Полуниця, лохина, черешня. Як вплине весняна погода на урожай та ціну ягід і фруктів на Кіровоградщині

Полуниця, лохина, черешня. Як вплине весняна погода на урожай та ціну ягід і фруктів на Кіровоградщині

Полуниця, лохина, черешня. Як вплине весняна погода на урожай та ціну ягід і фруктів на Кіровоградщині
. Ілюстративне фото: Кропивницької міськради

У Приютівській громаді на Кіровоградщині через погодні умови втратили гектар насаджень лохини. У Первозванівському господарстві Кропивницького району на початку червня готуються збирати на продаж полуниці та черешні. Суспільне дізнавалось, як вплине цьогоріч весняна погода на урожай ягід, фруктів та їх ціну.

Втратили гектар лохини

У липні 2020 року у селищі Приютівка Олександрійського району Кіровоградської області зібрали перший урожай лохини. У 2017 році на місці смітника площею 4,5 гектари створили поле і висадили понад 12 тисяч кущів. Перший урожай дали половина із них. Цього року коливання погодних умов — тепло-холод — призвело до стресу рослин і частину врожаю у зимово-весняний втратили, говорить керівник господарства Юрій Трумашко.

Полуниця, лохина, черешня. Як вплине весняна погода на урожай та ціну ягід і фруктів на Кіровоградщині
Поле лохини у Приютівці. 2020 рік. Фото: Суспільне Кропивницький

"Звичайно відбувається живцювання Живцювання — спосіб вегетативного розмноження рослин з використанням регенераційної здатності окремих частин рослини (стебло, листок, корінь). та розмноження нових рослин, але, щоб відновити плантації лохини, які померзли, потрібно майже два роки. Нині у нас ягоди ростуть на площі три гектари, через погоду ми втратили гектар лохини".

Минулого року також через травневі приморозки частина лохини вимерзла, через це зібрали лише тонну ягід. Цього року сподіваються зібрати не менше двох тонн урожаю. "На ціну лохини це не вплине. Кілограм ягід буде коштувати від 300 гривень, під кінець сезону — 150 гривень".

В залежності від сортів лохини — ранні, середні чи пізні — збирати урожай у Приютівці почнуть у червні-липні. З одного куща отримують від трьох до п’яти кілограмів ягід.

Читайте також: у 2020 році у Приютівці зібрали перший урожай лохини

Чи зросте ціна на полуницю та черешні

Як весняна погода вплине на цьогорічний урожай фруктів та ягід, передбачити складно, говорить Сергій Супрун — директор приватного підприємства з села Первозванівка Кропивницького району, яке займається вирощуванням полуниці, яблук, черешні та груш.

Читайте також: У 2020 році частина цвіту саду у Первозванівці вимерзла. Мороз йшов хвилями

"Цьогоріч погода нормальна, морозів не було, тому все йде по плану. Але нині виростити полуницю непросто та недешево, — говорить Сергій Супрун. — Крім того, що зросли витрати на вирощування ягід, бракує ще й робочих рук. Щоб ви розуміли, за 700-1000 гривень оплати на день охочих працювати немає".

Сергій Супрун вирощує черешні на 8 гектарах землі, полуницю — на 3. Збирати врожай планують на початку червня. "Торік кілограм полуниці коштував від 25 до 100 гривень. Черешня — від 20 до 35 гривень. Цього року ціна на ягоди залежатиме від кількості пропозицій на ринку".

Весняна погода на Кіровоградщині тепла та волога

Цього року погода на Кіровоградщині тепла та волога, говорить начальниця відділу гідрометзабезпечення обласного гідрометцентру Валентина Лазарева.

"Цього року дощовий квітень, але весна не холодна, заморозків немає, просто погода похмура та дощова. Земля достатньо зволожена. З 20-21 квітня відбудеться зниження температури до +7 +13 градусів тепла вдень. З 20 по 24 квітня знову падатиме дощ. Заморозків на Кіровоградщині не прогнозують".

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок