Семен Семенченко: чим відомий екснардеп та командир "Донбасу", якого звинувачують у створенні ПВК

Семен Семенченко: чим відомий екснардеп та командир "Донбасу", якого звинувачують у створенні ПВК

Семен Семенченко: чим відомий екснардеп та командир "Донбасу", якого звинувачують у створенні ПВК
. УНІАН

24 березня Служба безпеки та Офіс генерального прокурора повідомила про підозру членам "приватної військової компанії" на чолі з екскомандиром батальйону "Донбас", колишнім народним депутатом Семеном Семенченком. За даними правоохоронців, діяльність ПВК була спрямована на "підготовку до вчинення тяжких злочинів, зокрема проти основ національної безпеки".

Суспільне зібрало найвідоміші події та скандали, пов’язані із Семенченком.

Вперше Україна почула про Семена Семенченка у 2014 році. Тоді він обіймав посаду командира батальйону "Донбас", брав участь у воєнних діях проти бойовиків на Донеччині. На камеру Семенченко виступав у балаклаві, пояснюючи це тим, що хвилюється за життя родичів, які проживають на окупованих територіях.

У червні 2014 року Семенченко разом з іншими бійцями батальйону "Донбас" приїхав до Києва де влаштував протест під Адміністрацію президента з вимогою не укладати перемир’я з бойовиками та ввести воєнний стан.

1 вересня 2014 року Семенченко вперше публічно зняв балаклаву. Це сталося в Дніпровській адміністрації під час вручення йому прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та очільником МВС Арсенієм Аваковим ордену Богдана Хмельницького 3 ступеня за бойові заслуги проявлені при визволенні міст Артемівськ, Попасна та Лисичанськ.

Семенченко у Дніпропетровській ОДА
Семенченко у Дніпропетровській ОДА. Сегодня

Чим займався у Раді

На позачергових парламентських виборах 2014 року Семенченко балотувався від "Об’єднання "Самопоміч" та пройшов до Ради, де обійняв посаду першого заступника голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки і оборони.

У січні 2015 року Семенченко та інший нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв звинуватили суддю Харківського окружного адмінсуду в ухваленні "антинародних рішень". Після кількох гучних заяв нардепів в одному з українських видань був оприлюднений відкритого листа Ради суддів України про посягання на життя та здоров'я суддів. У відповідь Семенченко заявив про необхідність проведення в Україні люстрації.

"Треба, щоб діяв закон. Якщо є закон "Про очищення влади", щоб судді не могли своїми рішеннями підміняти волю народу. Будуть підміняти, значить, буде йти покарання: раз у нас немає ні антикорупційного бюро, ні практики покарань суддів і прокурорів, будемо діяти творчими методами: виключно обнадійливо, законно, добрим словом і сміттєвим баком, якщо знадобиться", – заявив він у коментарі "Інтерфаксу".

У 2017 році Семенченко став одним з організаторів акції протесту під Верховною радою за вимогою провести виборчу реформу, створити антикорупційний суд та скасувати депутатську недоторканність. Учасники акції розбили наметове містечко на вулиці Грушевського, однак частина демонстрантів залишила його після того, як був ухвалений закон про антикорупційний суд. У березні 2018 року поліція розігнала наметовий табір

У 2019 році Семенченко вийшов із партії “Об'єднання "Самопоміч” разом із нардепом Єгором Соболєвим.

Вибори мера Кривого Рогу

У листопаді 2015 року Семенченко та Соболєв долучилися до протестного руху проти фальсифікацій результатів виборів у Кривому Розі, переможцем яких став Юрій Вілкул. Вони вимагали створити спецкомісію Ради, провести розслідування перебігу виборів та визнати їх сфальшованими.

Семенченко спільно з іншими депутатами від "Самопомочі" влаштовував мітинги у Києві та у Кривому Розі При цьому він закликав долучитися до протестів й інших українських політиків та держпосадовців, зокрема, Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, Бориса Філатова та Олега Ляшка.

У грудні 2015 року Семенченко заявив, що голова поліції Кривого Рогу Валерій Лютий побив помічника нардепа Соболєва Віталія Чернявського. Однак невдовзі політик повідомив, що проти нього самого відкрито кримінальну справу через напад і погрози Лютому.

23 грудня Рада призначила нові вибори мера міста. 13 лютого 2016 року "Самопоміч" вирішила висунути Семенченка своїм кандидатом на позачергових виборах міського голови Кривого Рога. Однак на виборах депутат програв Вілкулу, який набрав 74,18% голосів проти 10,92% у Семенченка.

Позбавлення звання

Наприкінці 2015 року військова прокуратура заявила, що Вишгородський районний військовий комісаріат видав Семенченку завідомо підробне тимчасове посвідчення, на підставі якого його прийняли на військову службу до батальйону "Донбас". У той самий час з’явилися дані про відсутність у Семенченка вищої освіти.

На початку 2016 року за наказом Національної гвардії Семенченко був позбавлений офіцерського звання. Однак 15 вересня 2016 року Окружний адміністративний суд визнав незаконним указ екскомандувача Національною гвардією Миколи Балана про позбавлення Семенченка звання "майор запасу" та скасував його. 4 листопада Апеляційний суд Києва підтвердив цей висновок. Однак у 2019 році справу почав розглядати Шостий апеляційний адмінсуд, який підтримав сторону Нацгвардії. Зрештою наприкінці 2020 року Вищий суд остаточно позбавив Семенченка військового звання.

Блокада ОРДЛО

У грудні 2016 року Семенченко спільно з іншими ветеранами добровольчих батальйонів оголосив про початок блокади товарообігу з окупованими територіями Донбасу. Зокрема, активісти стверджували, що гроші, які сплачує Україна за вугілля з ОРДЛО, використовуються на закупівлю амуніції та зарплати бойовикам. Водночас вони вимагали звільнити українських військових, затриманих бойовиками.

Блокування торгівлі з ОРДЛО
Блокування торгівлі з ОРДЛО. kievpravda.com

У відповідь тодішні лідери бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький пригрозили ввести на українських підприємствах, які продовжують працювати на території ОРДЛО, "зовнішнє управління". У березні 2017 року Семенченко заявив, що підприємства, які працюють на окупованих територіях, належать російським чи проросійським бізнесменам і не сплачують податки в бюджет України.

Невдовзі президент Петро Порошенко запропонував Радбезу повністю припинити транспортне сполучення з ОРДЛО, а у січні 2018 року торговельну блокаду окупованих територій підтримали Сполучені Штати, запровадивши санкції проти осіб, які нелегально торгують вугіллям, вивезеним з України

1 листопада 2018 року Росія внесла Семенченка у список зі 322 громадян України, проти яких були запроваджені санкції.

Блокування вагонів

У вересні 2019 року в поліцію Львівщини надійшла заява про те, що на залізничній колії станції "Соснівка" невідомі люди блокують вагони, завантажені вугіллям. З’ясувалося, що серед них перебуває і Семенченко, який оголосив, що вугілля у вагонах – російське. Між активістами та правоохоронцями сталися сутички, в результаті яких було затримано 28 людей. Правоохоронці склали на Семенченка адмінпротокол.

Активісти під час блокування залізниці на Львівщині
Активісти під час блокування залізниці на Львівщині. BBC

Сутички з правоохоронцями
Сутички з правоохоронцями. Національна поліція

Нині Семенченко є фігурантом розслідування СБУ, яка заявила про викриття воєнізованого збройного формування, так званої "приватної військової компанії", діяльність якої була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, зокрема проти основ національної безпеки. Окрім Семена Семенченка у провадженні фігурує Євген Шевченко, відомий громадськості як "позаштатний агент НАБУ", причетний до розслідування у справі розкрадання в Укроборонпромі.

Читайте також

Євген Шевченко: чим відомий "інформатор НАБУ", якого звинувачують у створенні ПВК

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок