У 2021 році світова економіка зросте на 6%, українська – на 4% – МВФ

У 2021 році світова економіка зросте на 6%, українська – на 4% – МВФ

У 2021 році світова економіка зросте на 6%, українська – на 4% – МВФ
. in.gr

Міжнародний валютний фонд опублікував прогноз зростання світового ВВП у 2021 році.

Про це свідчать дані Прогнозу світових економічних перспектив станом на квітень 2021 року, опублікований пресслужбою МВФ.

Міжнародний валютний фонд очікує сильного економічного підйому в 2021 році у зв'язку з вакцинацією проти COVID-19, але попереджає про "страшні виклики", породжені різницею темпів вакцинації в різних країнах світу.

Експерти фонду очікують зростання світової економіки на 6% у 2021 році. Проноз покращився у порівнянні із січневим, коли дослідники називали цифру у 5,5% приросту ВВП. Крім того, очікується продовження відновлення глобальної економіки і у 2022 році з орієнтовними показниками +4,4% глобального ВВП.

"Навіть з високою невизначеністю щодо шляху розвитку пандемії, вихід із цієї кризи охорони здоров'я та економіки стає все більш помітним", – заявила головний економіст МВФ Гіта Гопінат.

Щодо України, експерти МФВ прогнозують приріст ВВП країни на 4% у 2021 році та повне відновлення після падіння на ті ж 4% у 2020 році. У 2022 році економіка України продовжить зростати. Поруч з цим, інфляція в Україні в 2021 році може зрости до 7,9% ( у 2020 вона становила 5%).

МВФ також прогнозує зменшення безробіття в Україні з 9% у минулому році до 8,6% у 2021 і 8,4% – 2022.

Що відомо

  • Національний банк України спрогнозував незначний вплив на економіку анонсованого урядом карантину у січні й заявив, що "карантин вихідного дня" також мав несуттєві наслідки.
  • У листопаді 2020 року споживчі ціни підвищилися на 1,3%, зокрема найбільше подорожчали харчові продукти, житлово-комунальні послуги і транспорт.
  • Українська гривня за індексом Біг Мака опинилася в п'ятірці найбільш недооцінених валют світу.
  • Більшість громадян України більше бояться наслідків для української економіки від введення карантину, ніж епідемії коронавірусу на території країни.
  • Президент Володимир Зеленський назвав зміцнення гривні причиною закриття підприємств в Україні.

Читайте також

Електронна гривня. Як і навіщо центральні банки працюють над власними цифровими валютами

"Курс має бути гнучким". Експерт розповів про наслідки знецінення гривні для української економіки"

"Упевнені, що втримаємо курс". Радник Зеленського спрогнозував, що буде з економікою

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок