"Треба всіма силами допомагати армії". Іван Шмуратко планує виставити на аукціон сорочку з плямою "крові" з ЧЄ-2024

"Треба всіма силами допомагати армії". Іван Шмуратко планує виставити на аукціон сорочку з плямою "крові" з ЧЄ-2024

Ексклюзивно
Український фігурист Іван Шмуратко у сорочці з плямою крові на чемпіонаті Європи-2024
Іван Шмуратко на чемпіонаті Європи-2024 з фігурного катання. Getty Images/Joosep Martinson

У цьому образі фігурист виступав з програмою на тему війни в Україні.

Український одиночник Іван Шмуратко планує продати сорочку, в якій змагався на чемпіонаті Європи-2024, аби зібрати кошти для військових. Про це один з лідерів чоловічої збірної повідомив у коментарі Суспільне Спорт під час чемпіонату України-2024, що проходив у Богуславі.

На континентальній першості, що відбулася в січні в литовському Каунасі, Шмуратко презентував нову довільну програму, з якою лише одного разу виступив на міжнародній арені. На березневому чемпіонаті світу в канадському Монреалі українець не кваліфікувався до фінальної частини змагань, тож не зміг знову показати цю роботу.

Сезон Іван починав з іншою композицією: "Скрипка грає" Василя Зінкевича. Проте напередодні чемпіонату Європи фігурист вирішив її змінити, і за два тижні вони з хореографом Михайлом Лейбою створили програму під музику Людовіко Ейнауді та Олафура Арнальдса, використавши уривки з постановки минулого сезону. Утім, зміст був новим: довільна продовжувала історію короткої програми, що в ній ішлося про батька та його дитину, яка гине від російської ракети. Далі Шмуратко показував на льоду шлях між життям і смертю.

Образ в Івана також зазнав змін: спортсмен був у тій самій білій сорочці, що й у короткій програмі під "Мелодію" Мирослава Скорика, але цього разу на ній зʼявилася червона пляма, що імітувала кров. "Бо ось так воно є — буквально. Люди від ракет так вмирають: з кров'ю", — пояснив тоді цей вибір Шмуратко.

Що Шмуратко планує зробити з костюмом

Після завершення сезону Іван хоче виставити сорочку на благодійний аукціон. Фігурист вважає своїм обовʼязком нагадувати світові про війну в Україні та допомагати армії.

"Ми знаходимося зараз у реальності цивільній, — сказав Шмуратко в коментарі Суспільне Спорт. — Я казав про свої ментальні стани й фізичні [проблеми впродовж сезону] в площині цивільного життя, де фігурує й має значення заморожена вода. Але в нас зараз люди в окопах, і я безмежно вдячний усім, завдяки кому ми можемо писати інтервʼю й виступати на чемпіонаті України. Я гадаю, нам треба максимально донатити та всіма своїми силами допомагати армії й усьому, що до цього причетне. Це важливо для нашої країни й для того, щоб про те, що в нас відбувається війна, знали у світі".

"Хотів би сорочку з плямою, в якій я виступав на чемпіонаті Європи, віддати на аукціон і зібрати грошей", — розповів фігурист про свій план. Наразі спортсмен визначається, на які саме потреби підуть кошти.

На чемпіонаті України, в якому Шмуратко брав участь майже без підготовкиЗа словами Шмуратка, після чемпіонату світу в Монреалі він лише одного разу був на льоду перед тим, як приїхати на національну першість до Богуслава., він посів друге місце, поступившись Кирилові Марсаку. Це сьома медаль Івана на національній першості. З 2018 року фігурист був незмінним чемпіоном України (чотири титули поспіль), а у 2023-му пропустив змагання через травму.

На початок