У Кропивницькому 38 гектарів парків та скверів оброблять від кліщів. Містян просять їх не відвідувати

У Кропивницькому 38 гектарів парків та скверів оброблять від кліщів. Містян просять їх не відвідувати

У Кропивницькому парки та сквери почали обробляти від кліщів. Вони небезпечні тим, що можуть бути інфіковані збудником хвороби Лайма і при укусі інфікувати людину. Обробка парків і скверів триватиме півтора тижня. У місцях, де ці роботи виконали, висітимуть оголошення.

Роботи виконують працівники комунального підприємства "Благоустрій", розповів Суспільному директор Олександр Співак.

Розпочали з "Гаю десантників", далі буде "Козачий острів", Біляєвський масив та парк Космонавтів. Обрали ті території, що перебувають на балансі підприємства, і які відвідують найбільше людей, розповів директор.

Робітники працюють в захисних костюмах, респіраторах та окулярах.

"Цей засіб небезпечний тим, що він впливає на органи дихання. При прямому контакті на шкіру можуть бути хімічні опіки. Тому рекомендується добу не приходити у ці місця".

Як і чим обробляти парки та сквери від кліщів, торік навчалися у працівників з Черкас. Тоді за гроші з міського бюджету – 80 тисяч гривень – придбали два бензинових оприскувачі. У цьому році за 42 тисячі гривень купили засіб для обробки кліщів.

"Закупили цього засобу орієнтовно на 38 гектарів. Площа чотирьох парків та скверів, які ми нині обробляємо – приблизно 12 гектарів. На балансі нашого підприємства є 11 скверів і три парки. Їх усіх ми плануємо обробити від кліщів. Якщо не вистачить препаратів, будемо додатково закуповувати".

Зі слів Олександра Співака, обробляти парки та сквери вирішили через зафіксовані випадки укусів кліщів людей і тварин.

На 1 квітня до лікарень Кіровоградщини звернувся 21 житель з приводу нападу кліщів, із них 16 – у Кропивницькому, розповіла головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук.

Щорічно працівники обласного центру контролю та профілактики хвороб збирають кліщів і перевіряють на наявність збудників хвороби Лайма. На даний час в лабораторії дослідили 34 кліщі, двоє з них були інфіковані. Мова йде про міста Знам’янка та Олександрія.

"Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, яке вражає суглоби, шкіру та нервову систему. Тому, якщо при дослідженні кліщів маємо позитивний результат, то тоді пишемо офіційні листи на органи місцевої влади, власників територій. Робимо це для того, щоб попередити населення".

Ольга Нагайчук – киянка. Тимчасово живе у Кропивницькому. Говорить, там, де вона жила раніше, місця відпочинку обробляли від кліщів щороку.

"Коли під час повномасштабної війни ми виїхали вЧехію, то там було дуже багато кліщів, які покусали мене та мою дитину. Але тамтешні захисники природи вважають, що боротися з ними не треба. Від кліщів чехи роблять собі щеплення".

За словами керівника "Благоустрою", за місяць перевірять місця обробки на наявність кліщів. За потреби, оброблять ще раз.

На початок