Індекс куті-2021. Як змінилася вартість основних інгредієнтів

Індекс куті-2021. Як змінилася вартість основних інгредієнтів

Ексклюзивно
Індекс куті-2021. Як змінилася вартість основних інгредієнтів
. Фото: Pixabay (ілюстративне)

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі Українського радіо розповів, що у 2021 році півтора кілограма куті обійдуться українцям у 95 гривень і пояснив, як змінилася вартість основних інгредієнтів однієї з головних різдвяних страв.

Так, за його словами, для підрахунків економісти брали за основу традиційну рецептуру страви на півтора кілограма.

“За рік ті складові, які входять до куті, це – і мак, і волоські горіхи, і пшоно, і мед, подорожчали на 14%", — розповів Пендзин.

При цьому, за його словами лідером у цьогорічному продуктовому подорожчанні є цукор. Експерти порахували, що його ціна зросла на понад 35%, а вартість хліба — на 9%. Також подорожчало борошно та гречка.

"Якщо порівнювати вартість тогорічного "Олів'є", то воно подорожчало на 9-10%. Взагалі новорічний стіл з класичними нашими стравами – оселедець "під шубою", "Олів'є", холодець виросли не на багато – близько 5,8%", – каже аналітик.

За словами Пендзина, є продукти, які навіть упали в ціні.

"У першу чергу це стосується овочів, вони подешевшали на 15-17%. Навіть, трошки подешевшала свинина – на 1,5%. Річ у тім, що загальна економіка України за 2020 рік впала на 5%, і велика кількість українців, втратила у своїх гаманцях, тобто стали трошки бідніші", — пояснив експерт.

На думку Пендзина, очікуваний локдаун може вдарити по зростанню рівня економіки.

"Однак, не треба забувати, що зростання цін можливо від погодних умов і очікуваного врожаю. Нині ми очікуємо "продуктову інфляцію" на рівні 3-4% до весни. Якихось серйозних, надзвичайних подій ми не очікуємо", — підсумував він.

Що відомо

  • В Україні Різдво святкують двічі. 7 січня українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкуватимуть Різдво Христове за юліанським календарем (або так званим "старим стилем"). Римо-католицька церква і більшість протестантських і православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським. З 2017 року 25 грудня є офіційним вихідним днем.
  • За даними останнього на часі опитування соціологічної служби "Рейтинг", більшість українців вважають Різдво своїм улюбленим святом і відзначають його 7 січня.
  • 64% українців виступають проти ідеї перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. 25% — підтримують таку ініціативу. Такими є результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" протягом 5-8 грудня 2019 року.

Читайте також

Кутя та узвар. Які страви можна приготувати на Святвечір

Із медом та сухофруктами: рецепт куті від етнологині з Полтавщини

На початок