Зеленська та Малолєтка представили Україну на Ґвадалахарському книжковому ярмарку

Зеленська та Малолєтка представили Україну на Ґвадалахарському книжковому ярмарку

Зеленська та Малолєтка представили Україну на Ґвадалахарському книжковому ярмарку
Посолка України Оксана Драмарецька та колумбійський письменник Ектор Абад Фасіолінс на презентації книги "Дім для Дома" Вікторії Амеліної, Ґвадалахарський книжковий ярмарок, 30 листопада 2023 року. Фото: Посольство України в Мексиці/Facebook

Україна та ЄС стали почесними гостями Ґвадалахарського міжнародного книжкового ярмарку в Мексиці. Там відкрили чергову "Українську книжкову поличку", є літературна програма та художня експозиція за участі українців. На одній з дискусій виступив фотограф Євген Малолєтка.

Про це пишуть Український інститут книги, перша леді Олена Зеленська, Дипломатична служба Європейського Союзу, а програма фестивалю представлена на сайті самого ярмарку.

Ґвадалахарський міжнародний книжковий ярмарок, відомий також як FIL (Feria Internacional del Libro de Guadalajara) — одна з найважливіших подій іспаномовного книжкового світу, що відбувається в Мексиці. Його заснували у 1987 році, а організовує Університет Ґвадалахари. Він — другий за масштабами після Франкфуртського.

Музиканти та художники на ярмарку пропонують широку мистецьку програму, яка охоплює музичні та театральні вистави, фестиваль європейського кіно, різноманітні виставки образотворчого мистецтва, а також гастрономічну програму.

"Українська книжкова поличка", штат Халіско, Мексика, Ґвадалахарський ярмарок, 30 листопада 2023 року
Відкриття "Української книжкової полички", в Публічній бібліотеці штату Халіско, Мексика, 30 листопада 2023 року. Фото: Посольство України в Мексиці/Facebook

Цьогоріч подія триває з 25 листопада до 3 грудня. Україну у 2023-му мала представляти письменниця Вікторія Амеліна, яка 1 липня померла внаслідок поранень, отриманих від російського удару по Краматорську 27 червня 2023 року.

Європейський Союз та Україна беруть участь на ярмарку як почесні гості — під гаслом "Побудова союзу культур". Понад 70 авторів із 27 держав-членів та України представляють ЄС на книжковому ярмарку.

Патрісіо Жеретік, координатор європейської делегації, 25 листопада розповів, що на ярмарку діятиме виставка "Дім після світанку" (кураторка — Наталія Маценко), де представлені твори 25 сучасних українських художників. Це одна з чотирьох виставок, що складають експозицію "Мистецькі вираження в сучасній Європі", яка була відкрита в Музеї мистецтв Ґвадалахари.

"Дім після світанку" — меседж про єдність і спроба дати надію українській мистецькій спільноті, яка не припинила творити в розпал війни з Росією, і яка, за словами Жеретіка, в певний момент стане ключем до повоєнного відновлення України.

Робота українських митців виставка "Дім після світанку" Ґвадалахарський книжковий ярмарок
Робота українських митців з виставки "Дім після світанку". Фото: mural

На афіші виставки використана фотографія Саші Маслова з військовослужбовцем ЗСУ, електронним музикантом John Object (Тімур Джафаров). Суспільне Культура записувало інтерв'ю з Тімуром.

Український військовий на фото з виставки "Додому після світанку", Ґвадалахарський книжковий ярмарок, листопад 2023 року
Фотографія Саші Маслова на виставці "Додому після світанку", Ґвадалахарський книжковий ярмарок, листопад 2023 року. Фото: скриншот Наталії Маценко/Instagram

27 листопада на ярмарку відбулася панельна дискусія "Інший вірус: конфлікт в Україні та його геополітичні наслідки" (El otro virus: el conflicto en Ucrania y su impacto geopolítico). І там виступив український воєнний фотограф-документаліст Євген Малолєтка.

Євген Малолєтка панельна дискусія книжковий ярмарок Ґвадалахара, Мексика, 27 листопада 2023 року
Євген Малолєтка на панельній дискусії книжкового ярмарку в Ґвадалахарі, Мексика, 27 листопада 2023 року. Фото: Universidad de Guadalajara

"Ми, фотожурналісти, стали мішенню, і мене звинуватили в тому, що я новинний терорист. Російська пропаганда почала закидати мені, ніби я все це змонтував", — розповідав Євген.

А мексиканська письменниця й політологиня Деніз Дрессер під час панелі додала: "Це не війна, а російське вторгнення в Україну, висвітлення якого зменшується в міжнародних ЗМІ, витісняється іншими кризами. У травні та червні я 10 днів провела в Україні, тоді аналітиків з Латинської Америки запросили для боротьби з російськими наративами".

Дрессер прокоментувала, що цей наратив поширюється в різних частинах світу, щоб виправдати вторгнення, і зазначила, що сам Зеленський сказав, що розчарований нейтральною позицією Мексики, враховуючи, що в мексиканській історії також були вторгнення і навіть втрати території заради пошуку миру.

Крім того, відкрилась виставка в Salón México II готелю Barceló Guadalajara. Тут зображена хроніка початку вторгнення РФ до України й те, як від цього постраждало українське населення від війни.

Також, як повідомило Посольство України в Мексиці, 25 листопада, у 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 років, на Міжнародному книжковому ярмарку у Ґвадалахарі вшанували пам'ять жертв голоду і жертв російської агресії в Україні.

У літературній програмі фестивалю брали участь такі відомі українські письменники як Андрій Курков, Гаська Шиян тощо.

30 листопада перша леді Україна Олена Зеленська звернулася до Ґвадалахарського книжкового ярмарку та розповіла про обставини смерті Вікторії Амеліної і про те, як письменниця знайшла та допомогла видати щоденник Володимира Вакуленка — іншого українського літератора, якого росіяни вбили під час окупації Ізюма на Харківщині.

30 листопада в межах ярмарку відбулася презентація роману "Дім для Дома" Вікторії Амеліної. Захід одночасно був і вшануванням пам'яті авторки — за столом стояв порожній стілець, який мав би призначатися Амеліній. У презентації взяли участь посолка України Оксана Драмарецька та колумбійський письменник Ектор Абад Фасіолінс, який був в поїздці з Вікторією у Краматорську 27 червня.

А ще Зеленська відкрила чергову "Українську книжкову поличку" в Мексиці. Поличка запрацювала в Публічній бібліотеці штату Халіско. Це перша українська полиця в Латинській Америці. Загалом уже 190 українських поличок існують у 44 країнах світу та налічують 45 тисяч книжок — українською та в перекладах.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок