У китайських тюрмах перебуває третина від усіх ув'язнених письменників у світі — 107

У китайських тюрмах перебуває третина від усіх ув'язнених письменників у світі — 107

Усього станом на 2023 рік у тюрмах по всьому світу перебуває 339 письменників
Дані, згідно з індексом Freedom to Write від PEN America. PEN America

Станом на 2023 рік у тюрмах по всьому світу увʼязнено 339 письменників — це найвищий показник з моменту запуску індексу Freedom to Write від PEN America 5 років тому. Майже третина — 107 людей — припадає на Китай.

Звіт 1 травня опублікували на сайті PEN.

Індекс Freedom to Write від PEN America вже 5 років поспіль публікує дані про ув'язнених письменників і письменниць, робить огляд глобальних тенденцій та загроз свободи слова для авторів.

Згідно зі звітом організації, у 2023 році у вʼязницях перебуває 339 письменників із 33 країн, що на 62 письменники більше у порівняні з 2022 роком і на 101 більше, ніж у 2019 році.

До десятки найбільших "тюремників" належать:

  • Китай (включно з автономними регіонами) — 107;
  • Іран — 49;
  • Саудівська Аравія та В'єтнам — по 19;
  • Ізраїль (включно з територією Палестини) — 17;
  • Білорусь і Росія — по 16;
  • Туреччина — 14;
  • М'янма — 12;
  • Еритрея — 7.

Це вперше, коли кількість ув'язнених письменників у Китаї перевершила 100 людей, причому майже половина — за висловлювання в інтернеті.

письменники у китвї
Кількість увʼязнених письменників у Китаї перевищила 100 осіб. Скриншот із сайту PEN America

Переважно таких людей заарештовують за підозрою в "підбурюванні сварок і провокуванні неприємностей" — звинувачення, яке є розпливчастим і може застосовуватися поліцією довільно, зазначають в організації. Таке формулювання застосовують із 2013 року для тих, хто, як вважає китайська влада, дезінформує населення.

Джеймс Тагера, директор з досліджень PEN America, додає: "Справжня кількість тих, кого покарали за їхнє вираження думок у Китаї, набагато більша, ніж цифри, представлені тут, і це навіть не рахувати тих, хто зазнає цензурування або займається самоцензурою через страх покарання".

Серед ув'язнених:

  • журналістка Чжан Чжань, яка перебуває у в'язниці з 2020 року після того, як її заарештували за репортажі про перші дні пандемії Covid-19 в Ухані;
  • Гульніса Імін, уйгурська поетеса, яка відбуває 17 з половиною років ув'язнення на тій підставі, що її вірші пропагують "сепаратизм".

Ув'язнені письменники в інших країнах

Згідно зі звітом, найбільше письменниць ув'язнено саме в Ірані — із загального числа в 49 людей жінок аж 15. Більшість із них засуджено за підтримку руху Woman Life Freedom та критику обов'язкового носіння хіджабу та інших законів, які дискримінують жінок.

Серед ув'язнених — лауреатка Нобелівської премії миру та премії PEN/Barbey Freedom to Write 2023, правозахисниця Наргес Мохаммаді. Їй загрожує понад 35 років ув'язнення та додаткові обмеження через те, що вона продовжувала писати та діяти у в'язниці.

письменники у китвї
Іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді на зустрічі з питань прав жінок у Тегерані, Іран, 27 серпня 2007 року. Фото: AP Photo/Vahid Salemi

Ізраїль та Росія вперше потрапили до цього списку саме у 2023 році. У PEN зазначають, що саме війни впливають на свободу слова у цих країнах.

Зокрема, в Ізраїлі, який посів п'яте місце, 14 письменників, ув'язнених у 2023 році, були палестинцями (як з ізраїльським громадянством, так і без нього). Усі вони були заарештовані після 7 жовтня. В організації додають, що у багатьох випадках ізраїльська влада не надала жодних пояснень щодо арештів.

У Росії ж 11 із 16 ув'язнених письменників були засуджені за "антивоєнні висловлювання", а затримання часто базувалися на звинуваченнях в тому, що автори були "іноземними агентами".

У рейтингу також піднялася й Білорусь. У PEN додають, що у цій країні письменникам систематично спеціально створюють гірші умови, ніж усім іншим в'язням.

У 2023 році база даних від PEN America (Writers in Risk Database) попвнилась 51 випадком вбивства, 16 насильницькими зникненнями і 90 випадками переміщення або вимушених втеч письменників зі своїх країн через їхню роботу.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок