Американські письменники критикують позицію PEN щодо війни Ізраїлю та ХАМАС: відкритий лист зібрав 500 підписів

Американські письменники критикують позицію PEN щодо війни Ізраїлю та ХАМАС: відкритий лист зібрав 500 підписів

Американські письменники критикують позицію PEN щодо війни Ізраїлю та ХАМАС: відкритий лист зібрав 500 підписів
Зруйнована Церква святого Порфирія у Газі. Фото: Ali Jadallah

Відкритий лист до американського PEN підписало уже 500 людей: письменники критикують позицію організації щодо війни Ізраїлю та ХАМАСу.

Про це 12 лютого повідомляє The Guardian.

Письменники закликали організацію "прокинутися від своєї мовчазної, млявої, самозакоханої позиції". Вони також засуджують "мовчання" клубу про "палестинських журналістів, письменників і поетів, убитих Ізраїлем".

У листі також сказано, що американський PEN повинен "проявити таке ж завзяття і пристрасть", як і щодо заборонених книг, щоб висловитися "про реальних людей" у Палестині.

Лист усе ще можна підписати.

Ще 7 лютого американський PEN опублікував пресреліз, в якому заявив, що "стурбований прямим впливом нинішнього конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом на письменників, митців, культуру".

"Ми сподіваємося, що багатонаціональні переговори, які зараз тривають, призведуть до взаємно узгодженого припинення вогню, припинення смертоносних авіаударів, і що може бути досягнута резолюція, яка врятує життя в регіоні, збереже багату і різноманітну культуру та прокладе шлях до тривалого миру, який уможливить свободу і творчість для всіх", — додається в заяві.

У листопаді 2023 року 20 з 25 фіналістів Національної книжкової премії США виступили із закликом припинити вогонь у війні Ізраїлю з ХАМАСом в Газі. Лист із такою ж заявою опублікувала письменниця Енн Буєр, яка на знак протесту пішла з посади поетичної редакторки The New York Times.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАСу вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАСу на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні. Ізраїльський уряд 8 жовтня запровадив воєнний стан в країні.

27 жовтня речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.

9 жовтня торік Ізраїль заявив про відновлення контролю над усіма прикордонними містами та згодом анонсував "повну облогу" Сектора Гази.

1 листопада 2023 року сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони палестинського руху ХАМАС у північній частині Сектору Гази.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант 13 листопада торік заявив, що бойовики угруповання ХАМАС втратили контроль над Газою.

22 грудня 2023 року стало відомо, що Ізраїль зруйнував мережу тунелів ХАМАСу в Газі.

Через два дні прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив, що ЦАХАЛ посилює бойові дії на території Сектору Гази.

13 лютого 2024 року президент США Джо Байден закликав припинити щонайменше на шість тижнів бойові дії між Ізраїлем і палестинським рухом ХАМАС у Газі.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок