Перші міські сноубордисти та тонни снігу. Другий день негоди в Україні. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Перші міські сноубордисти та тонни снігу. Другий день негоди в Україні. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Перші міські сноубордисти та тонни снігу. Другий день негоди в Україні. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Ілюстративне фото, Unsplash

Другий день поспіль в Україні вирує негода. На території більшості областей тривають снігопади, а внаслідок сильних поривів вітру у дюжині областей було знеструмлено 273 населених пунктів. На вулицях міст цілодобово чергують тисячі комунальників, які безперестанку вивозять тонни снігу та очищують дороги. Крім цього, в посиленому режимі працюють рятувальні служби, які витягають зі снігових заметів карети "швидкої", автобуси та легкові автомобілі. Водночас люди не втрачають оптимізму та знаходять нові можливості порадіти зимі. Зокрема на Андріївському узвозі у Києві з'явилися перші сноубордисти.

Суспільне дізнавалося, які наслідки мала негода в регіонах, що буде далі з погодою та як до снігових заметів пристосовуються міські жителі.

Катання на узвозі

Оскільки Київ другий день поспіль засипає снігом, на Андріївському узвозі з'явились перші сноубордисти, які вирішили підкорити міські схили вночі.

Ситуація з погодою в регіонах

Вранці 9 лютого значний сніг спостерігався у Львівській, Чернівецькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Хмельницькій, Житомирській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Сумській, Донецькій, Луганській областях при температурі повітря від -7 до -10°С. Сніг з дощем у Закарпатській та Кіровоградській областях. У Дніпропетровській та Полтавській спостерігався крижаний дощ при температурі -7°.

У Києві за дві доби випало щонайменше 30 сантиметрів снігу. Спецтехніка в місті працює в посиленому режимі та продовжує очищувати вулиці від снігу та евакуйовувати транспортні засоби, які заважають руху. За минулу добу була евакуйована 141 одиниця транспорту та вивезено 350 тонн снігу. Також за словами заступника голови КМДА Олександра Густєлєва, для прибирання вулиць було використано 1900 тонн солі та 1800 тонн піску.

Наразі Черкащина залишається лідером по Україні за найвищим сніговим покривом. Також метеостанції області фіксували льодяний дощ, ожеледь, туман 9 лютого. За прогнозом черкаських синоптиків, згодом атмосферні фронти покинули область і опади тимчасово припинилися.

За прогнозами синоптиків, снігопади в столиці триватимуть щонайменше до середи, тому киян просять не використовувати власні авто, не лишати машини на узбіччях, а також батькам радять залишати своїх дітей вдома попри роботу шкіл та дитсадочків.

На території Волині з 8 та 9 лютого діє активний циклон з Балкан, який приніс із собою рясні снігопади, хуртовини, сильні пориви вітру, ожеледь та обмежену видимість. Синоптики прогнозують, що 11 лютого в області діятиме ще один сніговий циклон.

У ніч з 8 на 9 лютого Дніпром пройшов циклон – снігопад і крижаний дощ, для боротьби з наслідками якого у місті залучили майже сто одиниць спецтехніки та 16 бригад дорожніх робітників. Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології на 9 лютого оголосив попередження про хуртовину, налипання мокрого снігу та пориви південно-східного вітру 15-20 м/с.

На Кіровоградщині оголосили І рівень небезпечності через туман та погану видимість на дорогах, а на Рівненщині 43 години безперервно йшов сніг, і синоптики прогнозують подальше ускладнення погодних умов.

На високогір'ї Івано-Франківської та Закарпатської областей зберігатиметься значна сніголавинна небезпека, а також на Закарпатті 9 лютого очікується підвищення рівнів води на річках з можливим підтопленням понижених ділянок.

Ситуація на дорогах

Перші міські сноубордисти та тонни снігу. В Україні другий день поспіль вирує негода
Unsplash

За даними "Укравтодору", більшість доріг державного значення засніжені, в окремих місцях спостерігаються снігові перемети. Через складні погодні умови в окремих областях введені обмеження для руху вантажного транспорту.

