"Крадуть з дворів домашню птицю". На Кіровоградщині через заборону полювання збільшилась чисельність лисиць

"Крадуть з дворів домашню птицю". На Кіровоградщині через заборону полювання збільшилась чисельність лисиць

"Крадуть з дворів домашню птицю". На Кіровоградщині через заборону полювання збільшилась чисельність лисиць
. Фото ілюстративне: Unsplash

У Кіровоградській області через заборону полювання та мігрування з регіонів бойових дій збільшилась чисельність лисиць. Це дані від начальника обласної організації українського товариства мисливців і рибалок Миколи Головка. Він говорить, 2023 року кількість хижаків в регіоні зросла до 1130 голів. У 2021 році їх було 1032. У Гурівській та Маловисківській громадах фіксують випадки, коли лисиці заходять у двори до людей та крадуть домашню птицю.

З 30 курей у господарстві лишилося сім

Одне письмове звернення та тисячі усних скарг з приводу нашестя лисиць отримали у Гурівській громаді Кропивницького району. Про це Суспільному розповів сільський голова Анатолій Склярчук. У 16 селах громади – шість тисяч населення. Повідомлення отримують від кожного другого жителя.

"У двори до людей хижаки заходять з заліснених територій. Особисто у мене з листопада 2022 року по серпень 2023 з 30 курей залишилося сім. Лисиці перестрибують півтораметровий паркан, схоплюють курей в зуби й тікають собі назад".

До воєнного стану в Україні лисиці щозими у громаді відстрілювали місцеві мисливці. Нині це робити заборонено.

"Мисливці брали дозвіл, полювали на них і ситуація була контрольована. Бувало, що коли-не-коли тварина забігала у село, але це було рідко. А нині вони можна сказати живуть у людей та все знищують. Буває, ми сидимо на лавці, а лисиця йде отак метрів за 20 від нас, зупинилась, подивилась... Ми проганяємо її, а вона розвернулась, і пішла собі назад, навіть не тікає. Багато їх бігає і по трасі. В одному місці я на власні очі бачив зграю з десяти лисенят. І це ж була тільки одна сім'я".

Зграї лисенят у центрі Малої Виски

Зграї лисенят бачили також в центрі міста Мала Виска Новоукраїнського району. Про це Суспільному розповіла місцева жителька Валентина Демчак.

"Між багатоповерхівками мікрорайону "Вись" та центральним базаром є пустир. Це не околиця міста, але там їх бачили. У сусідів лисиця вкрала трьох качок, ще трьох задушила. Хижачку бачили на вулиці зі здобиччю".

Основним носієм вірусу сказу у дикій природі є червона лисиця

Червоні лисиці є основним носієм вірусу сказу у природі, говорить речниця управління Держпродспоживслужби в області Наталія Шевченко. З її слів, на Кіровоградщині з 2018 по 2021 роки диких тварин щороку від цієї недуги щеплювали восени. Приманки вакцини розкидали з літаків. Нині цього не роблять, бо робота авіаційного транспорту заборонена.

"Як саме це відбувалося: за допомогою авіаційного транспорту над лісами розкидалися спеціальні брикети, в яких була капсула з діючою речовиною. Вони приманювали своїм запахом, і коли тварини його прокушували, протягом 30 днів їх організм імунізувався від сказу. Останніх чотири роки це давало позитивні результати. Захворюваність зменшилась у півтора-два рази".

З початку російського вторгнення диких тварин на Кіровоградщині не вакцинують. Через це в області фіксують збільшення випадків захворюваності на сказ. Зокрема, з початку 2023 року в області зафіксували 40 випадків сказу серед диких та свійських тварин. Торік реєстрували 36.

Як боротися з лисицями, які крадуть домашню птицю у людей, у Гурівській громаді не знають: "У нас наразі вихід один — це чекати перемоги України у війні з Росією. А вже потім ми будемо розбиратися з лисицями", — сказав Анатолій Склярчук.

Під час воєнного стану у Кіровоградській області заборонено полювати та відвідувати ліси. Розпорядження діє з кінця березня 2022 року. Заборона не поширюється на військових, поліцейських, рятувальників та лісівників.

Взимку цього року у лісах Кіровоградської області порахували диких тварин. За даними фахівчині зі зв’язків із громадськістю та пресою Центрального лісового офісу Тетяни Будько, на 9 березня в регіоні збільшилась чисельність козуль, кабанів та зайців-русаків.За результатами зимового обліку визначили, що чисельність диких тварин перевищує рівень, який потрібен для підтримки екосистеми.

На початок