"Сподобався цей сезон". Ексукраїнка виступила за Австрію на четвертому чемпіонаті світу з фігурного катання

"Сподобався цей сезон". Ексукраїнка виступила за Австрію на четвертому чемпіонаті світу з фігурного катання

Ексклюзивно
Ольга Мікутіна виступила на четвертому чемпіонаті світу в кар'єрі
Ольга Мікутіна на четвертому чемпіонаті світу з фігурного катання. Getty Images/Minas Panagiotakis

Ексклюзивне інтерв'ю Суспільне Спорт з Ольгою Мікутіною — фігуристкою з Харкова, що представляє на міжнародних змаганнях Австрію.

Авторка коментаря: Інна Мушинська

20-річна Ольга Мікутіна — одна з провідних європейських фігуристок у жіночому катанні. За останні шість років Мікутіна встигла виступити на чотирьох чемпіонатах світу та дебютувати на Олімпіаді. Втім, зробила це у складі іншої країни: уродженка Харкова представляє на міжнародних змаганнях Австрію.

На останньому чемпіонаті світу Мікутіна посіла 14-те місце — повторення її другого найкращого результату у кар'єрі на рівні світових першостей. Тоді як представниця України на ЧС навіть не пройшла до довільної програми: Анастасія Гожва посіла 34-те місце з 35 учасниць змагань.

Мікутіна народилася у Харкові, де і провела своє дитинство. У віці 12 років вона вже встигла стати 3-разовою чемпіонкою України у юнацькій віковій категорії. Втім, з 2016 року Мікутіна почала виступати за Австрію: у перший же рік стала чемпіонкою країни серед юніорів. А у сезоні 2019/20 провела свій перший великий старт за Австрію — виступила на чемпіонаті Європи.

Фігуристка продовжує представляти Австрію на міжнародних змаганнях. Але у жовтні 2023 року змінила локацію для тренувань: переїхала до Нью-Джерсі, де також вступила у Монклерський державний університет.

"Почуваюся себе дуже добре, мені все подобається там, — розповідає фігуристка в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — Я зустріла нових друзів, також тренування проходять з новою командою. Мені дуже подобається атмосфера та мої співкомандники, інші спортсмени. Ми навіть маємо декількох спортсменів з Києва, теж з України, але вони катаються за Ізраїль. Тобто це дуже гарно. Навіть був один дуже великий сюрприз: коли я знайомилась з новими людьми, був один хлопчик, він теж з Харкова. Ми з ним тренувалися, коли були дітьми, але я вже не пам'ятала його. Це було дуже весело".

Ольга Мікутіна виступила на четвертому чемпіонаті світу в кар'єрі
Ольга Мікутіна виступила на четвертому чемпіонаті світу в кар'єрі. Getty Images/David Kirouac

У порівнянні з 2022 роком, коли Мікутіна здобула лише одну медаль, "золото" на щорічних змаганнях Tayside Trophy, цього сезону фігуристка виборола одразу три нагороди. А також покращила свої результати на чемпіонатах Європи та світу.

"Я б сказала, [цей сезон] навіть трішки успішніший, аніж попередній. Мабуть, це тому, що у попередньому сезоні я була дуже сконцентрована на навчанні: останній клас школи, випускні іспити. Це було дуже важко. Тривалий час я проводила за навчанням з репетиторами, тренувалася менше, ніж зараз. Загалом також мені сподобався цей сезон і цей чемпіонат світу. Тому що тут була така гарна публіка і стільки підтримки. Дуже задоволена. Але помилки в програмі треба опрацювати".

Попри вступ до університету, Мікутіна зазначає, що матиме можливість поєднувати навчання із заняттями у фігурному катанні. І саме цим пояснила причину переїзду до Сполучених Штатів.

"[Business Administration] це мій напрямок [в університеті]. Це також одна з причин, чому я хотіла вступити у США в цей університет: в атлетів дуже широкі можливості для заняття якраз таким спортом. Там кожен студент може сам групувати розклад уроків і робити це за дуже короткий період часу. Три роки в університеті, але він [спортсмен] може або мати 20-30 годин [навчання] на тиждень, або може [навчатися] тільки п'ять годин на тиждень і мати більше часу на тренування, спорт".

З початком повномасштабного вторгнення Мікутіна висловлювала активну підтримку Україні, а також розповіла про батька, який займається активною волонтерською діяльністю. Хоча визнає: за кордоном люди відчувають втому, коли чують про війну в Україні.

"Дуже сумно, тому що війна триває вже такий довгий час. Багато людей вже дуже втомилися, особливо ті, які за кордоном, а не в Україні, і не бачать цієї війни, цього жаху. Вони якось трішки забувають про це, менше це розповсюджують у соцмережах. Але мій батько намагається продовжувати допомагати українським військам. Він займається волонтерською справою, вони збирають кошти на техніку для наших військ. Так, [він знаходиться в Україні]: деякий час у Харкові, інший — у Польщі. Там вони роблять усілякі перевезення. Моя мама проживає в Австрії, тому що ми переїхали туди вісім років тому, але тато в Україні. Мої батьки розлучені, тому в кожного своє життя".

На чемпіонаті світу Мікутіна змушена була виступати з російськими фігуристами, які хоч і не представляють РФ, але отримали спортивні громадянства інших країн. Спортсменка вважає, що Міжнародний союз ковзанярів (ISU) має ухвалити рішення щодо тих атлетів, які підтримують Росію і війну в Україні.

"На жаль, я не маю такої влади, щоб щось вирішувати чи забороняти їм виступати. Але якщо вони вже довгий час не перебувають в Росії, представляють інші країни, тренуються також в інших країнах, а не в Росії, то я не бачу у цьому проблеми. Якщо вони тренуються і живуть в Росії? Авжеж, якщо вони якось підтримують Росію за ту політику, це не дуже добре. Але це має вирішувати ISU".

"Чи підтримала б я рішення щодо якоїсь диференціації відносно російських спортсменів? Не можу так відповісти. Але якщо конкретні правила будуть, то я зможу зробити висновки".

Хто така Ольга Мікутіна?

  • 20-річна фігуристка, що народилася у Харкові. З 2016 року представляє на міжнародних змаганнях Австрію.
  • 3-разова чемпіонка Австрії у жіночому одиночному катанні, є чинною чемпіонкою країни.
  • 4-разова учасниця чемпіонатів світу та Європи з фігурного катання. Найкращі результати — восьме місце на ЧС-2021 та восьме місце на Євро-2024.
  • Мікутіна — учасниця Олімпійських ігор-2022 у Пекіні. У жіночому одиночному катанні вона посіла 13-те місце.
  • Особистий рекорд Мікутіної за набраними очками у фігурному катанні — 198.77 бала, встановлений на чемпіонаті світу-2021.
На початок