Як змусити українців читати книжки. Мінкульт показав план до 2025 року

Як змусити українців читати книжки. Мінкульт показав план до 2025 року

Як змусити українців читати книжки. Мінкульт показав план до 2025 року
. Ілюстративне фото: pixabay

Міністерство культури та інформаційної політики презентувало стратегію просування читання до 2025 року.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів під час презентації стратегії 26 березня.

"Стратегія створена за участі фахівців книжкової сфери та організацій, держустанов і експертів галузі. Вона базується на дослідженнях, що дозволили виокремити болючі місця галузі й обрати потрібний вектор розвитку", — заявив він.

За словами міністра, стратегія розрахована на 2021-2025 роки й спрямована комплексну трансформацію сфери й збільшення попиту на книги в Україні. Серед основних її завдань:

  • підвищення статусу книгочитання в державі, кількості українців, що читають;
  • створення екосистеми й надання відповідних умов для комфортного існування видавництвам і організаціям;
  • читання як ключове дозвілля українців, зокрема для здобуття нових навичок, необхідних і зараз, і для успіху в майбутньому.

При цьому глобальною метою є, щоб українці полюбили читати. А для цього, щонайменше, мають бути якісні пропозиції та вибір на ринку. Ткаченко запевнив, що стратегія передусім вирішить низку проблем:

  • доступність книг на всій території України, і в електронному, і у паперовому форматах, зокрема поповнення бази безкоштовної літератури;
  • збільшення пропозиції на ринку через зростання попиту, більше перекладів іноземної літератури українською, а також підвищення кількості примірників;
  • курс на знищення піратства та контрафакту у сфері через посилення кримінальної відповідальності. Прозорість у системі книговидавництва;
  • постійне оновлення фондів бібліотек у містах і регіонах: публічних, шкільних, університетських. І надалі трансформація бібліотек у сучасні центри для споживання книг — хаби.

Ткаченко заявив, що якщо заплановане буде успішно реалізоване — книжкова галузь зможе відродитися.

"Згідно з нашими прогнозами, серед дорослих зміниться кількість щотижневих читачів з 27% до 30%. Серед дітей кількість тих, хто не читає (18%), зменшиться до 15%. Щодо сфери загалом, станом на 2025, середній наклад ринкової книги становитиме 3500 примірників, оновиться 2000 публічних і шкільних бібліотек-хабів", — запевнив міністр.

Що відомо

  • В Україні 27% людей читають частіше, ніж раз на тиждень, тоді як щоденних читачів — лише 8%.
  • За попередніми підрахунками Американського бюро перепису населення, минулого року продажі книгарень у Сполучених Штатах впали на 28,3% у порівнянні з 2019 роком.
  • Письменники Петро Яценко, Владислав Івченко, Ярослава Литвин та інші автори закликали видавництва та читачів уникати агресії на адресу авторів.

Читайте також

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати

Оголошені лауреати Шевченківської премії-2021. Хто ними став

8 біографічних книжок про сильних жінок

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок