  • Pegasus – це шкідлива програма, яка заражає iPhone і пристрої Android, дозволяючи отримувати повідомлення, фотографії та електронні листи, записувати дзвінки, а також таємно активувати мікрофони. При цьому розробник програми, ізраїльська компанія NSO Group стверджує, що вона призначена лише для використання проти злочинців та терористів.
  • Французька некомерційна організація Forbidden Stories та Amnesty International змогли отримати перелік із понад 50 тисяч телефонних номерів, які могли становити інтерес для клієнтів NSO Group як люди. У списку опинились сотні керівників підприємств, релігійних діячів, журналістів, вчених, співробітників неурядових організацій, членів профспілок, а також урядовців, включно пз міністрами, президентами і прем'єр-міністрами.
  • NSO Group оприлюднила заяву, в якій повністю відкидає звинувачення на свою адресу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок