Ахметов, Палиця, Литвин: РНБО доручила СБУ перевірити нардепів, які голосували за "Харківські угоди"

Ахметов, Палиця, Литвин: РНБО доручила СБУ перевірити нардепів, які голосували за "Харківські угоди"

Ахметов, Палиця, Литвин: РНБО доручила СБУ перевірити нардепів, які голосували за "Харківські угоди"
. УНІАН. "Голосування за "Харківські угоди" в Раді, квітень 2010 року. Трибуну Ради закидують яйцями

Рада нацбезпеки на засіданні 11 березня вирішила доручити СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації "Харківських угод" 2010 року. За цими угодами, Україна продовжила строк перебування російського флоту в Криму.

Про це заявив секретар Ради з національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

"У 2008 році РНБО було прийнято рішення, що протягом двох місяців Кабмін мав запропонувати законопроєкт, який урегульовує питання щодо виходу чорноморського флоту РФ з Криму. На превеликий жаль, цей документ не був розроблений. Це була перша цеглина, яка почала руйнувати систему безпеки та привела до того, що у 2010 році з'явились так звані Харківські угоди, які в безпрецедентно короткий проміжок часу через 4 дні були ратифіковані депутатами Верховною радою", – сказав він.

Данілов також додав, що СБУ буде з'ясовувати, "з якою мотивацією" голосували депутати.

"Є окреме доручення СБУ з'ясувати обставини, в який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання і якщо СБУ буде вважати за необхідне, вона має порушити по 111 статті ККУ по держзраді до відповідних осіб", – зазначив Данілов.

Хто голосував за ратифікацію угоди

За словами Данілова, за законопроєкт тоді проголосували 236 депутатів. Голосування відбувалось 27 квітня 2010 року. Повний список нардепів можна переглянути тут.

"Тут (у списку – ред.) дуже багато цікавих персонажів, які на сьогодні продовжують знаходитися в українській політиці", – додав секретар РНБО.

Зокрема, серед тих, хто проголосував за ратифікацію угоди були: олігарх Рінат Ахметов; чинний нардеп Андрій Деркач щодо якого США нещодавно запровадила санкції; Олег Царьов, який переховується від слідства в РФ; чинний нардеп Ігор Палиця; Сергій Головатий – чинний заступник Голови Конституційного суду.

Окремо секретар РНБО згадав тодішнього голову Верховної ради Володимира Литвина, який зараз претендує на посаду ректора університету Шевченка. Під час голосування 27 квітня усі депутати від "Блоку Литвина" проголосували за ратифікацію угоди.

"Дехто з них пропонує себе на посаду, як, наприклад, пан Літвін на ректора державного університету ім. Тараса Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитися в очі тим людям, тим студентам, щоб йти ректором, при цьому голосувавши за ті ганебні речі, які привели до окупації Криму і великі проблеми на Донецької та Луганської областей", – сказав Данілов.

"Усі згідно з Конституцією є рівними. Якщо ми скоюємо злочин, неважливо є на лацкані (депутатський) значок, чи ні", – зазначив Данілов, відповідаючи на питання журналістів про те, що депутати не несуть відповідальності за голосування за Конституцією.

Як відреагували депутати

У пресслужбі Володимира Литвина повідомили Суспільному, що про рішення РНБО знають, але свою позицію оголосять пізніше.

Нардеп шостого скликання від "Партії регіонів" Валентин Ландик відмовився коментувати, сказав, що не пам'ятає того голосування.

Нардепка шостого скликання від "Партії регіонів" Тетяна Бахтеєва заявила, що ймовірно її не було під час того голосування. Водночас на сайті Ради зазначено, що вона проголосувала "За".

"Це ж немає такого закону в країні, в якому депутат ніс відповідальність за своє голосування. Чи я голосувала, чи хтось за мене, десятий рік. Можливо мене не було в залі, я не пам'ятаю. Це безпрецедентний випадок, щоб народного депутата притягали до відповідальності за голосування. Такого не може бути. Я вважаю, що відволікаючий маневр від ситуацій, які сьогодні важливі для країни", – сказала Бахтеєва.

Що відомо

  • 21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент України Віктор Янукович та президент Росії Дмитро Медведєвим підписали Угоду з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Згідно з документом, термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлена орендна плата. В обмін Росія погодилася на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.
  • Державне бюро розслідувань оголосило про підозру у державній зраді колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу за підписання "Харківських угод" у 2010 році на користь Росії.
На початок