Підтримка України та зустріч з Путіним влітку: що сказав Байден після введення санкцій проти РФ

Підтримка України та зустріч з Путіним влітку: що сказав Байден після введення санкцій проти РФ

Оновлено
Підтримка України та зустріч з Путіним влітку: що сказав Байден після введення санкцій проти РФ
. Фото: AP

Президент США Джозеф Байден запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися влітку та наголосив, що США не хочуть ескалації конфлікту.

Про це він повідомив під час звернення.

"Як американці, так і російський народ високо цінують можливість жити у мирі та безпеці. Коли я тільки балотувався в президенти, я однозначно заявляв, що чітко відповідатиму на будь-яку спробу втручатися в наші вибори, на будь-які загрози суверенітету. Ми не можемо дозволити іноземній державі втручатися в наш демократичний процес", – сказав Байден.

Про санкції щодо Росії

Байден назвав нові санкції як "співмірні" заходи, зроблені як відповідь Росії на кібератаку SolarWinds та втручання у президентські вибори 2020 року.

"Сполучені Штати не прагнуть почати цикл ескалації та конфлікту з Росією. Ми хочемо стабільних, передбачуваних відносин", – сказав Байден.

Водночас він заявив, що США готові ввести нові санкції щодо Росії у разі необхідності.

"Настав час для деескалації. Шлях вперед лежить через вдумливий діалог і дипломатичний процес. Я чітко сказав президенту Путіну, що ми могли піти далі, але я вирішив цього не робити – я вирішив бути пропорційним. Якщо Росія продовжить втручатися в нашу демократію, я готовий вжити подальших дій", – сказав Байден.

Про Україну

Байден підтримав територіальну цілісність України та сказав, що занепокоєний скупченням російських військ на кордоні. Президент США зазначив, що закликав Путіна утриматися від будь-яких агресивних дій стосовно України.

За словами Байдена, необхідна деескалація ситуації, як навколо України, так і в принципі в стосунках США і Росії.

Читайте також: "Великий удар": що означають нові санкції США для Росії

Зустріч з Путіним

Також Байден підтвердив своє бажання провести з Путіним зустріч на вищому рівні цього літа в Європі. За його словами, про це він вперше підняв під час телефонної розмови з російським лідером на початку тижня.

Байден додав, що обидві сторони обговорюють можливість зустрічі та висловив надію, що саміт призведе до "діалогу про стратегічної стабільності", який дозволить двом країнам працювати разом з найважливіших питань.

Про "Північний потік-2"

Байден назвав "Північний потік-2" "складним питанням, яке впливає на союзників у Європі".

"Я довгий час виступав проти "Північного потоку-2", з самого початку мого віцепрезидентства. Але це питання яке існує", – підсумував Байден.

Що відомо

  • 11 вересня 2020-го хакери здійснили кібератаки на учасників президентської кампанії у США.
  • 13 грудня 2020 року стало відомо, що хакери, яких пов’язують із російськими спецслужбами, організували масштабну кібератаку, яка мала за мету отримати доступ до інформації урядових агентств США.
  • 18 грудня 2020 року агентство з ядерної зброї та Національне агентство з ядерної безпеки США стали об'єктами атаки хакерів, пов'язаних з Росією.
  • За наявними даними, у межах шпигунської кампанії, яка тривала протягом кількох місяців, хакери змогли зламати комп’ютерні мережі Міністерства фінансів, Національного управління з телекомунікацій і інформації та інших держустанов, а також американської компанії з кібербезпеки FireEye, яка має як державні, так і комерційні контракти.
  • Об'єднана кіберкоординаційна група США 17 грудня наказала вимикати урядові комп'ютери, на яких встановлено вразливе програмне забезпечення від компанії Solar Winds.
  • 15 квітня США запровадили нові санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки. Також американський лідер Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок