Стрічку-лауреатку Каннського кінофестивалю "Анатомія падіння" покажуть в українських кінотеатрах

Стрічку-лауреатку Каннського кінофестивалю "Анатомія падіння" покажуть в українських кінотеатрах

Стрічку-лауреатку Каннського кінофестивалю "Анатомія падіння" покажуть в українських кінотеатрах
. Кадр із фільму, Артхаус Трафік

В Україні покажуть фільми, які стали відкриттям Каннського кінофестивалю. Кінокомпанія "Артхаус Трафік" 2 червня анонсувала вихід на великі екрани в Україні тринадцяти стрічок.

Переможців кінофестивалю у Каннах оголосили 27 травня. Журі вручило головний приз "Золоту пальмову гілку" французькій режисерці Жюстін Тріє за стрічку "Анатомія падіння" ("Траєкторія падіння"). Події трилера розгортаються довкола письменниці, чоловік якої загадково помирає.

Режисерка стала третьою в історії жінкою, яка отримала головну нагороду Канн.

У кінотеатрах також можна буде побачити стрічку-володарку Призу журі — трагікомедію "Опале листя" фінського режисера Акі Каурісмякі.

Це історія кохання двох самотніх людей, які випадково перетнулися в нічному Гельсінкі. Їхній роман розвивається на тлі новинних радіоповідомлень про війну Росії проти України.

Покажуть також "Ідеальні дні" — стрічка розповідає про чоловіка, який чистить громадські вбиральні по всьому місту, залишаючи собі вільний час для читання книг, вирощування дерев та спостереження за людьми довкола.

Виконавець головної ролі Кодзі Якусьо отримав нагороду як "Найкращий актор".

Серед українських премʼєр буде і "Про суху траву" — восьма картина турецького режисера Нурі Більге Джейлан. За акторську роботу в цьому фільмі отримала приз Мерве Діздар, виконавиця ролі вчительки сільської школи, яка кидає виклик молодому колезі.

Покажуть в Україні і "Як зайнятися сексом" — повнометражний дебют британської режисерки Моллі Меннінг Вокер, відзначений Премією "Особливий погляд". Це провокаційна драма про трьох подруг-підлітків, які пускаються берега у своїй закордонній подорожі після шкільних іспитів.

"Химера" з основного конкурсу — фільм італійської режисерки Аліче Рорвахер. Це комедія про археологів і чорний ринок історичних артефактів.

"Природа кохання" — романтична комедія від канадської режисерки Монії Шокрі з програми "Особливий погляд" про кохання професорки філософії та різнороба.

Також у прокат в Україні вийдуть:

  • історична драма "Викрадений" італійського режисера Марко Беллоккйо,
  • трилер "Клуб Зеро" австралійської режисерки Джесіки Гаузнер з основного конкурсу,
  • мелодрама "Однієї ночі" Алекса Лутца
  • кримінальна історична драма "Поселенці" Феліпе Гальвеса з програми "Особливий погляд",
  • драма "Солодкий схід" Шона Прайса Вільямса,
  • фільм-відкриття програми "Особливий погляд" — "Королівство Тварин" від Томаса Кейлі.

Дати виходу в українських кінотеатрах оголосять незабаром.

Канни і Україна

Українських фільмів офіційно не було заявлено. Однак у програмі показали два фільми про Україну:

  • документальну стрічку польського режисера "Звідки куди"
  • короткометражну польсько-українську роботу "Як це було".

Також на церемонії відкриття виступила акторка Катрін Денев, яка прочитала французькою вірш поетеси Лесі Українки "Надія".

А команда стрічки "Звідки куди" привезла у Канни килим зі зруйнованого росіянами будинку на Чернігівщині.

"Єдиний килим, на який ми можемо стати на будь-якому кінофестивалі, — це килим, який про нас, це килим наших переживань, це килим, який позначає для нас повномасштабне вторгнення і взагалі початок російсько-української війни", — розповіла менеджерка з виробництва фільму Ксенія Марченко.

премʼєри каннського кінофестивалю
Команда фільму "Звідки куди" у Каннах. Фото: @435 FILMS

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок