Як чоловіча збірна України з біатлону почала підготовку до сезону? Ексклюзивне інтерв'ю Юрая Санітри

Як чоловіча збірна України з біатлону почала підготовку до сезону? Ексклюзивне інтерв'ю Юрая Санітри

Як чоловіча збірна України з біатлону почала підготовку до сезону? Ексклюзивне інтерв'ю Юрая Санітри
. Дмитро Євенко

Інтерв'ю головного тренера - про перший збір, подальші плани та Сергія Семенова.

Чоловіча збірна України з біатлону розпочала підготовку до нового сезону. У складі команди "А", яка тренується під керівництвом Юрая Санітри, вісім спортсменів - Сергій Семенов, Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Руcлан Ткаленко, Дмитро Підручний, Богдан Цимбал та Тарас Лесюк.

Перший збір команди пройшла у Сянках, отримала невеликий відпочинок, після чого розпочне закордонний етап підготовки. Він складатиметься одразу з кількох складових.

Про початок підготовки до нового сезону, перший збір та подальші плани - в ексклюзивному інтерв'ю головного тренера команди Юрая Санітри для Суспільне Спорт.

  • Про початок підготовки та збір у Сянках

"Я дуже радий, що всі приїхали з хорошим настроєм: психологічним та фізичним. Я радію, що вони проробили хорошу фізичну роботу вдома: змогли одразу виконувати те, що було заплановано. Адже на цьому зборі я вже хотів працювати за серйозною програмою. Як і минулого року, тут в Сянках, у нас були гарні умови для виконання програми.

У порівнянні з минулим роком ми зробили кілька змін, що стосуються тренувального процесу на вогневому рубежі, і дещо новий метод включили у систему фізичної підготовки. За реакцією спортсменів та моїми спостереженнями, можу сказати, що їм сподобалось - уже наприкінці збору я побачив позитивний ефект. Далі ми роз’їжджаємося по домівках. А вже у вівторок, 22 червня, у Києві на хлопців чекає функціональне тестування. Тому надалі кожен матиме свою індивідуальну програму".

  • Про зміни у підготовці

"Я виходжу з досвіду попереднього сезону. Знаю спортсменів, знаю, як і хто реагує на навантаження — це перший момент. Друге, нам необхідно спеціально готуватися до умов Олімпійських ігор. А третій фактор, який вплинув на рішення щось змінювати у підготовці, це те, що з кожним роком світовий біатлон прогресує. Тому і на стрільбі трохи більше концентрації, а також приділили більше уваги комплексній роботі. У порівнянні з попереднім роком, починали одразу стрільбу і фізичні навантаження.

Мені здалось, що після тривалої перерви для спортсменів це не було проблемою. Адже необхідне розуміння в стрільбі вони мають уже в своїй “крові”. А у “фізиці” більше працювали над динамікою, силовою роботою так, щоб підвищити швидкість під час роботи на трасі. Усе для того, аби конкурувати з біатлоністами, які минулоріч були швидшими для нас і робили різницю в результатах. Ці зміни потрібно сприймати комплексно, адже за два тижні неможливо внести зміни у організм біатлоніста. Тому цей акцент буде з’являтися під час всієї літньої підготовки і продовжуватиметься восени, а також на снігу. Скажу, якщо всі збори проходитимуть, як цей у Сянках, то весь цей сезон складеться, як одна хороша, красива казка".

  • Про подальші збори

"Наступні збори відбудуться закордоном на висоті. Нас чекає серйозний блок роботи, майже впродовж двох місяців ми будемо працювати над фізичною підготовкою. Готуватимемося в Італії, це нове місце в 100 кілометрах від біатлонного центру в Антгольці, яке побудувано в Пасо Лаваце на висоті 1800 метрів. Після цього на 12 днів спустимося вниз — перепочинемо усі разом. А потім наприкінці липня на три тижні переїдемо до австрійського Обертіліаху.

В Україну повернемося 18 чи 19 серпня. Я впевнений, що цей період підготовки ми зможемо провести згідно з планом. Адже цей період буде мати вплив на весь сезон".

  • Про роботу лише з чоловіками

"Попередній сезон був важкий, адже було трохи більше відповідальності і більше біатлоністів. Зараз в плані організації моя робота стала легшою. Можу простіше розставити пріоритети. Але практично нічого не змінюється, бо в тренерстві завжди потрібно бути сконцентрованим для того, щоб професійно виконувати роботу. Тому не скажу, що відчуваю на собі зміни. Є певні полегшення в комунікації під час тренувань і більше варіантів для виконання індивідуальної роботи".

Читайте також: Як Дар'я Блашко пояснила підготовку до Олімпіади-2022 за індивідуальною програмою? Що вона сказала
  • Про вакцинацію чоловічої збірної України

"На даний час хлопці отримали першу дозу вакцини. Я вже маю дві. Їм потрібно завершити цей процес. Але я чекаю доки вакцина, яку вони отрималиМова, найімовірніше, йде про коронавак, пройде сертифікацію в Євросоюзі. Адже на даний час ця вакцинація для нас нічого не вирішує, з огляду на в’їзд та переміщенню по Європі".

  • Про повернення Сергія Семенова

"Треба розуміти, що у Сергія Семенова була дуже велика перерва, з жовтня по квітень. Він не робив практично жодних фізичних навантажень. Тому я дуже серйозно дивлюсь на те, аби не зробити ніякої помилки на самому початку. Я помітив уже на цьому зборі, що Сергій дуже вмотивований, аби наздогнати інших. Це великий ризик, тому потрібно його трохи пригальмувати у підготовці. Адже його організм був у дуже поганому стані, через проблеми зі здоров’ям. А зараз починати одразу наздоганяти — це було б дуже великою помилкою. Ми вже мали серйозну розмову з Семеновим на цю тему. Зараз дуже важливо, щоб він набирав оберти невеличкими кроками у тренуваннях. На цей час він готовий виконувати роботу, але не в тих об’ємах та інтенсивності. Потрібно стежити за ним індивідуально".

Читайте також: Семенов повернеться до складу чоловічої збірної України з біатлону. Він пропустив сезон 2020/21
  • Про склад збірної України

"Ми визначили вісімку перед початком сезону. Ці прізвища всім відомі. Я думаю, хлопці мають хорошу комунікацію між собою. Вони мають боротьбу і мотивацію, а це сприятиме прогресу цієї команди".

  • Про лідерів Дмитра Підручного та Артема Приму

"У них був час на відпочинок. Але вони професіонали і знають, коли відпочивати, а коли потрібно тримати відповідний рівень підготовки. Так, ці два спортсмени є лідерами команди. Я впевнений, що вони мотивують інших. Можуть бачити, який потрібно мати рівень, щоб боротися за найвищі місця у світовому біатлоні".

  • Про одруження Богдана Цимбала

"Для Цимбала дуже важливий і серйозний крок на початку цього сезону. Я впевнений, що він розуміє, на який крок пішов. Тепер він відповідальний за сім’ю. Потрібно, щоб він відчув не тільки, як чоловік, але й як і спортсмен більшу відповідальність до свого життя".

  • Про відсутність сімей на зборі

"Це не було моїм бажанням. Я завжди, якщо можу, то підтримаю в цьому тих, хто вже має дружин та дітей. Адже розумію, що їхнє сімейне життя впливає на стан спортсменів. Тому на даний час усі вирішили, що буде краще на сто відсотків сконцентруватися на роботі. А далі подивимось чи буде можливість, якщо хтось матиме бажання, щоб їхні кохані приїхали до нас на збір".

Читайте також: Юлія Джима та Катерина Бех - про налаштування на Олімпіаду та старт підготовки до біатлонного сезону
На початок