"Пряма підтримка вбивств". Іван Шмуратко засудив допуск до чемпіонату світу фігуристів, які тренуються в Росії

"Пряма підтримка вбивств". Іван Шмуратко засудив допуск до чемпіонату світу фігуристів, які тренуються в Росії

Ексклюзивно
Український фігурист Іван Шмуратко на ЧС-2024 з фігурного катання в Монреалі
Іван Шмуратко на чемпіонаті світу-2024 з фігурного катання. Getty Images/Minas Panagiotakis

Ексклюзивний коментар лідера збірної України з фігурного катання.

Авторка коментаря: Інна Мушинська

Український фігурист Іван Шмуратко завершив виступи на чемпіонаті світу-2024 у канадському Монреалі. Єдиний представник збірної в чоловічому одиночному катанні посів 33-тє місце в короткій програмі та не зміг відібратися до довільної вперше з часів свого дебюту на такому рівні у 2019 році.

З початку повномасштабного вторгнення Росії 2022 року Шмуратко використовує кожен виступ на міжнародній арені, аби нагадати про війну в Україні. Цій темі присвячені й усі його програми цього сезону, що в них Іван, зокрема, розповідає історію батька й дитини, яка гине від російської ракети.

Після прокату на чемпіонаті світу Шмуратко відреагував на черговий масований обстріл Росії, що стався напередодні його виступу, та відзначив пасивність деяких колег у підтримці України. В ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт Іван закликав спортивну спільноту працювати над тим, аби до змагань не допускали фігуристів, які досі тренуються в Росії.

Що сказав Іван Шмуратко

"Тут, у Канаді, відчуваю підтримку серед нашої діаспори, серед тих, хто приїхав, — зазначає фігурист. — Щодо того, що відчуваю після таких подій, які відбуваються щодня, після обстрілів... Люди, які тут стоять — хтось каже, що їм не байдуже. Але між "не байдуже" й активними діями проти допуску атлетів, які тренуються в країні-агресорі, так званій РФ, [велика різниця]".

Російські та білоруські фігуристи наразі не допущені до виступів на міжнародних змаганнях, проте на чемпіонаті світу, як і на цьогорічному Євро та інших стартах, присутні спортсмени й тренери, які мають російське походження або ж працюють у Росії.

Зокрема, в одній групі зі Шмуратком змагалися ексроіяни Нікіта Старостін і Владімір Самойлов, які нині представляють Німеччину й Польщу. Серед учасників також — Владімір Літвінцев і Сємьон Данільянц, що виступають за Азербайджан і Вірменію, проте розпочинали карʼєру в Росії й досі тренуються в Москві. Російські наставники так само супроводжують фігуристів на змаганнях у складі делегацій інших збірних, як-от Етері Тутберідзе — тренерка грузина Ніки Еґадзе, який живе в РФ.

"Я думаю, що, схаменувшись, як це роблять українці, можна всім світом повпливати, — коментує ситуацію Шмуратко. — Кожен має робити свій внесок. Його не всі роблять серед тих, хто тут присутній. Над цим треба багато працювати".

Іван вважає, що необхідно тиснути на Міжнародний союз ковзанярів (ISU) та переконувати в тому, що бану самого прапора Росії недостатньо — необхідно усунути від міжнародних подій усіх, хто тренується в РФ і тим самим підтримує війну проти України.

"[Повномасштабна] війна триває понад два роки. Якби він [президент ISU Кім Дже Йоль] щось захотів зробити... Звичайно, люди під російським прапором не допущені, але всі ми бачимо, що приїжджають люди, які платять податки [в Росії], які потім ідуть на ракети, дрони та інше обладнання, що вбиває нас, українців. І це, я вважаю, пряма підтримка вбивств людей. Тому я хочу попросити посприяти тому, щоб ті, хто платять податки за ракети, які летять на мене та інших українців, були недопущені до змагань такого рівня".

Хто такий Іван Шмуратко

  • 22-річний український фігурист, родом з Києва. Виступає в чоловічому одиночному катанні.
  • Чотириразовий чемпіон України (2018/19 — 2021/22).
  • Фіналіст Олімпійських ігор-2022, на яких посів 24-те місце.
  • Двічі в карʼєрі входив до топ-15 чемпіонатів Європи: 12-те місце у 2022 році, 14-те — у 2024-му.
  • На рівні чемпіонатів світу його найкращий результат — 21-ше місце 2021 року.
  • У сезоні 2023/24 був єдиним представником України на Гран-прі: посів восьму позицію на етапі в Еспоо, повторивши результат минулого сезону на ГП Франції.
На початок