У Львові на офіційне відкриття центру "Superhumans" приїхали майже 200 колишніх пацієнтів

У Львові на офіційне відкриття центру "Superhumans" приїхали майже 200 колишніх пацієнтів

Сьогодні, 20 червня, у Львові офіційно відкрили увесь комплекс центру "Superhumans". Там безкоштовно встановлюють протези, проводять операції та реабілітують військових та цивільних, які отримали травми внаслідок війни. На відкриття приїхали близько 200 колишніх пацієнтів, а також амбасадори, які допомагають центру. Зокрема, перша леді України Олена Зеленська та меценат Говард Баффет.

Як відбулося відкриття центру, дізнавалося Суспільне.

У "Superhumans" приїхали близько 200 випускників центру — саме так там називають тих пацієнтів, які отримали протез або лікування у центрі, а також їхні родини.

Серед колишніх пацієнтів — військовослужбовець Олександр Мафтіор. Чоловік отримав поранення під час контрнаступу на південному напрямку, наступив на протипіхотну міну. Після лікування та протезування повернувся на службу у війську вже на протезі.

"Протезувався тут. У них дуже круті протези. Тоді в мене були протези, але вони були дуже тяжкі, служити неможливо було в них. І потім запротезувався в "Superhumans". Це вже шостий протез і я вже їм тут набрид, як я жартую з ними", — розповідає Олександр Мафтіор.

Олександр Мафтіор
Олександр Мафтіор. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

Сьогодні, 20 червня, увесь комплекс центру відкрили офіційно. До цього він працював поетапно. А перші пацієнти отримували протези ще до старту першої черги.

"Ми сьогодні відкриваємо 10 000 квадратних метрів. Це відділення реконструктивної хірургії, протезування, реабілітації, психологічної підтримки, відділення відновлення слуху. Більше 550 пацієнтів, а поки ми тут розмовляємо, ще хтось виписується, були вже запротезовані. Це люди з подвійною, потрійною ампутацією. І біля 100 оперативних втручань", — каже керівниця центру "Superhumans" Ольга Руднєва.

За словами Ольги Руднєвої, усі послуги у центрі пацієнти отримують безкоштовно. Зокрема, завдяки державній підтримці, донорам та амбасадорам центру. Серед них — меценат Говард Баффет та перша леді України Олена Зеленська.

"Ми постійно говоримо про символічність для нас назви "Superhumans", що це наш новий соціальний договір. Що українці не жертви, а супергерої. І у нас є суперсили замість обмежених можливостей", — говорить Олена Зеленська.

За словами засновника центру Андрія Ставніцера, львівський центр "Superhumans" став першим у мережі. Після цього почнуть створення таких центрів в Одесі та Дніпрі.

На початок