Суд у справі Шеремета дослідив половину письмових доказів

Суд у справі Шеремета дослідив половину письмових доказів

Суд у справі Шеремета дослідив половину письмових доказів
. Суспільне/Дарина Коломієць

Шевченківський суд столиці 8 червня перейшов до дослідження 13-го тому письмових доказів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, засідання розпочалося зі скарги представниці потерпілої сторони Оксани Мельник.

"Я подавала клопотання, аби без мене 1-го червня засідання не проводили. Проте його не погодили. В цей час я брала участь в іншому судовому процесі в зоні бойових дій. Нам немає зв'язку, тому я навіть не бачила відеотрансляції. Мені потрібен час, аби ознайомитися з матеріалами, які досліджували минулого разу", — заявила адвокатка.

Своєю чергою головуюча суддя Голуб відповіла, що представниця потерпілої сторони може ознайомитися з матеріалами в подальший вільний час.

Після цього сторони долучилися до дослідження доказів 12-го тому. Зокрема прокурор прочитав уголос всі номери обвинувачених і розповів, як вони досліджували ці номери. А саме отримувати інформацію від телефонних операторів про здійснення дзвінків з номерів.

Крім того, нині суд також перейшов до 13-го тому доказів. Де прокурор знову наводив дані стосовно номерів телефонів. Зокрема Кузьменко та Антоненка, які в період липня 2016-го фіксувалися за кілька кілометрів від будинку Павла Шеремета.

"Коли відбувався злочин, і чоловік у куртці був поруч з авто, Андрій був вдома. Крім того, часто кажуть, що телефон в період здійснення злочину був неактивний. Але про це не йдеться ніде. А стосовно фіксування. Так, він міг дійсно проїздити десь поруч", — адвокат Антоненка Дмитро Круговий.

Також як доказ прокурор навів слова із допису обвинуваченої Кузьменко, який вона поширила після смерті журналіста Шеремета. У ньому жінка порівнює Шеремета з Гонгадзе та Бузиною.

Юлія зазначила, що це були емоції після того, як "дізналася про страшне убивство".

Водночас адвокатка потерпілої сторони назвала цей доказ "пустими словами, які не мають нічого до злочину". Наступне засідання відбудеться об 11 годині 15 червня.

Суспільне транслює усі засідання справи Павла Шеремета. Їх можна знайти тут.

Що відомо

  • Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий радіоефір своєї програми. До грудня 2019 року у слідства не було жодного офіційного підозрюваного. При цьому розслідування вбивства Шеремета високопосадовці публічно називали "справою честі".
  • 12 грудня 2019 року глава МВС України Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів у справі Шеремета – це військовий Сил спеціальних операцій ЗСУ та музикант Андрій Антоненко, лікарка "Охматдиту", волонтерка і дитяча хірургиня Юлія Кузьменко на псевдо "Лиса", а також військова лікарка Яна Дугарь.
  • 4 січня опозиційна організація "Білоруський народний трибунал" і європейське видання EUobserver оприлюднили аудіозаписи, на яких начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема журналіста Павла Шеремета. За даними журналістів, запис датований 11 квітня 2012 року, а розповсюдив його та надіслав для розслідування в Україну і Брюссель колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар.
  • У березні 2021 року МВС заявило, що отримало дані про можливих замовників вбивства Шеремета. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що свідчення колишнього білоруського спецпризначенця Ігоря Макара стосувалися ролі можливих замовників вбивства журналіста Павла Шеремета, але розсекречувати їх може лише генеральна прокурорка Ірина Венедиктова.
  • 30 квітня Шевченківський райсуд Києва відпустив обвинуваченого у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка під цілодобовий домашній арешт.
  • Шевченківський районний суд міста Києва 18 травня продовжив запобіжні заходи двом обвинуваченим у вбивстві журналіста Павла Шеремета — Юлії Кузьменко та Яні Дугарь.
  • На пресконференції до двох років президентства Зеленський не виключив, що до вбивства Шеремета може бути причетна контррозвідка СБУ.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок