Два фільми про Україну потрапили у програму Каннського кінофестивалю

Два фільми про Україну потрапили у програму Каннського кінофестивалю

Два фільми про Україну потрапили у програму Каннського кінофестивалю
. Кадр з фільму "Звідки куди"/режисер Мачек Гамела. Надано режисером

Каннський фестиваль у 2023 році пройде з 16 до 27 травня. У програмі покажуть два фільми про Україну: документальну стрічку польського режисера "Звідки куди" та короткометражну роботу "Як це було".

"Звідки куди"

У програмі Cannes ACID покажуть документальну "Звідки куди" (Skąd dokąd/ In the Rearview) спільного виробництва Польщі, Франції та України про евакуацію українських біженців.

Режисер Мачек Хамела зазначає: "Звідки куди" — це колективний портрет, складений із переживань тих, хто має єдину мету: знайти надійний притулок. В автобусі, їх тимчасовому притулку, зникають важливість статі, віку, кольору шкіри, фізичного стану, походження, ідентичності, світогляду та віри".

Минулого року режисер долучався як волонтер до перших евакуацій з польсько-українського кордону та з віддалених районів Чернігівщини та Донбасу.

До виробництва долучилась українська кінокомпанія "435 FILMS".

"Як це було"

У програмі короткометражного конкурсу візьме участь польсько-український "Як це було" Анастасії Солоневич та Даміана Коцюра. "Ідея заснована лише на одній єдиній фразі, що застрягла в наших головах… (...) Цей фільм був зроблений з великою любов'ю. Цей фільм був знятий з великою чесністю", – написала у своєму Facebook Анастасія Солоневич.

"Як це було" розповдіає про повернення додому вперше після початку війни в Україні: Лера вперше після початку повномасштабної війни в Україні приїжджає з Берліну в Київ. Не заставши маму вдома, вона проводить час зі своїм другом і поступово пізнає рутину війни протягом одного дня. Загалом у короткометражному конкурсі представлено 11 фільмів.

Документальний фільм польського режисера про евакуацію українських біженців потрапив у програму Каннського кінофестивалю
Кадр із фільму "Як це було". Кадр із фільму "Як це було", СУК/Facebook

Каннський кінофестиваль

Це міжнародний кінофестиваль, який проводиться щороку в курортному місті Канни у Франції.

Він входить до так званої "Великої п'ятірки" найпрестижніших кінофестивалів (разом з кінофестивалями у Венеції (Італія), Берліні (Німеччина), Санденсі (США) та Торонто (Канада).

Раніше Суспільне Культура розповідало, що організатори оприлюднили основну частину програми. Які фільми увійшли до неї — можна прочитати тут.

У 2023 році головою журі став шведський режисер Рубен Естлунд, який зняв стрічку "Трикутник смутку"та отримав за неї "Золоту пальмову гілку" у 2022 році.

канський кінофестиваль
Рубен Естлунд. Фото: Getty Images

Однак головна профспілка енергетиків Франції погрожує припинити постачання електроенергії для Каннського кінофестивалю як знак протесту проти пенсійної реформи.

"У травні робіть те, що вам подобається! Каннський кінофестиваль, Гран-прі Монако, тенісний турнір Ролан Гаррос, Авіньйонський фестиваль — всі вони можуть зануритися в темряву", — заявили в профспілці.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок