Демонтаж будівель пошкоджених обстрілами: на Миколаївщині ветерани війни зносять школу

Демонтаж будівель пошкоджених обстрілами: на Миколаївщині ветерани війни зносять школу

Бригада з 13 ветеранів, які через отримані травми не можуть служити, демонтує школу в селищі Первомайське Миколаївської області. Заклад був пошкоджений внаслідок російських обстрілів. Відходи, що виникають, можна використати повторно.

Про це 16 квітня 2024 року кореспондентам Суспільного розповіла проєктна менеджерка компанії "Mission East" Неллі Яровенко.

Будівлі зносять за гроші данської компанії "Mission East". Проєктна менеджерка компанії Неллі Яровенко говорить, аби школу чи іншу будівлю демонтували, необхідно мати технічні звіти.

"Не всі мають технічні звіти по школах. Перед тим, як почати демонтаж школи, ми співпрацюємо з головами територіальних громад і беремо повністю технічний звіт. Якщо по техзвіту є пошкодження, і школу або іншу будівлю неможливо ремонтувати, реконструювати, то ми починаємо демонтаж", — додає проєктна менеджерка.

Пошкоджена обстрілами будівля закладу освіти на Миколаївщині, 16 квітня 2024 року
Пошкоджена обстрілами будівля закладу освіти на Миколаївщині, 16 квітня 2024 року. Суспільне Миколаїв/Катерина Волощенко
Компанія покриває всі витрати по демонтажу та повністю оплачує роботу наших ветеранів, також їх соціально-психологічну підтримку, реабілітацію.
Демонтаж будівель пошкоджених обстрілами: на Миколаївщині ветерани війни зносять школу
Бригада ветеранів війни розбирає віконні рами у зруйнованій школі, Миколаївщина, квітень 2024 року. Суспільне Миколаїв/Катерина Волощенко

Бригадир Володимир Винокуров має статус ветерана війни. У нього "за плечима" участь в антитерористичній операції та боях під час повномасштабного вторгнення. Чоловіка демобілізували за станом здоров'я — третя група інвалідності.

"Як, до речі, і у половини з представників, які сьогодні тут, у нашій бригаді ветеранів. Намагаємося бути корисними нашому суспільству, навіть якщо ми вже не можемо бути в окопі", — розповідає Винокуров.

Зі слів бригадира, це вже третій об'єкт з демонтажу. Їхнє завдання — розібрати будівлі, що були пошкоджені внаслідок війни.

Силікатна цегла, фракції деревини та бетонні плити — усе це можна використати повторно, говорить проєктний менеджер компанії "Нео-Еко Україна" Артем Сумара.

"Разом із "Mission East" ми демонтували вже дві школи та зараз приїхали в цю громаду. Усі ці відходи, які виникли, можна використати повторно, майже всі", — пояснює Артем Сумара.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок