"Лебедине озеро": павільйон Австрії на Венеційській бієнале 2024 покаже роботу художниці російського походження

"Лебедине озеро": павільйон Австрії на Венеційській бієнале 2024 покаже роботу художниці російського походження

Уточнено
"Лебедине озеро": павільйон Австрії на Венеційській бієнале 2024 покаже роботу художниці російського походження
. Фото: Georg Petermichl

Австрія оголосила національний проєкт для Венеційської бієнале. Країну представлятиме виставка "Лебедине озеро" художниці Анни Єрмолаєвої.

Пресреліз зʼявився на сайті Бієнале.

Анна Єрмолаєва народилася в Ленінграді (СРСР) і живе у Відні з 1989 року. Згідно з пресрелізом, її робота відсилає до дитячих спогадів про радянську цензуру: коли під час політичних чи соціальних заворушень по телевізору в СРСР показували балет "Лебедине озеро". У межах виставки відбудеться презентація відео, інсталяцій, світлових об'єктів, звуку і перформативних елементів в поєднанні з новими роботами та продовженням наявних творів художниці.

"Для австрійського внеску в Biennale Arte 2024 Єрмолаєва охоплюватиме різноманітні теми від особистого досвіду міграції до форм ненасильницького опору авторитарним режимам", — додає кураторка павільйону Габріеле Шпіндлер.

Для виставки Єрмолаєва співпрацювала з українською балериною та хореографкою Оксаною Сергєєвою, яка керувала балетною школою в Черкасах і переїхала з родиною до Австрії після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

Державна секретарка з питань мистецтва та культури Андреа Маєр прокоментувала це рішення таким чином:

"Це добре і важливо, що Австрія потужно представлена на бієнале і робить вирішальний внесок у цю міжнародну виставку сучасного мистецтва. Саме тому я рада, що австрійський внесок у 2024 році займе особливо актуальні та релевантні позиції".

Австрійський павільйон відкриється 18 квітня 2024 року.

60-та Венеційська бієнале відбудеться у рік іншої річниці — 10 років як Росія анексувала Крим та окупувала частини Донецької та Луганської областей. Та у пресрелізі проєкту немає жодної згадки про російську агресію, геноцид та зличини на окупованих Росією територіях.

росіянка на венеційській бієнале
Анна Єрмолаєва. Фото: Maria Ziegelböck

росіянка на венеційській бієнале
Оксана Сергєєва для "Репетиції Лебединого озера". Фото: Anna Jermolaewa

росіянка на венеційській бієнале
Оксана Сергєєва для "Репетиції Лебединого озера". Фото: Anna Jermolaewa

Венеційська бієнале у 2024 році

Куратором та художнім керівником 60-ї Венеційської бієнале став Адріано Педроса. Він обрав тему "Іноземці скрізь" та у виставці планує зосередиться на тих, хто перебуває на маргінесі, а саме вигнанцях, емігрантах та аутсайдерах.

Україна на Венеційській бієнале буде представлена проєктом "Плетіння сіток" за кураторством ГО "Українська фотографія" (куратори — Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький) та за участі художників Каті Бучацької, Лії Достлєвої та Андрія Достлєва, Андрія Ревковського та Даніїла Рачинського. Архітектуру розробляв Олександр Бурлака. Метафора проєкту — плетіння маскувальної сітки як спільної дії, що допомагає емансипації кожного її учасника.

Польщу у 2024 році представлятиме робота української "Відкритої Групи" (учасники: Антон Варга, Юрій Білей та Павло Ковач мол.).

Проєкт "Повторюйте за мною" стане продовженням існуючої відеоінсталяції, яку митці створили у 2022 році. Роботу було показано у Польщі у галереї "Лабіринт" (Люблін) на 10-й ювілей групи. В Україні роботу можна побачити до 10 березня 2024 року у львівському Jam Factory.

Нагадаємо, у 2022 року Росія не брала участь у Венеційській бієнале.

Раніше депутатка Київради Аліна Михайлова зверталась до Мінкульту, щоб розпочати процес переведення павільйону, який наразі є у власності Росії, у власність України. Будівля збудована на кошти українського філантропа Богдана Ханенка у 1914 році.

Новина уточнена: у заголовку змінено "росіянка" та "художниця російського походження".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок