"Потрібен більший прогрес". Місія МВФ завершила роботу в Україні

"Потрібен більший прогрес". Місія МВФ завершила роботу в Україні

"Потрібен більший прогрес". Місія МВФ завершила роботу в Україні
. in.gr

Місія МВФ завершила роботу в Україні, однак сторони не домовилися про перегляд програми stand by. У МВФ заявили, що для завершення першого перегляду програми потрібен більший прогрес.

Про це йдеться у коментарі для ЗМІ постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана.

За його словами, період з 21 по 23 грудня та з 11 січня по 12 лютого фахівці МВФ обговорили з українськими можновладцями прогрес у впровадженні заходів та реформ, що є частиною підтриманої угодою stand by програмі дій уряду. Зокрема, сторони обговорювали посилення управління Національним банком, поліпшення законодавчого та регулятивного підґрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення, заходи щодо зниження фіскального дефіциту в середньостроковій перспективі, а також законопроєкти щодо відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства та заходів у секторі енергетики.

"Обговорення було продуктивним, однак потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть", — зазначив Йоста Люнгман.

"Потрібен більший прогрес". Місія МВФ завершила роботу в Україні
Скрін Суспільного

У червні 2020 року МВФ затвердив програму stand-by для України. Вона передбачає надання фінансування в розмірі 5 мільярдів доларів протягом 18 місяців. Розмір першого траншу, який отримала Україна 12 червня 2020 року, склав 2,1 мільярда доларів. Згідно з меморандумом з МВФ, після надання першого траншу заплановано чотири перегляди програми. Таким чином, решта суми, як очікується, надійде ще 4 траншами.

Що відомо

  • У серпні 2020 року представники місії МВФ мали прибути до Києва для продовження переговорів щодо продовження програми Stand By, але, з різних причин, вони зробили паузу.
  • 17 вересня у Міжнародному валютному фонді заявили, що однією з ключових умов для надання кредитів Україні є незалежність її антикорупційних органів, зокрема НАБУ, Вищого антикорупційного суду та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Професор і ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що Україна не зможе отримати черговий транш від МВФ через те, що влада не виконала низку застережень від партнерів.
  • 21 грудня 2020 року місія МВФ розпочала роботу в Україні. За результатами цієї роботи, наприкінці в кінці лютого або на початку березня 2021 року, Україна розраховувала отримати наступний транш у межах програми stand-by.
  • У січні 2021 року місія МВФ відновила роботу в Україні з перегляду програми stand-by.
  • Євросоюз виділив Україні черговий транш макрофінансової допомоги у 600 мільйонів євро для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу.
На початок