Рада провалила голосування щодо легалізації медичного канабісу

Рада провалила голосування щодо легалізації медичного канабісу

Рада провалила голосування щодо легалізації медичного канабісу
.

Верховна рада відправила на доопрацювання законопроєкт №5596 про легалізацію медичного канабісу, авторами якого стали понад 80 народних депутатів від різних фракцій.

Законопроєкт у першому читанні "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності" підтримали лише 184 народних депутатів на засіданні 13 липня.

Депутатка від фракції "Голос" Ольга Стефанишина зазначила, що законопроєкт не ухвалили, по-перше, через те,що не було достатньої кількості депутатів на позачерговій сесії. І, по-друге, проєкт не підтримали "популісти".

"Депутати, не читаючи законопроєкт, виходять на трибуни і збивають проєкт, який допомагає хворим людям. Не знаю, як вони будуть своїм виборцям ивитися в очі", — сказала депутатка.

Вона зазначила, що надалі є тридцять днів, щоб повторно подати цей законопроєкт і його будуть розглядати його у вересні. Стефанишина додала, що до документу, можливо, внесуть правки, щоб депутати проголосували.

Документом пропонується дозволити в Україні вирощування та обіг сортів конопель з допустимою кількістю тетрагідроканабінолу – фітоканабіноїду, що має психоактивний вплив на людину за умови його регулярного вживання у високій концентрації. "Лікарські коноплі з низьким вмістом тетрагідроканабінолу – це сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких становить від 0,2 відсотка до 1 відсотка", - йдеться в документі.

Серед іншого, законопроєкт передбачає:

  • вилучення канабідіолуКанабідіол є головним фітоканабіноідом, його частка в рослинному екстракті може досягати 40 %. Він не володіє будь-якими психоактивними властивостями, якими володіє тетрагідроканабінол. Проводяться клінічні дослідження впливу канабідіолу для лікування тривожності, розладів рухового апарату, депресії. з переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом міністрів;
  • вилучення промислових конопель з переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом міністрів.
Читайте також: Легалізація медичного канабісу в Україні: для чого це потрібно

"Сорти канабісу з вмістом тетрагідроканабінолу від 0,2 до 1% буде дозволено вирощувати на відкритих полях. Сорти з більшим вмістом наркотичних речовин – лише у закритих приміщеннях, під наглядом камер та охорони", – розповів один з авторів законопроєкту Олександр Санченко ("Слуга народу").

За його словами, ухвалення законопроєкту про обіг медичного канабісу дасть легальний доступ до препаратів з нього для двох мільйонів людей, які їх потребують.

"Сама ціль закону – це доступні ліки для людей, для того, щоб вони краще переживали онкозахворювання, епілепсію, синдром Альцгеймера. Тобто це ряд ліків, які чомусь довгий час не є доступними в Україні", – додав Санченко.

У разі ухвалення законопроєкту, ліки на основі канабісу будуть продаватися за електронним рецептом, виданим лікарем, в аптекарських закладах, що матимуть відповідну ліцензію. В разі видачі рецепту без належних умов, лікар нестиме кримінальну відповідальність. Контролювати обіг таких препаратів буде спеціальний уповноважений орган, який визначається Кабінетом міністрів.

Читайте також: Медичний канабіс в Україні не відрізнятиметься від аналогу в ЄС — Радуцький

Що говорять прихильники законопроєкту

Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький ("Слуга народу") у коментарі Суспільному заявив, що в Україні проблема легалізація медичного канабісу актуальна, а її вирішення чекають мільйони хворих.

"Варто (підтримати законопроєкт — ред.) заради двох мільйонів українців, які страждають на невиліковні хвороби, які страждають від болю, який можна зняти тільки морфієм, або чимось, що не додає здоров'я. А канабіс не є наркотичною речовиною за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я і Організації об'єднаних націй", — заявив очільник комітету.

Водночас Радуцький додав, що рекреаційний канабіс і медичний канабіс дуже відрізняються і якщо людина "заради задоволення" купить собі медичний канабіс, то вона "задоволення не отримає": "Рекреаційний канабіс і медичний канабіс, я вам поясню, це зовсім різні речі. І, якщо людина заради задоволення купить собі медичний канабіс, вона задоволення не отримає, там інша кількість ТГК (тетрагідроканабінолу - ред.). Будучі в Амстердамі та наслухавшись, що таке можливо, я спробував зробити одну затяжку, в мене почався дуже сильний кашель, такий, що я зупинитись не зміг. Взяв цигарку та більше у житті навіть не намагався зрозуміти, що це таке рекреаційний канабіс".

Також нардеп додав, що контроль за обігом таких препаратів буде жорсткішим, ніж за алкоголем чи тютюном: "Там відеоспостереження, там GPS-трекінг, там тільки електронний рецепт, там обов'язковий реєстр в eHealth, там контролюється не тільки лікар, який виписав, але й аптека, яка продала, там контролюється сам хворий. Таких обмежень в Україні навіть на наркотики немає і це правильно".

Що відомо

  • 30 червня у комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримали законопроєкт №5596, що передбачає легалізацію медичного канабісу в Україні.
  • У січні під Верховною Радою мітингували на підтримку легалізації медичного канабісу.
  • В Україні 20 жовтня 2020 року представники українських пацієнтських організацій, активісти та ветерани презентували законопроєкт про врегулювання медичного канабісу. Також про створення робочої групи, яка розробляє законопроєкт щодо застосування медичного канабісу в Україні, заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.
  • 24 грудня депутатка від фракції "Голос" Ольга Стефанишина зареєструвала у Верховній раді законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.
  • Науковці з Вашингтонського університету, що у штаті Міссурі (США), з'ясували, що куріння жінками канабісу під час вагітності може посилювати психотичну поведінку у дітей.
  • Австралійські вчені вивели сорт марихуани, який може руйнувати ракові клітини й не вбивати при цьому лейкоцити та здорові клітини кісткового мозку. Новий вид рослини назвали Eve (Єва).
  • Європейські науковці заявили про нездатність канабісу полегшувати біль при онкологічних захворюваннях, попри велику кількість попередніх досліджень, які доводили його ефективність.
  • Комісія ООН підтримала виключення канабісу зі списку небезпечних наркотиків.
  • Українські науковці досліджують вплив канабісу на лікування запалення легень під час COVID-19.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок