"Горів не блок": як в Україні зародився екологічний рух після аварії на Чорнобильській АЕС

"Горів не блок": як в Україні зародився екологічний рух після аварії на Чорнобильській АЕС

"Горів не блок": як в Україні зародився екологічний рух після аварії на Чорнобильській АЕС
. Колаж: Лабораторія журналістики суспільного інтересу

Аварія на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року — найбільша ядерна катастрофа в історії людства за кількістю загиблих і постраждалих.

Сьогодні її причинами вважають і неправильно спроєктований реактор, і те, що персонал не проінформували про небезпеки, а головне, що в часи СРСР масштаби аварії приховувалося керівництвом — і станції, і країни.

Для світу Чорнобиль — уособлення крихкості довкілля, символ загрози, яку може заподіяти людська діяльність. Українцям і трагедія, і її замовчування показали вплив маловідомого поняття "екологія" на життя і те, наскільки радянська система це життя не цінувала.

Суспільне разом із Лабораторією журналістики суспільного інтересу проєкт "Горів не блок. Екопротести після Чорнобиля" мультимедійного проєкту про історію 90-х років, розказану самими українцями.

"Горів не блок". Екопротести після Чорнобиля

Студенти, які вилазять на заводські труби. Будівельники, котрі стають членами природоохоронних організацій. Музейні працівники, що підпільно клеять запрошення на антиядерний пікет. І влада, яка намагається нацькувати афганців на чорнобильців. Ці події на зламі 80-х і 90-х – зародження екологічного руху в Україні, який бере свій початок від аварії на Чорнобильській АЕС. Невидима загроза радіації, гриби, яких не можна їсти, аборти, які пропонують зробити жінкам на ранніх строках... Люди розуміють, що мусять захиститися від нових потенційних "чорнобилів". Як вплинула катастрофа на українців, що робили перші екоактивісти і чого досягли – розкажуть учасники і свідки тих подій.

Кожну історію в межах проєкту "Наші 30" можна послухати. Подкаст "Екопротести після Чорнобиля" слухайте тут. Цю історію озвучила ONUKA. Її батько – ліквідатор. За фахом інженер-радіоелектронік. Разом з колегами він роз'єднував комутацію третього і четвертого енергоблоків Чорнобильської АЕС. Згодом персонал станції допоміг ONUKA знайти його особову справу. У графі "сім'я" було написано: Наталя, 1 рік. І вказана доза, про яку він не знав.

Дивіться і читайте також: Шахтарські протести 90-х. НАШІ 30 – документальний серіал до 30-ліття Незалежності України
Усі матеріали Суспільного про Чорнобильську АЕС.

На початок