Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати
.

Кожне покоління супроводжується письменницями й письменниками, які транслюють їхні переживання та рефлексію: нову хвилю фемінізму чи пошук української ідентичності. Зараз у літературному світі щороку з’являються нові голоси, що порушують актуальні проблеми, й серед них дедалі більше жіночих. Ми зібрали п’ять сучасних українських письменниць, тексти яких варто читати вже сьогодні.

Катерина Калитко

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати

Катерину Калитко знають насамперед як поетку – після збірки "Катівня. Виноградник. Дім" з інтимним звучанням та рефлексією складних тем. Згодом вона випускатиме поетичні збірки щороку: "Бунар" – у 2018, "Ніхто нас тут не знає, і ми – нікого" – у 2019, "Орден мовчальниць" має вийти у 2021.

Проте всі заговорили про письменницю, коли вийшла збірка її прозових текстів "Земля Загублених, або Маленькі страшні казки", яка отримала премію "Книга року ВВС". У ній авторка говорила про жіночу ідентичність, війну й дорослішання – у страшних дорослих казках.

Окрім власних текстів, Катерина також багато перекладає з балканських мов, знаходячи перегукування їхніх культурних та історичних контекстів із українськими. Останні декілька років письменниця працює над своїм романом про єврейську Вінницю під час Першої світової війни, на який чекають читачі.

Таня Малярчук

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати
www.facebook.com/starlev

Хоча народилася в Івано-Франківську, Таня Малярчук із 2011 року живе у Відні. У своїй прозі авторка вивчає меланхолію, депресивний стан і самотність, а її героїні створюють світи, що відокремлюють їх від інших персонажів. Її книжки "Згори вниз. Книга страхів" та "Як я стала святою" стали культовими, а за роман "Забуття" про українського історика та політика В’ячеслава Липинського письменниця отримала "Книгу року ВВС".

У 2018 році вийшла перша дитяча книжка Тані – "MOX NOX", що ввійшла до щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури "Білі круки" (White Ravens).

Таня Малярчук також регулярно пише есеї для Deutsche Welle та Die Zeit Online. А у 2018 році вийшло її перше німецькомовне оповідання "Жаби в морі" (Frösche im Meer) про дружбу українського емігранта та старої австрійки. Текст отримав престижну австрійську премію імені Інґеборґ Бахман.

Гаська Шиян

Написавши дебютний роман "Hunt, doctor, hunt"після тривалої шпиталізації з менінгітом, Гаська Шиян не публікувала нічого, крім віршів, у власному Фейсбуці.

За нею міцно закріпилася слава письменниці, яка досліджує жіночу психологію та сексуальність.

Згодом вийшов її другий роман "За спиною" про жінку, хлопець якої пішов на війну. В ньому авторка прослідковує різноманітні настрої суспільства у Львові, дозволяє героїні шукати власну ідентичність та порушує питання патріотизму в Україні після Майдану. За роман авторка отримала Літературну премію Європейського Союзу, ставши першою українською лауреаткою.

Оксана Луцишина

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати

Більшість своїх книжок Оксана Луцишина опублікувала українською, живучи в США та викладаючи в Техаському університеті українську мову та східноєвропейські літератури. Вона є авторкою поетичних збірок "Усвідомлена ніч", "Орфей Великий", "Я слухаю пісню Америки" та "Вірші Феліцити". У дебютній прозовій книжці "Не червоніючи" Оксана рефлексує над феміністськими теоріями та досліджує жіночу тілесність. Згодом вона повертатиметься до цих тем і у своїх романах "Сонце так рідко заходить", "Любовне життя" та "Іван і Феба".

Останній роман "Іван і Феба" про Революцію на граніті отримав Премію міста літератури ЮНЕСКО. В ньому письменниця показує патріархальне суспільство, в якому руйнуються стереотипи жінки-господині та чоловіка-оборонця.

Світлана Тараторіна

Вигравши в конкурсі від видавництва КМ-Букс, Світлана Тараторіна дебютувала у 2018 році з фантастичним романом "Лазарус". У ньому вона відшукала київські міфи та поєднала їх із історією та страхами міста в детективному сюжеті. Цей текст – один із небагатьох прикладів сучасного українського фентезі, де авторка роздумує над темою інакшості. Тараторіна планувала продовження історії "Лазарусу", щоби розвинути цей світ легенд до серії.

Пізніше Світлана написала біографічну книжку для дітей про українську художницю Марію Примаченко – "Оця Марія звірів малювала". Це текст про пригоди художниці серед фантастичних звірів, що допомагають їй мріяти.

Інші добірки книг

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

25 тисяч, 12 тисяч чи 930 гривень: скільки письменники отримали за дебютний роман

Як вибирають українські книжки для перекладу за кордоном

13 українських письменників і письменниць, яких полюбляють читати за кордоном

На початок