ОБСЄ збирає спецзасідання щодо ситуації на Донбасі. Росія відмовилась від участі

ОБСЄ збирає спецзасідання щодо ситуації на Донбасі. Росія відмовилась від участі

Оновлено
ОБСЄ збирає спецзасідання щодо ситуації на Донбасі. Росія відмовилась від участі
. ОБСЄ. Фото: АР

Україна ініціювала проведення спеціального засідання ОБСЄ з приводу нарощування російських військ біля кордону з Україною та в тимчасово окупованому Криму. Проте російська сторона відмовилася брати участь у засіданні.

Про це повідомляється на Twitter-cторінці місії США при ОБСЄ.

"На запит України держави-учасниці ОБСЄ збереться сьогодні о 16:00 (за центральноєвропейським часом) з метою отримання роз’яснень від Росії з приводу нарощування нею військ біля кордонів України та в окупованому Криму", — йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що Україна ініціювала засідання у рамках Віденського документа ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки у військовій галузі у Європі.

Згодом литовська місія в ОБСЄ повідомила, що Росія відмовилася брати участь у спеціальному засіданні.

"Вона (Росія – ред.) відмовилася надавати детальні пояснення з приводу свого масштабного військового нарощування та незвичного переміщення своїх сил біля державного кордону з Україною та в окупованому Криму", – повідомила литовська місія у Тwitter.

Цю інформацію також підтвердили в місії США при ОБСЄ.

"Ми шкодуємо, що Росія не скористалася цією можливістю для вирішення проблем та зменшення ризиків згідно з Віденським документом", – йдеться в заяві.

Що відомо

  • Міністр оборони України Андрій Таран заявив, що Росія може звинуватити Україну у "порушенні прав" російськомовних громадян для активізації збройної агресії.
  • За даними штабу ООС, станом на 10 квітня бойовики 7 разів порушили "тишу" на Донбасі, один український військовий дістав поранення.
  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових. Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • 31 березня президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін провели переговори у форматі відеоконференції стосовно ситуації на Донбасі. Зеленського на це обговорення не запросили. В Офісі президента Суспільному заявили, що жодні рішення про Україну не можуть прийматися без її участі. А керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що зустріч лідерів України, Франції і Німеччини може відбутись найближчим часом.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • 8 квітня президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції на Донбасі. Він також заявив, що представники влади повинні регулярно відвідувати передові позиції Збройних сил для підтримки військових.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок