У Кропивницькому вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

У Кропивницькому вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Оновлено

У Кропивницькому вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Біля пам’ятника ”Жертвам Чорнобиля” зібрались вдови ліквідаторів, чорнобильці, рятувальники, військові, представники влади.

Загиблих ліквідаторів вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — день пам'яті в Україні. Відзначають щороку 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС (1986 рік – ред.). Вибух на ньому стався 26 квітня 1986 року. Два теплових вибухи зруйнували енергоблок. На даху почалася пожежа. Утворилася радіоактивна хмара, яка накрила територію сучасної України, Білорусі, Росії, а також Швецію, Австрію, Норвегію, Німеччину, Фінляндію, Грецію, Румунію, Словенію, Литву та Латвію.

Щороку цього дня до пам'ятника "Жертвам Чорнобиля" приходить голова обласного підрозділу Всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" Ігор Мандрика.

"30 квітня вже був залучений до ліквідації аварії. На той час я проходив строкову службу. На саму Чорнобильську АЕС я потрапив у середині травня 1986 року. Заправляв радіокеровану і пожежну техніку. Упродовж пів року чотири рази брав участь у ліквідації. Остання місія моя була з 1 по 10 жовтня 1986 року".
Ігор Мандрика ліквідатор ЧАЕС
Ігор Мандрика. Фото: Суспільне Кропивницький

У ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС кропивничанин Андрій Черкашин брав участь у жовтні-листопаді 1986 року.

"Ми проводили дезактивацію адміністративно-побутового корпусу. Демонтували всі станки, обладнання, все винесли та змили водою".
Андрій Черкашин ліквідатор ЧАЕС
Андрій Черкашин. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області проживає 8279 людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них п'ять тисяч – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, сказала начальниця відділу соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та осіб з інвалідністю департаменту соцзахисту населення ОВА Світлана Багаченко.

За її словами, у 2023 році з державного бюджету виділили 18 мільйонів гривень. Ці гроші направили на виплати додаткових відпусток, на харчування дітям з інвалідністю, на продукти ліквідаторам І та ІІ категорії, на щорічну допомогу на оздоровлення, на компенсацію за втрату годувальника та компенсацію на встановлення групи інвалідності. З обласного бюджету на пільгове медичне обслуговування цьогоріч виділили 3,3 мільйона гривень.

На початок