8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів
.

Карантин та домашнє дозвілля надихнули багатьох із нас повернутись до книжок. Так вчорашня утопічна мрія провести цілий вечір за книгою стала реальністю. Але людство, як і завжди, турбує питання: що ж саме почитати? Ми радимо кілька гарних книжок, не таких об’ємних, щоб втомлювати й забирати багато часу, але досить захопливих, щоб, не відриваючись, "проковтнути" кожну буквально за один-два вечори.

Філіп Дік, "Нестикований час" (Time Out of Joint)

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

Маестро зубодробильної фантастики, за чиїми творами зняли багато культових фільмів ("Пригадати все", "Той, що біжить по лезу", "Особлива думка" й інші). Але було би помилкою знайомитись із Діком через відоміші, більш складні для розуміння твори. Тому ми радимо почати з його романів і повістей 1950-х років. Зокрема — з невеличкого роману "Нестикований час". Там уже є всі ознаки фірмового стилю письменника: трохи параної, легкий детективний сюжет, незвичні та яскраві характери, ідеально відтворені побутові ситуації. Але ще немає "додаткових ускладнень", які починаєш цінити дещо пізніше. Це історія про людину, яка заробляє собі на життя, розгадуючи газетний сканворд, але починає підозрювати, що "тут щось нечисто".

Стівен Кінг, "Жребій Салему" (Salem’s Lot)

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

Таку моторошну, цікаву і глибоку книгу про нашестя вампірів ви точно не читали, адже Кінг писав її на піку своєї форми та стилю. Він знову зіштовхує свою улюблену провінційну Америку (традиційне "маленьке затишне містечко") зі страшним древнім потойбіччям. Сюжет начебто простий: подейкують, що в місті з’явилися вампіри, які збираються у старому домі. Але що більше занурюєшся в книгу з її атмосферою сонного міста, де раніше нічого не відбувалось, а Зло дрімало, то сильніше бере на гачок. Кінгу вдається дістатись якихось наших первинних страхів.

Роберт Галбрейт, "Кувала зозуля"

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів
Видавництво КМ-Бук, 2018.

Побутує думка, що детектив — низький жанр, якому ніколи не здобути звання "високої літератури". Мовляв, що там може бути дійсно цікавого, оригінального та глибокого: хто вбивця та коли його спіймають — ось і весь сенс. Роман славнозвісної Джоан Роулінг, яка заховалась під псевдонімом Роберта Гелбрейта, зможе легко довести вам, що всі ці закидони щодо детективів — повна маячня. Так, у "Кувала зозуля", можливо, досить простий та лінійний сюжет. Головний герой — приватний детектив-невдаха, який спить в офісі — отримує загадкову справу про трагічну загибель топ-моделі. Але наскільки ж філігранно вибудований світ цього роману! Роулінг, по-перше, майстерно веде лінію розслідування. А по-друге, з такою психологічною точністю виписує світ знаменитостей, до яких належала загибла, що не надивуєшся.

Люк Дженнінгс, "Кодове ім’я Вілланель"

Є два варіанти. Або ви разом зі всім світом, затамувавши подих, чекаєте на новий сезон серіалу "Вбиваючи Єву", або ще про нього не чули чи не читали літературний оригінал. У другому випадку ми вам по-доброму заздримо, адже такої драматично-шпигунської історії високого напруження світ давно не бачив. Є якась таємна організація. Є психопатична дівчина-вбивця, яка холоднокровно вчиняє злочин — і ніхто не може її не те що спіймати, а навіть ідентифікувати. Але до справи береться дуже "пробивна" жіночка з органів військової розвідки. І між героїнями виникає певний телепатичний зв’язок.

Кадзуо Ішігуро, "Похований велетень"

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів
Фото: Chytomo / Видавництво Старого Лева, 2018.

Геніальний письменник, чия розбурхана уява переносить читача десь у VI століття в міфічну Англію, де дихають полум’ям дракони і туди-сюди носяться огри. Це чарівний світ, який можна було б назвати ідилією, якби не одне "але"… Фентезійні елементи Ішігуро використовує задля того, щоб попрацювати з важливими для нього (і всього суспільства) темами на відстані. Яку мелодію грають струни нашої колективної пам’яті та підсвідомого? Як жити та загоювати рани після війни? Нав’язане мирне положення рятує від кровопролиття. Як ви розумієте, в українських реаліях "Похований велетень" набуває особливої актуальності.

Енді Вейр, "Марсіанин"

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

Пам’ятаєте однойменний фільм із Метом Деймоном у головній ролі, який застряг на Марсі? Саме час прочитати книгу, яку взяли за основу творці стрічки. Дія відбувається у близькому майбутньому, технології і політична розстановка сил у світі пішли недалеко від сучасності. Марк Уорні, технік і біолог марсіанської експедиції, залишився (помилково зазначений як "загиблий") на Марсі з тим спорядженням, яке покинула команда, що рятувалась від стихії. Здаватися він не збирається, хоча, на перший погляд, протягнути 500 або більше днів із тим, що розраховувалося на 30 — нереально. Воля, впевненість у собі, винахідливість, знання і вміння, "любов до життя" в космічному виконанні — ось на що багата ця історія. Крок за кроком, завдання за завданням, знаходячи рішення знову і знову, герой не без ризику — і майже без пафосу — долає труднощі.

Туве Янссон, "Все про Мумі-тролів"

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів

Як цим по-дитячому добрим і наївним книгам вдається тримати увагу дорослої людини — незрозуміло. Але факт залишається фактом: якщо море побутових проблем і негараздів накрило з головою і ви дедалі частіше замислюєтеся про те, щоб стати мізантропом, історіям про Мумі-тролів до снаги повернути вам віру в життя і людей. Адже вони мріють про втілення в реальність найкращих якостей і можливостей, закладених у кожній істоті! Обов'язкова умова: всі мають право бути самими собою, але ніхто не має права думати тільки про себе. Тому відкладіть у бік черговий посібник із серії "Як стати щасливим і успішним" та перечитайте казки Янссон.

Дуглас Коупленд, "Покоління Х"

8 книжок, які можна "проковтнути" за кілька вечорів
Видавництво Комубук, 2016.

Пронизлива історія про трьох молодих людей зі специфічним почуттям гумору, які намагаються знайти своє місце під сонцем в пустелі суспільства споживання. Їх не влаштовує нова реальність, яка формується рекламою, телебаченням і незліченними торговельними центрами. Товари, послуги, гроші, кар’єра — поки не помреш, сплачуючи іпотеку за дім, який піде у спадок дітям. У цій реальності немає місця щирості. Герої ж сумують за нею більше за все. Так само як і за справжньою Історією, яку творять люди, а не ЗМІ. Саме тому вони оселяються в пустелі, щоб розповідати один одному історії. І творити таке життя, яке буде гідним того, щоб про нього можна було скласти оповідання. Ця книга Коупленда вийшла в 1991 році — і дала назву цілому поколінню попередників мілленіалів.

Читайте також

На початок