Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну

Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну

Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну
. Фото: Українська Кіноакадемія

Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабінету Міністрів України через постанову № 203 від 07 березня про подовження повноважень чинного складу Ради з державної підтримки кінематографії. Про це повідомляють на сторінці Української Кіноакадемії у Facebook.

У березні 2023 року члени кіноакадемії вимагали від Кабміну скасувати цю постанову та "докласти зусиль, аби відбувся чесний та прозорий конкурс нового складу Ради". Відповідна заява з'явилася на сторінці кіноакадемії у Facebook 10 березня.

"Повноваження чинного складу Ради не можуть бути подовжені": в Українській кіноакадемії не згодні з постановою Кабміну

"Передумовою та причиною позову стали дії Державного агентства України з питань кіно, яке поза межами своїх повноважень внесло на розгляд Кабміну проєкт постанови про продовження повноважень членів Ради з питань державної підтримки кінематографії до завершення воєнного стану", — йдеться у пості Української Кіноакадемії.

Національну спілку кінематографістів у суді представляє юридична компанія Axon Partners. У публікації зазначають, що у відповідь на запити адвокатів, Держкіно пояснює, що в умовах воєнного стану провести конкурс неможливо, проте яким саме чином це впливає на проведення конкурсу — Держкіно не пояснює.

Axon Partners зазначають, що перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук підписала звернення до Кабміну, проте за законом у неї немає таких повноважень.

Юристи перерахували, які є підстави для скасування цієї постанови Кабміну, серед них:

"Постанова Кабміну суперечить ст. 9(1) Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні", яка на сьогодні і на день прийняття постанови, імперативно визначила, що повноваження ради припиняються автоматично після закінчення дворічного строку, а одні і ті ж особи не можуть бути членом Ради два строки. Прикметно, що в закон два рази вносились зміни в грудні 2022 і ця норма залишилась незмінною", — зазначають у пості.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок