Українські письменники розпочали флешмоб проти цькування своєї роботи

Українські письменники розпочали флешмоб проти цькування своєї роботи

Українські письменники розпочали флешмоб проти цькування своєї роботи
. Facebook

#stop_hating_ukrainian_authors та #metoo_ukranian_authors – ініціатива на підтримку авторів у соціальних мережах. Петро Яценко, Владислав Івченко, Ярослава Литвин та інші автори закликали видавництва та читачів уникати агресії на адресу авторів.

Першим про свій досвід розповів письменник та переможець літературних конкурсів Владислав Івченко. Навесні 2020 року, у розпал карантину, він написав роман "Сім ветеранів". Видавництво відреагувало досить швидко, але цей відгук виявився нищівним.

"Хворобливе фантазування", "перелічувати недоліки Вашого тексту – це справа марудна й довга" та "прозове перекладення не надто зграбного сценарного матеріалу" – тільки частина зауважень, які пролунали на адресу автора, що стало ударом по його авторських амбіціях та на тижні увело в депресивний стан. Лише за декілька місяців письменнику вдалося оговтатися та повернутися до роботи над романом, який він не вважає слабким твором та сподівається незабаром видати.

Українські письменники виступили проти цькування своїх творів
Владислав Івченко. Facebook

Як зазначили в коментарях його колеги з видавничої сфери, будь-які зауваження можна було сформулювати так, щоб не зачепити автора особисто.

Письменник Петро Яценко у 2008 році отримав Премію міста літератури ЮНЕСКО за свій роман "Нечуй. Немов. Небач", номінувався на премію Книга року BBC, втім навіть це не допомогло йому уникнути знецінення своєї роботи у розпалі кар'єри. Автор зауважив, що цінує та поважає думку людей, які читають і пишуть про його книжки, намагається зробити висновки. Проте іноді трапляється, що під соусом критичного відгуку ховається щось інше.

"Мене прикро вразив випадок на минулорічній Книга Року BBC, коли відзнаку журі отримав читацький відгук, який, на мою думку, був зразком відвертого знецінювання, – зізнався письменник на своїй сторінці у Facebook. – Власне, сама рецензія мене не вразила і не зачепила, бо її автор суперечив сам собі, єхидствував: “перший плюс твору кидається в очі на самому початку. Майже відразу книга примушує читача задуматись: "А навіщо я взагалі це читаю?" Закликав до праведного гніву: "Як далеко ми зайдемо, якщо такі книги претендують на отримання однієї з найпрестижніших літературних премій України?"

Петро Яценко "Магнетизм"
Петро Яценко "Магнетизм". Facebook

Романістка Ярослава Литвин розповіла про свій невдалий досвід роботи з редакторами та закликала авторів не зупинятися та перемагати свій страх.

Що відомо

  • Цей флешмоб став продовженням акції на підтримку письменника Сашка Дерманського. У середині лютого його зацькували в одній з Facebook-груп для вчителів.

Читати також

Що потрібно знати про Лесю Українку, щоб розуміти її творчість: до 150-річчя письменниці

На початок