Встановлення вітряків для електростанції в селі на Львівщині: що кажуть мешканці

Встановлення вітряків для електростанції в селі на Львівщині: що кажуть мешканці

У селі Грімне на Львівщині іноземний інвестор готовий викупити земельні паї та вкласти понад 60 мільйонів євро у побудову вітрових електростанцій. Жителі села остерігаються такого будівництва по сусідству, а юристи кажуть, що закон не обмежує встановлення вітряків неподалік населених пунктів.

Суспільне поспілкувалося із мешканцями Грімного.

"Всі проти тих вітряків. Розумієте? То отам на горі, де поставили он ту вишку, вони хочуть вітряки ставити. Але люди не згодні. Ну та тут є мудріші, ніж я, я пенсіонер всього-на-всього. Що я можу тут? Бачите – я тут маю коняку і все", — каже місцевий житель Михайло Подоба.

Мешканець Грімного Михайло Подоба, 30 квітня 2024
Мешканець Грімного Михайло Подоба, 30 квітня 2024. Суспільне Львів/Ольга Іващук

Мешканки села Галина Прусак і Галина Ковальська також проти встановлення вітряків.

"Там зацементують всю землю. В нас землі родючі. На таких землях не ставляться вітряки", — каже Галина Прусак.

"Не 800 метрів, буде навіть вітряк, який буде стояти за 450 метрів від населеного пункту. Ви розумієте, що таке 450 метрів? Це є дуже близько. Навіть прості бджоли, ну вони зникнуть з села", — додає Галина Ковальська.

Мешканки Грімного Галина Прусак і Галина Ковальська, 30 квітня 2024
Мешканки Грімного Галина Прусак і Галина Ковальська, 30 квітня 2024. Суспільне Львів/Ольга Іващук

Серед селян є й ті, хто підтримує таку ініціативу. Місцевий житель Микола Смольський каже, що вітряки не будуть шкідливими:

"Вітряки не є зі шкідливою якоюсь електроенергією. І я думаю собі, що нас тільки цікавило питання, що ми в цьому селі будем мати з цього. Там чотири-п'ять гектарів землі мало б бути під то все. Один ар буде під продаж 2000 доларів. Так озвучили на зборах".

Зараз ця земля – паї місцевих жителів. Ділянки орендує місцеве агропідприємство. Наразі встановлення вітряків лише на стадії обговорення. У селі вже двічі відбулися збори мешканців з цього приводу, каже староста Наталія Шпирало.

"Самі турбіни будуть розташовані на пайованих землях, тобто це приватна власність. Це має бути чотири турбіни у нашому населеному пункті, буквально 20 сотих на кожну турбіну. Ми дуже хочемо, щоб працівники компанії приїхали безпосередньо в село і поспілкувалися з жителями, роз’яснили їм всю ситуацію від початку до кінця й щоб люди зважили всі "за" й "проти" будівництва даних турбін", — розказує Наталія Шпирало.

Поле в селі Грімне, 30 квітня 2024
Поле в селі Грімне, 30 квітня 2024. Суспільне Львів/Ольга Іващук

За словами міського голови Комарно Ігоря Черевичника, вітрову електростанцію планує зводити товариство "Галицька енергоперспектива". Згідно з даними YouControl, компанія зареєстрована у місті Миколаїв.

"Проєкт не потребує бюджетних коштів. Це буде виключно за кошти інвестиційні. Що дасть таке будівництво? Найперше – це крок до енергетичної незалежності. Друге – це додаткове надходження – і це не менш важливо – до бюджету місцевого. Третє – це є орендна плата за землю, яка буде під вітровими станціями. Все перебуває на етапі попереднього погодження", — каже Ігор Черевичник.

Міський голова Комарно каже, що європейський інвестор готовий вкласти у проєкт 62 мільйони євро. Правозахисниця Ольга Мелень-Забрамна розповідає, що законодавство не обмежує встановлення вітряків поблизу населених пунктів. Мінімальна відстань – 400 метрів:

"В нас є такі санітарні правила планування та забудови територій, які встановлюють санітарні захисні зони. Проте там вітряків немає. Це свідчить, що якогось такого впливу на здоров’я від будівництва таких об’єктів поки що не бачать. Для довкілля, мені здається, вони найменш шкідливі, тому що при їхньому спорудженні й експлуатації немає викидів, немає скидів. Не рекомендується встановлювати такі об’єкти на шляхах міграції птахів, на високогір’ї Карпат".

Також, за словами Ольги Мелень-Забрамної, при експлуатації вітряків потрібно зважати на дозволене шумове навантаження у населених пунктах.

На початок