Велике будівництво без тендерів. Як розбудовується найдорожча дорога в Україні — "Київська обхідна"

Велике будівництво без тендерів. Як розбудовується найдорожча дорога в Україні — "Київська обхідна"

Велике будівництво без тендерів. Як розбудовується найдорожча дорога в Україні — "Київська обхідна"
. Укравтодор

Будівництво Київської обхідної дороги навколо столиці обійдеться бюджету щонайменше у 85 млрд гривень. Це — найдорожчий проєкт президентської програми "Велике будівництво". Він передбачає розбудову 150 км напівкільцевої дороги до 2025 року. Нова траса буде функціонувати одночасно зі старою Кільцевою дорогою (Велика Окружна вулиця), яка пролягає Святошинським, Голосіївським і Солом’янським районами та була збудована у 1977 році.

В рамках масштабного проєкту "Укравтодор" уклав контракт з американською Bechtel Overseas Corporation, для цього Верховна рада дозволила обирати підрядника для Київської обхідної дороги без тендерів на Prozorro. Експерти впевнені, що це може призвести до корупційних ризиків, а компанія Bechtel, яку обрав "Укравтодор", начебто очолює рейтинг найбільш злісних порушників будівельних норм і антикорупційних законів у США.

В перевагах та недоліках Київської обхідної дороги розбиралося Суспільне.

Перший проєкт ділянки Київської обхідної дороги (КОД) "Укравтодор" представить вже до кінця цього літа. Це буде 18 кілометрів які з'єднають автомобільні шляхи довкола столиці. Загалом нова дорога має об’єднати такі автомобільні шляхи: М-07 Київ — Ковель та через дороги М-05 Київ — Одеса, Н-01 Київ — Знам’янка, Н-08 Бориспіль — Маріуполь, М-03 Київ — Харків, М-01 Київ — Чернігів, також передбачено будівництво мостового переходу через Дніпро. Загальна протяжність буде майже 150 кілометри. Офіційна мета проєкту - розвантаження столиці від транзитного транспорту.

Найдорожча дорога в Україні? Проєкт “Великого будівництва”
Київська обхідна дорога, проєкт. "Укравтодор"

Навіщо українцям обхідна дорога і скільки вона коштуватиме

В "Укравтодорі" стверджують, що колапс на дорогах столиці відбувається, зокрема, й тому, що Київ перевантажений транзитним транспортом. Тільки по двох трасах М-5 та М-06 їдуть понад 350 тисяч автівок щоденно. Загалом рух по всіх напрямках у відомстві називають “перевантаженим”. Передбачається, що київська обхідна дорога розвантажить шлях, особливо для вантажного транспорту, який рухається зокрема в країни ЄС.

“Київська обхідна дорога — це проєкт, який обговорюється вже близько 15 років і до нього підходили вже не один раз і найчастіше якраз питання грошей ставало перепоною. При цьому це проєкт, який горить, горить для Києва і для передмістя, у тому числі для всієї країни, тому що на цей час Київ має транзитне значення, є 5 актуальних трас які фактично проходять через столицю, користуються київськими мостами і та інфраструктура яка зараз є — вона вже перевантажена”, — розповіла Суспільному директорка команди підтримки реформ при "Укравтодорі" Олександра Азархіна.

Велике будівництво без тендерів. Як розбудовується найдорожча дорога в Україні — "Київська обхідна"
Олександра Азархіна: проєкт Київська обхідна дорога вже давно "горить" для столиці. Facebook / Олександра Азархіна

На думку Олександри, цього разу будівництво таки вдасться реалізувати, бо є вже проєктні рішення і в кінці літа планується вихід плану першої ділянки дороги 18 кілометрів. На теперішній час сума всього будівництва складає 85 мільярдів гривень, а це більше ніж всі витрати "Укравтодору", які пішли на оновлення 4000 кілометрів доріг торік.

“Чому так дорого? Тому, що це нове будівництво, там дуже багато розв'язок, мостів. Якщо говорити про землю, земля це звісно одна зі складових вартості проєкту, тому держава буде викуповувати ці землі”, — додала Азархіна.

В "Укравтодорі" додали, що розробляють проєктну документацію, включаючи землевідведення, для ділянок проходження КОД: від М-07 Київ – Ковель – Ягодин до М-06 Київ – Чоп протяжністю 18,1 км; від М-06 Київ – Чоп до М-05 Київ – Одеса протяжністю 35,2 км; від М-05 Київ – Одеса до Н-01 Київ – Знам’янка протяжністю 22,9 км; будівництво мостового переходу через р. Дніпро з підходами до Н-01 Київ – Знам’янка та Гора – Рогозів протяжністю 25,7 км; від Гора – Рогозів до М-03 Київ – Харків протяжністю 9,7 км.

Звідки братимуть гроші на будівництво

За словами Олександри Азархіної, наразі ще немає рішення щодо фінансування КОДу, але ведуться перемовини в робочому порядку: "Опрацьовуються варіанти цієї процедури за правилами міжнародних фінансових установ, опрацьовуються варіанти можливостей залучення міжурядової угоди”.

Велике будівництво без тендерів. Як розбудовується найдорожча дорога в Україні — "Київська обхідна"
"Київська обхідна" допоможе вивести транзитні потоки руху транспортних засобів за межі Києва. Укравтодор

Також в "Укравтодорі" не змогли назвати вартість будівництва 1 кілометра нової траси, уточнив, що конкретну цифру вони отримують лише після того, як буде готовий проєкт, наприклад за перші 18 кілометрів.

Хто будує

Наприкінці травня 2021 "Укравтодор" та американська компанія Bechtel Overseas CorporationНайбільша інженерна і будівельна компанія в США, 9-та найбільша приватна компанія в США. Штаб-квартира розташована в Сан-Франциско. На цей час компанію очолює Райлі Бектел, онук засновника компанії. підписали меморандум щодо співпраці в рамках реалізації Проєкту будівництва обхідної дороги навколо Києва (КОД).

Читайте також: Уряд встановив плату за проїзд дорогами, побудованими на умовах концесії

На засіданні 3 червня Верховна рада ухвалила законопроєкт №5309, яким дозволила вибрати підрядника на будівництво Київської обхідної дороги без тендеру на Prozorro. Це щоб можна було залучити міжнародні компанії, пояснює Олександра Азархіна: “Є наша система Prozorro, яка є прекрасна, чудова, вона дозволяє нам аналізувати, дозволяє нам викривати певні порушення, але наразі вона не дає можливість саме працювати з міжнародними партнерами у форматі залучення фінансування і форматі їх додаткової оцінки”.

На думку експертів, дозвіл будувати КОД без застосування тендерної системи Prozorro призведе до прямої корупції.

“Це була 35-та поправка народного депутата президентської фракції Арсенія Пушкаренка до законопроєкту №5309 про внесення змін до Закону “Про публічні закупівлі”. Парламентський комітет не підтримав цю поправку, але в залі вона була поставлена спікером на підтвердження та набрала 268 голосів”, — заявила колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету України Агія Загребельска.

На цю тему також висловився колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян: “100 мільярдів гривень, які пропонує Зеленський вивести з-під тендеру на будівництво об’їзної дороги навколо Києва дорівнюють річному бюджету на всі автошляхи України. Своя компанія, за одним контрактом. Кожен українець буде платити ще довгі роки після Зеленського. Не факт, чи буде дорога і яка вона буде, а платити доведеться.”

Недовіру висловив і економічний експерт, редактор сайту “Наші гроші” Юрій Ніколов. Суспільному він пояснив: такі правки і підписання меморандумів — ризиковані, адже  у меморандумах немає чіткої фіксованої суми договору, а в процесі вона може зростати у кілька разів.

Велике будівництво без тендерів. Як розбудовується найдорожча дорога в Україні — "Київська обхідна"
Юрій Ніколов: корпорація Bechtel за таким же контрактом будувала дорогу в Румунії. Фото: Facebook / Юрій Ніколов

“Стосовно 85 млрд гривень можна говорити що це навряд чи буде остаточна вартість. Мова йде про те що американці звідкись залучають ці кредитні гроші, а потім ми з вами їх їм віддаємо якимось чином, яким це теж зараз досі не зрозуміло, але зрозуміло що в будь-якому разі кінцевим платником цього кредиту будемо ми з вами, як податкові агенти України фактично. Це може бути 10% і 15% і 2%, абсолютно не зрозуміло", — каже Ніколов.

Він також згадав про випадок 2004 року у Румунії, коли корпорація Bechtel одна із найбільших інженерних та будівельних компаній у США, будувала "трансільванську магістраль".

"Уряд Румунії підписав угоду на будівництво 415 км дороги вартістю більш як 2 мільярди євро. Але згодом вартість сягнула 10 мільярдів. У результаті компанія збудувала лише 54 кілометри за понад 1 мільярд євро і влада Румунії відмовилась. Також ми з'ясували, побачили в американських саме джерелах, що компанія Bechtel очолює фактично рейтинг найбільш злісних порушників будівельних норм і антикорупційних законів в самій США і взагалі по всьому світу. Там і топменеджерів саджали за відкати. Скажімо так, ця компанія, на наш погляд, не є взірцем ділової репутації”, — каже Ніколов.

Одним з нещодавніх скандалів з Bechtel стала ситуація з будівництвом у США. Дві компанії Bechtel Corp. і AECOM Energy & Construction Inc. протягом багатьох років будували гігантську установку з переробки ядерних відходів для очищення майданчика у Хенфорді, штат Вашингтон на державне замовлення. Утім, з'ясувалося, що підрядники виставляли федеральному уряду рахунки за тисячі годин роботи, які насправді не були виконані. За підсумками розгляду справи, суд зобов'язав компанії сплатити штрафи в розмірі майже 58 мільйонів доларів і ухвалити мирову угоду із замовником.

Утім, в "Укравтодорі" кажуть, що компанія Bechtel "сама до них звернулася" і наголошують, що це "один зі світових лідерів, компанія яка є в топ США з досвідом".

“Державу цікавить, щоб проєкт був виконаний якісно, щоб проєкт був виконаний за найбільш вигідними фінансовими умовами й 100% за всіма міжнародними процедурами", — наголосила Азархіна.

Суспільне звернулося за коментарем до представників Bechtel Overseas Corporation стосовно деталей співробітництва з Україною, але на момент виходу матеріалу відповіді не отримало.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок