Нардеп Гетьманцев розповів чому Україна не отримала новий транш від МВФ

Нардеп Гетьманцев розповів чому Україна не отримала новий транш від МВФ

Ексклюзивно
Нардеп Гетьманцев розповів чому Україна не отримала новий транш від МВФ
. https://www.facebook.com/danil.getmantsev

Після завершення роботи віртуальної місії, Міжнародний валютний фонд вирішив не виділяти грошей Україні за кредитною програмою Stand-by. Що це означає для України в ефірі Українського радіо пояснив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики, член депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” Данило Гетьманцев.

Про що Україна домовлялася з віртуальною місією МВФ

"Перемовини вели Міністр фінансів, голова Національного банку, Прем’єр-міністр. Мова йшла про фіскальну консолідацію, про посилення ролі Національного банку в банківських відносинах, про розширення повноважень Фонду гарантування вкладів", – розповів Гетьманцев

Що буде після завершення місії МВФ?

Гетьманцев наголосив, що завершення роботи віртуальної місії не означає завершення переговорів з МВФ.

"Перемовини продовжуються і попри те, що місія завершила свою роботу без будь-якого традиційного, звичайного результату. Ми не маємо іншого варіанту як досягнути компромісу по важливих питаннях", – повідомив нардеп.

Як це вплине на економіку України

На думку Гетьманцева, економічна ситуація в Україні цілком дозволяє певний час обійтися без траншу від МВФ.

"Наші показники макрофінансової стабільності, показники золото-валютного запасу Національного банку є достатніми для того прогнозу економічного розвитку України на 2021 рік, щоб пройти цей період навіть без траншу МВФ. Але без нього нам буде значно складніше, ніж з допомогою наших партнерів", – зауважив політик.

Коли переговори можуть відновитися

"Я думаю, що є декілька питань, щодо яких не знайшли компроміси, тому по них ми маємо дійти якоїсь згоди. Я не можу озвучувати ці питання, адже ми в процесі перемовин. Ми повинні відстояти інтереси українців, відстояти державний суверенітет і домовитися з партнерами", – пояснив депутат.

Що відомо

  • У серпні 2020 року представники місії МВФ мали прибути до Києва для продовження переговорів щодо продовження програми Stand By, але, з різних причин, вони зробили паузу.
  • 17 вересня у Міжнародному валютному фонді заявили, що однією з ключових умов для надання кредитів Україні є незалежність її антикорупційних органів, зокрема НАБУ, Вищого антикорупційного суду та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Професор і ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що Україна не зможе отримати черговий транш від МВФ через те, що влада не виконала низку застережень від партнерів.
  • 21 грудня 2020 року місія МВФ розпочала роботу в Україні. За результатами цієї роботи, наприкінці в кінці лютого або на початку березня 2021 року, Україна розраховувала отримати наступний транш у межах програми stand-by.
  • Євросоюз виділив Україні черговий транш макрофінансової допомоги у 600 мільйонів євро для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу.

На початок