Шахтарські протести 90-х. НАШІ 30 – документальний серіал до 30-ліття Незалежності України

Шахтарські протести 90-х. НАШІ 30 – документальний серіал до 30-ліття Незалежності України

Шахтарські протести 90-х. НАШІ 30 – документальний серіал до 30-ліття Незалежності України
. Колаж: Лабораторія журналістики суспільного інтересу

Масові шахтарські протести в Україні відбувались понад 10 років. Гірники вимагали гідних умов праці й погашення боргів із зарплат — наприкінці 1990-х їх не виплачували роками. Перша хвиля протестів з 1989-го по 1991-й стала одним із поштовхів до розпаду СРСР. Друга — уособлення виступів проти життя в умовах економічної кризи середини 1990-х. Тоді як третя хвиля — марш павлоградських шахтарів на Київ у 1998-му і силовий розгін наметового містечка у Луганську у День незалежності — підсвітила відносини влади і мітингарів у молодій країні.

Суспільне разом із Лабораторією журналістики суспільного інтересу публікує першу частину мультимедійного проєкту про історію 90-х років, розказану самими українцями – до 30-ї річниці Незалежності України. Проєкт складається з документального серіалу подкастів і “живої історії” – спогадів та рефлексій громадян про 9 великих подій та явищ початку 1990-х років, які викликають однаковий інтерес та об'єднують українців різних політичних поглядів. Історія перша – про масові протести шахтарів.

Подкаст про шахтарські протести озвучив Сергія Жадан. Слухайте тут.

"Чуєш гуркіт касок?"

Самоспалення шахтаря, «Беркут», що розганяє наметове містечко сльозогінним газом, незалежне телебачення в епоху «до стрімів», яке пробиває інформаційну блокаду, багатотисячна піша хода з Західного Донбасу на Київ 600 км та гуркіт касок на заповнених площах Донецька й Дніпра — усе це історія шахтарських протестів в Україні напередодні й у перші роки незалежності. Особисті історії учасників тих подій, хронологію та чим врешті завершились протести 1990, 1991, 1993 і 1998 років – дивіться та читайте тут.

Історія українських 1990-х куди ширша. Кожна людина — це окремий досвід. Команда проєкту залучає українців до створення візуального архіву про історію становлення перших років незалежності, щоб перетворити спогади людей на свідчення, а документи — на живу історію.

Долучайтеся і записуйте відео зі своїми спогадами, а також своїх близьких та знайомих та надсилайте на пошту [email protected].

Більше про проєкт дивіться тут.

На початок