Більшість українців люблять Різдво та вірять у Святого Миколая — Рейтинг

Більшість українців люблять Різдво та вірять у Святого Миколая — Рейтинг

Опитування
Більшість українців люблять Різдво та вірять у Святого Миколая — Рейтинг
. Depositphotos

За даними останнього на часі опитування соціологічної служби "Рейтинг", більшість українців вважають Різдво своїм улюбленим святом і відзначають його 7 січня.

Результати опитування показують, що 77% українців святкують Різдво 7 січня. 15% опитаних сказали, що відзначають це свято двічі, як за юліанським календарем (7 січня), так і за григоріанським (25 грудня). Лише 3% відзначають Різдво тільки 25 грудня. Водночас 5% взагалі не святкують Різдво. Найбільше тих, хто святкує Різдво двічі, або ж за новим стилем — у західних регіонах та в Києві.

Крім цього, 56% респондентів відзначили, що найулюбленішим серед новорічних свят для них є Різдво. 28% сказали, що це Новий рік, 6% — День Святого Миколая, 3% — Старий Новий Рік.

Згідно з опитуванням, за останній рік зросла кількість тих, хто вірить у Святого Миколая, натомість кількість тих, хто вірить у Діда Мороза не змінилася. Дві третини опитаних відзначили, що вірять у Святого Миколая, 35% сказали, що не вірять у нього. У Діда Мороза вірять менше — 31%, і не вірять — 65%.

Як зазначили у соціологічній групі, уподобання новорічного персонажа та улюбленого свята мають чіткі регіональні залежності: на заході більше тих, хто вірить у святого Миколая і вважає найулюбленішим святом Різдво, а на сході та півдні країни більше вірять в Діда Мороза і вважають улюбленим святом Новий Рік.

Попри це, за даними "Рейтингу", навіть у південно-східних областях кількість тих, хто вірить в Діда Мороза, менша за тих, хто вірить у Святого Миколая.

Довідка. Опитування проводилося в період з 2 по 4 січня серед населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Опитування проводилося методом телефонного інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 2,0%.

Що відомо

  • В Україні Різдво святкують двічі. 7 січня українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкуватимуть Різдво Христове за юліанським календарем (або так званим "старим стилем"). Римо-католицька церква і більшість протестантських і православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським. З 2017 року 25 грудня є офіційним вихідним днем.
  • Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній вважає, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе тоді, коли церква та віряни "дозріють" до такого рішення.
  • 64% українців виступають проти ідеї перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. 25% — підтримують таку ініціативу. Такими є результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" протягом 5-8 грудня 2019 року.
На початок