Кабмін хоче звільнити Ситника. У Раді з'явився текст законопроєкту

Кабмін хоче звільнити Ситника. У Раді з'явився текст законопроєкту

Оновлено
Кабмін хоче звільнити Ситника. У Раді з'явився текст законопроєкту
.

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді зробити Національне антикорупційне бюро центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і достроково припинити повноваження директора бюро Артема Ситника.

Урядовий проєкт закону про НАБУ зареєстрували в Раді під номером 5070. Документ вже передали на розгляд керівництву парламенту. 17 лютого з'явився текст законопроєкту.

У порівняльній таблиці не передбачається дострокового припинення повноважень чинного директора НАБУ, проте згідно з прикінцевими та перехідними положеннями, особа, яка за станом на день набрання чинності цього закону обіймає посаду першого заступника директора НАБУ, здійснюватиме всі повноваження директора до моменту призначення нового голови НАБУ. Нині першим заступником бюро є Гізо Углава.

Згідно з пояснювальною запискою, документом передбачається:

  • змінити статус бюро на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом;
  • визначити, що Національне бюро утворюється і здійснює свою діяльність відповідно до вимог Закону;
  • встановити особливості взаємодії Національного бюро із урядом, центральними органами виконавчої влади з метою унеможливлення втручання уряду у діяльність Національного бюро;
  • надати уряду повноваження щодо призначення на посаду директора Національного бюро та звільнення з цієї посади за наявності встановлених Законом підстав;
  • врегулювати порядок проведення конкурсного добору на посади директора НАБУ, визначивши, що добір організовує та проводить відповідна конкурсна комісія, яка формується з дев’яти осіб, із яких три особи визначаються РНБО, три особи визначаються урядом, та три особи – визначаються урядом на підставі пропозицій донорів, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу;
  • визначити, що зовнішню оцінку ефективності діяльності бюро проводить комісія у складі трьох осіб, визначених урядом на підставі пропозицій донорів, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Остаточне рішення щодо пропозицій уряду має ухвалити парламент.

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, уряд затвердив новий законопроєкт, який надає НАБУ статусу органу виконавчої влади та визначає нову процедуру обрання директора відомства.

"Також окремою нормою законопроєкту вказано, що протягом проходження відбору нового директора НАБУ повноваження директора виконуватиме перший заступник директора НАБУ", - зазначив Малюська.

Як пояснив міністр юстиції, врегулювання ситуації з призначенням директора НАБУ є однією з умов подальшої співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Він також наголосив, що подальша дискусія навколо змісту законопроєкту продовжуватиметься і надалі у парламенті.

У НАБУ Суспільному повідомили, що до оприлюднення офіційного тексту законопроєкту чи роз'яснення Мін'юсту, відомство нічого не коментуватиме.

"Нам треба ознайомитись з текстом законопроєкту, потім буде наша позиція", - зазначили в НАБУ.

Що відомо

  • Артем Ситник був призначений директором Національного антикорупційного бюро у квітні 2015 року п'ятим президентом Петром Порошенком.
  • У грудні 2019 року КС не погодив зміни до Конституції, які передбачали надання президенту права призначати директорів ДБР і НАБУ.
  • 29 серпня Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Клопотання про це подали 51 народний депутат.
  • Голова КС Олександр Тупицький заявляв, що не має претензій до директора НАБУ Артема Ситника, а КС ухвалив рішення про вилучення з реєстру через незаконну процедуру його призначення, через яку Ситник є "заручником ситуації".
На початок