Скасовані рейси, замети та численні ДТП. Як Україна долає наслідки снігової стихії

Скасовані рейси, замети та численні ДТП. Як Україна долає наслідки снігової стихії

Скасовані рейси, замети та численні ДТП. Як Україна долає наслідки снігової стихії
. Ілюстративне фото, Unsplash

Балканський циклон "Трістан", який наробив лиха в Європі на вихідних, дістався центральної України. Вже з ночі 8 лютого на території більшості областей тривають снігопади, які спричинили численні ДТП, порушення роботи електростанцій та транспорту. В аеропортах через негоду скасовують рейси, а дітей у школах переводять на дистанційне навчання. Крім цього, деякі міста забороняють в'їзд великогабаритного транспорту, який може ще більше ускладнити ситуацію із заторами на дорогах.

Суспільне дізнавалося, як довго морози триватимуть в Україні та які наслідки мала негода в регіонах.

Робота транспорту

Найближчими днями снігопади на всій території Україні лише посилюватимуться. "Циклон, який зараз ще формується над Угорщиною і буде рухатися протягом сьогоднішнього вечора і завтрашньої доби через територію України із заходу на схід, зумовлюватиме складні погодні умови", – повідомили Суспільному в Укргідрометцентрі.

Рятувальники прогнозують снігові замети до 30 см та закликають водіїв утриматися від користування особистим транспортом, аби не заважати роботі снігоочисній техніці.

Сборный текст про погоду
Потепління очікується з 20 лютого. Ілюстративне фото, Unsplash

Наразі негода не вплинула лише на роботу поїздів, які рухаються за графіком. Водночас кілька рейсів як всередині країни, так і міжнародних, були затримані або скасовані. Зокрема з аеропорту "Бориспіль" вчасно не вилетіли літаки до Одеси, у Львові скасували два ранкові вильоти до Борисполя, також затримався рейс з Берліну, який мав прибути до аеропорту "Київ". Крім цього, у міжнародному аеропорту Львова затримали вильоти з Мінська, Стамбулу та Дортмунду.

Сборный текст про погоду
Рейси в кількох аеропортах скасували через снігопади. Ілюстративне фото, Unsplash

Великогабаритному транспорту також не пощастило. В'їзди вантажівок тимчасово заборонили в Києві, Львові, Полтаві, а також у Рівненській, Житомирській, Черкаській та Чернігівській областях. Служби автомобільних доріг скеровують фури у визначені місця відстою та на стоянки АЗС, а також закликають їх будувати маршрути в об'їзди міст.

На Волині 8 лютого повідомили про те, що в кількох регіонах через снігові завали не будуть працювати служби з вивозу сміття. На Рівненщині станом на ранок 8-го лютого усі автобусні рейси вийшли на маршрути попри негоду, утім, через ймовірність ускладнення ситуації на дорогах, за словами водіїв, ситуація ближче до вечора може змінитися. У Чернівцях обмерзають тролейбусні мережі. Через це електротранспорт їздить повільніше. Вранці 8 лютого п'ять тролейбусів зупинилися через обмерзлість на лініях.

Затори

Через снігопади значні затори утворилися майже у всіх містах. За даними Google Маps, проблеми з рухом, зокрема, спостерігаються в Києві від самого ранку. Місто фактично заблоковане. Водії й пасажири активно скаржаться в соцмережах, що не могли потрапити з одного берега на інший впродовж кількох годин.

Сборный текст про погоду
Київ, 13:00, 8 лютого 2021. Google maps

Сборный текст про погоду
Львів, 13:00, 8 лютого 2021. Google maps

Сборный текст про погоду
Вінниця, 13:00, 8 лютого 2021. Google maps

Через заметіль та снігопад дорожники на Волині обмежили рух на низці автошляхів, а на деяких дорогах – заборонили проїзд повністю.

Наслідки негоди

Снігопади не лише ускладнили рух на дорогах, але і стали причиною численних перебоїв у роботі з електроенергією та ДТП.

Так, на Вінниччині рятувальники з ночі діставали зі снігових заметів три автомобілі та бригаду екстреної медичної допомоги, на Волині на дорозі застряг шкільний автобус, в Івано-Франківській області прикарпатські рятувальники витягли з кювету автобус із пасажирами та повідомили про щонайменше 30 ДТП, які сталися впродовж 7 та 8 лютого. На Львівщині через негоду зіткнулися два автомобілі, пасажири яких постраждали та доправлені в лікарні. Також на Миколаївщині через ожеледицю на автошляху автомобіль з’їхав у кювет та перекинувся. Вночі на Рівненщині маршрутка з пасажирами зіткнулася зі снігоочисною машиною, внаслідок чого травми отримали троє людей.

Рятувальники у більшості областей працюють в посиленому режимі та намагаються обробляти небезпечні ділянки, зокрема мости, шляхопроводи, підйоми та спуски доріг, а також цілодобово чергують бригади електриків. Зокрема у Дніпрі до цього залучили 16 спецбригад. В Одеській області через негоду було знеструмлено 44 населені пункти, а з ночі 8 лютого працюють майже дві тисячі комунальників та спецтехніка.

На Рівненщині в частині шкіл призупинили навчання або перейшли в онлайн. Туди через сильний снігопад та перемети не пустили шкільні автобуси. Така ж ситуація склалася і в Тернополі, де десять шкіл перевели на дистанційне навчання.

Лавини та морози

Скасовані рейси, навчання та численні ДТП. Що відбувається в Україні в умовах негоди
На Закарпатті попередили про високу сніголавинну небезпеку. Ілюстративне фото, Unsplash

На Прикарпатті рятувальники допомагають зігрітися туристам, які у цей час знаходяться на гірських перевалах. На Закарпатті рятувальники попереджають про сніголавинну небезпеку в горах та закликають людей утриматися від походів у гори. Крім цього, впродовж 7-8 лютого на Прикарпатті прогнозують снігопад та ожеледицю.

Коли потепління

Синоптики з Укргідрометцентру прогнозують, що снігопади та морози в Україні триватимуть ще щонайменше два тижні, а ймовірне потепління очікується лише з 20 лютого. За даними метеорологів, у цей період очікуються хуртовини, зниження температури до -20, ожеледиця на дорогах та сильні пориви вітру майже в усіх областях.

На початок