"Люди культури, яких забрала війна": український PEN та The Ukrainians Media запустили проєкт про загиблих діячів

"Люди культури, яких забрала війна": український PEN та The Ukrainians Media запустили проєкт про загиблих діячів

"Люди культури, яких забрала війна": український PEN та The Ukrainians Media запустили проєкт про загиблих діячів
. Фото: ПЕН та The Ukrainians Media

"Люди культури, яких забрала війна" — це серія текстових портретів на окремому сайті, які створили The Ukrainians Media спільно з українським PEN. Спецпроєкт покликаний зберігати пам’ять про людей, яких українська культура втратила у війні, та водночас свідчити про геноцидальні наміри Росії.

Про це Суспільне Культура стало відомо з пресрелізу.

Під час роботи над історіями команда вивчає доробок загиблих і спілкується з їхніми близькими та колегами. Історії про загиблих діячів і діячок культури виходять українською та англійською мовами, на сайті вже можна читати перші п'ять есеїв. Це історії про письменницю Вікторію Амеліну, фотографа Дениса Кривого, історика В’ячеслава Зайцева, диригента Костянтина Старовицького та дослідницю української кухні Ольгу Павленко-Кольорово.

Творці проєкту розповідають, що розпочати серію спонукала вбита російською ракетою Вікторія Амеліна, яка у передмові до окупаційного щоденника закатованого росіянами Володимира Вакуленка писала: "Поки письменника читають, він живий".

"Їх об'єднують дві речі: по-перше, їхня праця творить тканину української культури; по-друге, їх убила Росія", — пише в кураторській колонці Саша Довжик про героїв проєкту.

Ілюстрації створює Дарія Ковтун. Над текстовими портретами працюють авторки Саша Довжик, Олена Козар, Мар'яна Матвейчук, Ганна Устинова.

"Ми часто говоримо, що наш обов'язок — знати і пам'ятати імена загиблих. Але також важливо, щоб вони не стали для нас лише переліком, статистикою, адже за кожним ім'ям стоять людські долі, мрії, невтілені задуми і незавершені справи", — говорить Тетяна Терен, виконавча директорка українського PEN та ініціаторка спецпроєкту "Люди культури, яких забрала війна".

"Люди культури, яких забрала війна": український ПЕН та The Ukrainians Media запускають онлайн-проєкт
Вікторія Амеліна. Фото: ПЕН та The Ukrainians Media

Від початку повномасштабної війни PEN Ukraine відстежує втрати серед діячів культури, історії яких з'являються в інфопросторі або про які повідомляють організації рідні та колеги загиблих. Дані доступні у моніторингу за 2022 рік та 2023 рік і постійно оновлюються.

Після 24 лютого 2022 року загинуло щонайменше 76 українських діячів культури. Це неофіційний моніторинг: PEN наголошує, що загиблих митців більше, ніж відомо назагал, однак команда не має повних даних через відсутність інформації з окупованих територій України.

Спецпроєкт "Люди культури, яких забрала війна" втілюють за підтримки Національного фонду демократії (NED).

У листопаді 2023-го відбувалася інформаційна кампанія #EmptyChairWeek, присвячена пам'яті митців, яких забрала війна Росії проти України. За ініціативою міжнародного PEN з кінця 1980-х років 15 листопада світ відзначає День порожніх стільців. Вони символізують ув'язнених авторів, тих, хто зазнає переслідувань, або вбитих.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок