Апеляційний суд звільнив з-під домашнього арешту Романа Ратушного

Апеляційний суд звільнив з-під домашнього арешту Романа Ратушного

Апеляційний суд звільнив з-під домашнього арешту Романа Ратушного
. УНІАН

Київський апеляційний суд 21 квітня звільнив з-під домашнього арешту активіста Романа Ратушного. Його затримали за підозрою в організації акції під Офісом Президента 20 березня. Учасники мітингу тоді розмалювали будівлю Офісу президента та розбили двері та вікна будівлі.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Київського апеляційного суду 21 квітня.

Апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 29 березня 2021 року, якою Роману Ратушному було призначено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю, та було заборонено йому залишати місце свого проживання за адресою визначеній в ухвалі, крім випадків звернення за невідкладною медичною допомогою.

Читайте також: Акція протесту під стінами Офісу президента. Що відомо про затриманих

Як альтернативний варіант повному звільненню з-під домашнього арешту, сторона захисту пропонувала випустити Ратушного під поруки. Значна кількість поручителів, серед яких були низка відомих політиків та митців, зокрема, Сергій Жадан, Сергій Притула, Юрій Андрухович, Антон Санченко, Рима Зюбіна, Сашко Лірник, Нікіта Тітов та інші, прибули на судове засідання.

Апеляційний суд звільнив з-під домашнього арешту Романа Ратушного
Сергій Притула – один з поручителів Романа Ратушного, на судовому засіданні 21 квітня. УНІАН

Що відомо про Романа Ратушного

Киянину Роману Ратушному 24 роки. Він юрист за освітою, громадський діяч та учасник Революції Гідності. У 2018 році заснував ініціативу, а пізніше громадську організацію "Захистимо Протасів Яр".

У 2019 році через громадську діяльність організації отримував погрози.

У 2020 році брав участь у виборах до Київської міської ради від партії "Віталія Кличка – Удар", проте не був обраний.

Що відомо

  • Ввечері 20 березня біля Офісу президента у Києві відбулася акція на підтримку Сергія Стерненка, якому 20 березня виповнилося 26 років. Під час акції пікетувальники кидали димові шашки, палили фаєри. Також вони обмалювали будівлю ОП нецензурними надписами та пошкодили вхідні двері.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розцінив дії учасників акції як хуліганство та заявив, що всі, хто вчиняв незаконні дії, будуть покарані.
  • Вранці 21 березня поліція провела слідчі дії біля будівлі Офісу президента після заворушень.
  • В Офісі президента оцінили збитки від погрому будівлі приблизно у 2 мільйони гривень.
  • Кабмін засудив вандалізм та наругу над державними символами під час акції протесту під ОП та закликав МВС та СБУ провести розслідування.
  • 23 березня МВС оприлюднило відео з іменами сімох підозрюваних в організації мітингу на підтримку засудженого ексочільника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка під Офісом президента 20 березня.
  • За підрахунками Державного управління справами, ремонт будівлі Офісу президента після акцій протесту на підтримку Сергія Стерненка обійдеться у 1,5 мільйона гривень.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок