Чотири предмети в один день. Яким буде цьогорічний НМТ

Чотири предмети в один день. Яким буде цьогорічний НМТ

НМТ-2024
НМТ-2024. Суспільне Луцьк

Цьогоріч втретє 11-класники замість ЗНО складатимуть НМТ. Зокрема цього року доведеться складати тестування з трьох обов’язкових і одного предмету на вибір. До переліку обов'язкових предметів повернули історію України, а серед предметів на вибір з'явилися українська література та географія. При тому, усі чотири предмети випускники складатимуть в один день.

Як у 2024 році зміниться формат тестування, який предмет на вибір є в пріоритеті у майбутніх вступників та чи готові укриття для складання НТМ на Львівщині – дізнавалось Суспільне.

Кількість учасників на НМТ

Основний період реєстрації для участі у Національному мультипредметному тесті (НМТ) завершився цього тижня, 11 квітня. Кожен охочий мав змогу зайти на сайт Українського центру оцінювання якості освіти, зареєструватись, під’єднати необхідні документи: паспорт, ідентифікаційний код, атестат про загальну повну середню освіту для випускників минулих років або довідку від закладу освіти про те, що у червні 2024 року учень чи учениця здобуде повну загальну середню освіту. Персональні дані можна було під’єднати через портал "Дія".

Хоч цифри щодо кількості учасників тестування відомі, за словами директорки Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, вони не остаточні. До 15 квітня зареєстровані учасники й учасниці ще матимуть змогу внести зміни в персональному кабінеті.

"Загалом на Львівщині для участі в НМТ зареєструвались понад 22 тисячі осіб. При тому, що минулого року цифра сягала понад 24 тисячі. У Львові цього року маємо 9 600 осіб, що трохи менше ніж минулоріч. Але ці цифри не є остаточні, бо будуть звірятись. Наприклад, станом на кінець тижня, до близько 400 людей маємо питання щодо документів – хтось не додав певного документа, хтось подав документ про базову середню освіту, а мав би про повну, є випадки, що подають довідку без підписа чи печатки директора або ж дівчина вийшла заміж, змінила прізвище, а відповідної довідки не надала. Наші працівники все це звіряють, можуть зателефонувати чи написати зауваження у персональний кабінет з проханням ці моменти виправити чи додати. Тож, раджу усім ще раз зайти і при потребі відреагувати. Ті, хто вчасно не змінить некоректні реєстраційні дані — буде відмова", – каже Лариса Середяк.

Основні дати НМТ

НМТ матиме основну і додаткову сесії. Основна проходитиме з 14 травня по 25 червня, додаткова – з 11 по 19 липня.

Як зазначила співрозмовниця, у травні НМТ писатимуть лише випускники минулих років. Учні, які ще навчаються в школі, складатимуть тестування починаючи з 3 червня.

"Усі матимуть рівні умови підготовки, тож не варто переживати, що комусь доведеться здавати НМТ ще під час основного навчання в школі", – пояснила вона.

Проведення НМТ із чотирьох предметів проходитиме в один день. На думку мами 11-класника Олени Косів, це може стати великим навантаженням для дітей.

"Чотири різні предмети в один день, за чотири години! Діти й так стресують забагато, а через мультитест будуть ще більше. Впевнена, що у голові кожного буде суцільна каша. А коли виникне тривога, що тоді? Чому б не дати дітям більше часу на написання, зробивши перерви між кожним з предметів?", – обурюється Олена.

Проте, за словами освітян, мультитест в один день – чи не єдиний варіант, за якого кожен учасник матиме змогу лише раз з’явитися в пункт тестування під час основної сесії.

"Так, діти складатимуть чотири предмети в один день. Нам відомі закиди про те, що це важко, але маємо також розуміти, що це роблять насамперед задля безпеки дітей. Зрештою, раніше іспити складали зі ще більшою кількістю предметів, писали твори по шість годин. За кордоном також один предмет можуть складати по чотири-п’ять годин, при тому платячи за це гроші. У нас триватиме вступна кампанія. Люди вступають, щоб здобувати освіту, кожен має бути готовий до викликів. На кожен предмет буде відведена година. При тому, рівень завдань набагато легший – немає твору з української літератури, аудіювання з іноземної мови тощо. Крім того, багато інформації і завдань є доступні на сайті і з ними можна працювати", – коментує Лариса Середяк.

Що стосується додаткової сесії, то абітурієнту дозволять зареєструватися, якщо вступник запізниться на НМТ з поважної причини. Для цього на місці проведення тесту потрібно буде написати відповідну заяву. До прикладу, поважними причинами вважають повітряну тривогу або хворобу, що має бути підтверджена довідкою. Якщо ж запізнитися без поважної причини, вступник втратить шанс скласти НМТ у 2024 році.

Дізнатися конкретну дату та місце проведення іспиту кожен учасник зможе у своєму електронному кабінеті на сайті УЦОЯО не пізніше ніж за 10 днів до тестування.

Предмети для складання НМТ-2024

НМТ у 2024 році повинні скласти всі випускники навчальних закладів, які планують вступати на бакалаврат. Крім цього, тестування проходитимуть бакалаври медицини перед вступом на магістратуру.

Цьогоріч учасники НМТ будуть виконувати завдання з чотирьох предметів. Три з них – обов’язкові: українська мова, математика, історія України. Четвертий предмет можна буде обрати з переліку: українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, фізика, хімія, географія. Предмет на вибір потрібно було вказати під час реєстрації для участі в НМТ.

На думку освітян, українська мова й історія – критичні державотворчі предмети, математичне (логічне) мислення важливе для будь-якої спеціальності, предмет на вибір – інструмент індивідуалізації вступу за обраним напрямом.

Як зазначила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, четвертим (на вибір) предметом у Львівській області більшість вступників, а це майже 10 тисяч, обрали англійську мову. Чимало дітей обрали нові для НМТ предмети на вибір, зокрема, понад 3 тисячі учнів захотіли здавати мультитест з географії і понад 2 тисячі – з української літератури.

Найменше, зі слів Лариси Середяк, обирали фізику і хімію – по 300 учасників на кожен з цих предметів.

На думку директора Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олега Паски, мала кількість бажаючих здавати цьогоріч НМТ з фізики та хімії – це тривожний дзвінок для країни.

"Тут точно не до жартів. Це тривожний дзвінок для країни. З такими показниками популярності фізики, хімії, біології ми не будемо мати жодних шансів у світовій конкуренції. Ці предмети мають стати культовими, бо елітними вони були завжди", – написав він.

Із твердженням погоджується і Лариса Середяк: "Раніше, коли тільки починали ЗНО, кількість бажаючих писати фізику і хімію могла сягати трьох тисяч, тепер по триста. Для майбутнього України це великий виклик, адже нам потрібні спеціалісти, які будуть відбудовувати і розвивати державу, ставати конкурентноздатними".

Ситуація, як зазначила Лариса Середяк, може бути пов’язана з багатьма чинниками: складністю самих предметів, недостатньою кількістю вчителів у школах, які б зрозуміло і доступно пояснювали навчальний предмет, місце праці для майбутніх фізиків і хіміків та низька заробітна плата.

Кількість завдань та їх оцінювання

Тести з української мови, української літератури, історії України, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань. З математики – 22 завдання, з фізики – 20, а з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької) – по 32.

Тестування абітурієнти складатимуть у два етапи. Під час першого потрібно буде виконати завдання з української мови та математики. Під час другого – з історії України та предмета на вибір.

Черговість блоків можна буде обрати самостійно, але предмети в межах одного блоку змінити не можна. Кожен з етапів триватиме 120 хвилин (по годині на предмет), між якими вступники матимуть 20-хвилинну перерву.

Під час 20-хвилинної перерви можна буде перекусити та сходити до вбиральні. Виходити на вулицю в цей час заборонено. Однак можна буде вийти за межі аудиторії. Також впродовж цього часу не дозволятимуть користуватися гаджетами.

Якщо вступнику потрібно буде піти до вбиральні поки триватиме тест, то час, який виділили на його складання, не зупинятиметься.

Змінювати відповіді в завданнях перших двох блоків після перерви не дозволятиметься.

Що стосується української мови, то з 30 завдань 10 буде з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох; 15 – з вибором однієї правильної відповіді з п'яти; п'ять – на встановлення відповідності. За перші 25 завдань можна буде отримати максимум по одному балу. За наступні п'ять – по чотири бали. Максимальний бал за тестування з української мови складатиме 45 балів.

Завдань із письмовими короткими або розгорнутими відповідями не буде. З української літератури кількість, типи завдань та розподіл балів будуть такими ж.

22 завдання з математики міститимуть: 15 – з вибором однієї правильної відповіді; три – на встановлення відповідності; чотири – з короткою відповіддю. Перші 15 завдань будуть оцінювати максимум по одному балу. Наступні три – по три бали. Завдання з короткою відповіддю – по два. Максимальна кількість балів за тест з математики – 32. Під час тестування можна буде користуватися довідковими матеріалами і чернетками.

У 22 завданнях з Історії України буде: 20 – тестових; чотири – на встановлення відповідності; три – на встановлення правильної послідовності; три – з вибором трьох відповідей із семи. Кожне з 20 тестових завдань вартуватиме по одному балу. За чотири завдання з відповідностями можна буде отримати по чотири бали максимум. За наступні шість завдань – по три бали. Загальний максимальний бал з історії України – 54. Завдання будуть охоплювати лише період з другої половини ХVI по початок XXI століття.

Із 32 завдань з англійської, французької, німецької або іспанської мови потрібно буде виконати: 11 – на встановлення відповідності; п'ять – тестових; 16 – на заповнення пропусків у тексті. За усі типи завдань можна буде отримати по одному балу. Тож максимальна загальна кількість за блок з іноземної мови – 32. Завдань з короткими або розгорнутими письмовими відповідями не буде.

30 завдань з географії матимуть: 20 – з вибором однієї правильної відповіді; чотири – з короткою розгорнутою відповіддю; шість – з вибором трьох відповідей із семи. За перші 20 завдань можна буде отримати максимум по одному балу. За розгорнуті відповіді – по два бали, а за останні 6 завдань – по три бали. Цю частину тестування будуть оцінювати максимум у 46 балів.

30 завдань з біології розподілятимуть на: 24 – з вибором однієї правильної відповіді; чотири – на встановлення відповідності; три – з вибором трьох відповідей з трьох груп варіантів. 24 завдання з однією відповіддю будуть оцінювати максимум по одному балу. чотири завдання з відповідностями – по чотири бали. Три останні завдання – по три бали. Максимум за тестування з біології – 46 балів.

Із 30 завдань у тесті передбачені: 22 – з однією правильною відповіддю; два – на встановлення відповідності; шість – з короткою розгорнутою відповіддю. 22 тестових завдання вартуватимуть по одному балу кожне. два наступних – максимум по три бали, а шість останніх – по два. Загальне максимальне число буде складати 40 балів. Під час виконання можна буде скористатися довідковими матеріалами і чернетками.

20 завдань з фізики розподілили так: 12 – з вибором однієї відповіді; два – на встановлення відповідності; шість – з написанням короткої відповіді. За 12 перших завдань зможуть дати максимум по одному балу, за два на встановлення відповідності – по чотири бали, а за шість з короткою відповіддю. Під час тестування з фізики також можна буде використати довідкові матеріали та чернетки. Теми, які будуть використовувати під час підготовки завдань з кожного предмету, відповідатимуть програмі ЗНО.

Особливості тестування

На НМТ з собою потрібно взяти: паспорт, ID-картку або закордонний паспорт (підійдуть і документи з "Дії"), а також паперовий або електронний сертифікат учасника НМТ (його можна буде завантажити зі свого кабінету на сайті УЦОЯО, коли документи для реєстрації пройдуть перевірку). Ще можна взяти ручку будь-якого кольору для нотаток в чернетці, перекус та пляшку води без етикетки. А ось телефони, смартгодинники, навушники, калькулятори, камери, флешки брати не можна. На вході в аудиторію працівник поліції перевірятиме учасників металошукачем. Особисті речі можна буде покласти у виділене місце для зберігання в аудиторії.

Довідкові матеріали (таблиці з математики, хімії, фізики) можна буде знайти в окремих вкладках на робочих комп’ютерах. Власними конспектами користуватися під час тесту не можна.

Свої тестові бали за кожен блок можна буде побачити на екрані комп'ютера одразу після того, як абітурієнт виконає всі завдання НМТ. Результати іспиту, переведені у шкалу 100-200 балів, з’являться в особистому кабінеті на сайті УЦОЯО до 2 липня (основна сесія) та 26 липня (додаткова сесія).

Безпечні екзаменаційні центри

НМТ вступники складатимуть у тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). У Львові та Львівській області ними стануть аудиторії навчальних закладів та укриття, що обладнані комп’ютерами з підключенням до інтернету. Майже усі місця готові.

Під час повітряних тривог тестування зупинятимуть. Продовжувати будуть лише після того, як пролунає відбій і учасники з працівниками ТЕЦ повернуться із укриттів. Продовжити проходити тест можна буде з того місця, на якому вступник закінчив його виконувати. Якщо повітряна тривога триватиме довго – учасникам доведеться складати НМТ у додаткову сесію.

Точну адресу екзаменаційного центру можна буде дізнатися у запрошенні на НМТ, яке з'явиться в особистому електронному кабінеті до 8 травня (якщо сесія основна). Це буде найближчий екзаменаційний центр до міста, яке вступник вказав під час реєстрації.

У день НМТ до пункту тестування варто прийти о 10:00, максимальний допустимий час – 10:50.

До речі, ТЕЦ створять не лише на території України, а й за її межами. Учні, які змушені були виїхати за кордон через війну, зможуть пройти тестування в Польщі, Німеччині Великій Британії, США та у ще 32 країнах. За даними Міністерстві освіти і науки, тимчасові екзаменаційні центри (ТЕЦ) створять у 57 містах за кордоном, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги.

За словами Лариси Середяк, реєстрація тимчасових екзаменаційних центрів за кордоном ще триває, тож можливо кілька міст ще додасться.

Пройти тестування за межами України можна буде у: Австрії, Азербайджані, Бельгії, Болгарії, Великій Британії, Грузії, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канаді, Латвії, Литві, Люксембурзі, Молдові, Нідерландах, Німеччині, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччині, США, Туреччині, Угорщині, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії, Швеції. Детальніше з інтерактивною мапою країн, де проводитимуть НМТ, можна ознайомитися тут.

Як перевести бали НМТ

Результати НМТ визначатимуть за шкалою від 100 до 200 балів. Перевести свої бали з тестових у рейтингові можна з допомогою таблиці. Для того, аби НМТ вважалося складеним, потрібно набрати мінімальний "поріг" з кожного предмету. 100 балів можна отримати, якщо скласти тестування:

  • з української мови – на 7 тестових балів з 45;
  • з математики – на 5 тестових балів з 32;
  • з історії України – на 8 тестових балів з 54;
  • з української літератури на – 7 тестових балів з 45;
  • з іноземної мови – на 5 тестових балів з 32;
  • з біології – на 7 тестових балів з 46;
  • з фізики – на 5 тестових балів з 32;
  • з хімії – на 6 тестових балів з 40;
  • з географії – на 7 тестових балів з 46.

Для всіх спеціальностей встановили коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ. З допомогою них можна буде дізнатися, бал з якого предмету більше важить при вступі на ту чи іншу спеціальність.

Що потрібно знати для вступу

Як і в попередні роки, заяви про вступ потрібно буде подавати у персональних електронних кабінетах на сайті УЦОЯО. Реєстрація кабінетів вступників розпочнеться 1 липня.

У 2024 році для вступу можна буде використати сертифікати з результатами НМТ 2023 та 2022 років або сертифікат ЗНО 2021 року. Вступники на творчі та спортивні спеціальності, окрім НМТ, мають пройти творчий конкурс.

Цьогоріч під час вступної кампанії абітурієнти зможуть подати до п'ятнадцяти заяв до вищих навчальних закладів – п'ять заяв на бюджет та до десяти – на контракт.

На початок