Станом на 16:00 за інформацією Укравтодору проїзд на дорогах загального користування забезпечено. У Волинській області діє обмеження руху на окремих ділянках автодоріг з метою забезпечення ефективної роботи дорожньої снігоприбиральної техніки.

Зокрема, обмеження діють:

  • для усього транспорту на автодорозі Т-18-02 Маюничі-Шклинь між смт Торчин та с. Шклинь,
  • для вантажівок на автодорогах Т-03-02 Піща-Козин між м. Володимир-Волинський і с. Павлівка та Т-03-05 Нововолинськ-Локачі між с. Павлівка і смт Локачі та Т-03-03 Луцьк-Дубно.

У Київській області з 8 лютого досі діють обмеження на в'їзд великогабаритного транспорту в напрямку Києва.

Що з транспортом

Перші міські сноубордисти та тонни снігу. В Україні другий день поспіль вирує негода
Ілюстративне фото, Unsplash

Негода в Україні стала причиною скасування та затримки низки рейсів, як міжнародних, так і внутрішніх. Зокрема до міжнародного аеропорту "Бориспіль" вчасно не вилетіли літаки з Дніпра, Львова та Запоріжжя, а також зі Стамбулу, Хургади та Вільнюсу.

З Луцької автостанції 9 лютого не виїхало близько 60% рейсів. Через замети від ранку не змогли вийти у рейс понад 100 автобусів різних напрямків.

Читайте також: Скасовані рейси, замети та численні ДТП. Як Україна долає наслідки снігової стихії

Негода та снігопад на Рівненщині зранку 9 лютого перервали курсування рейсових автобусів за кількома напрямками. Начальники автовокзалів запевняють: автобуси свій рух відновлюють, але приходитимуть до кінцевих точок зі значним запізненням. Причиною збою називають перемети та лід на дорогах. Також в області через снігопад у рейс не виїхало 111 шкільних автобусів.

У Чернігівській області через негоду 4632 учнів не потрапили до шкіл через порушення в роботі шкільних автобусів.

Застряглі автомобілі

У Рівному для розчищення міста від снігу залучать військових ОК "Захід", дві одиниці техніки Національної гвардії та людські ресурси волонтерів.

На Хмельниччині надзвичайники допомогли медикам, які прямуючи до 8-місячного немовляти для надання невідкладної медичної допомоги, застряли у сніговому заметі.

За добу працівники Держслужби із надзвичайних ситуацій на Волині надали допомогу 179 громадянам та витягли зі снігових заметів та кюветів 82 автомобілі, серед яких були автобуси, швидкі та вантажівки.

На межі Житомирської та Київської областей, на 68 кілометрі автодороги дороги Київ – Чоп, рятувальники розгорнули мобільний пункт обігріву для водіїв та тих, кого негода застала в дорозі.

На автошляхах Запорізької області рятувальники 5 разів залучались для порятунку людей через погіршення погодних умов, загалом було врятовано 35 осіб.

Рятувальники Кіровоградської області витягли зі снігових заметів 18 машин: 3 вантажівки, рейсовий автобус, машину швидкої допомоги та 13 легкових автомобілів.

В Одеській області рятувальники виїжджали на виклики 26 разів. Зокрема надзвичайники витягали із заметів застряглі автомобілі й карети "швидкої", а також розпилювали повалені дерева, які внаслідок сильного вітру блокували дороги.

На Тернопільщині 24 заклади освіти перебувають на дистанційному навчанні через сильні снігопади.

Знеструмлені населені пункти та відсутність води

На Донеччині через негоду без світла залишились 11 населених пунктів Бахмутського, Краматорського та Волноваського районів.

На Одещині від самого ранку було знеструмлено 95 населених пунктів, з яких 12 — частково. На Херсонщині склалася така ж сама ситуація і через пошкодження електропередач внаслідок вітру, світла не було у 6 районах, зокрема в 54 населених пунктах.

У Миколаївській області місто Южноукраїнськ залишилося без води через аварію на електромережі. Внаслідок складних погодних умов сталося обмерзання та падіння вантажозахисного троса, в результаті чого було пошкоджено дві високовольтні лінії.

На початок