Здорова їжа. Як впроваджують принципи безпечного харчування в садках і школах

Здорова їжа. Як впроваджують принципи безпечного харчування в садках і школах

Ексклюзивно
Здорова їжа. Як впроваджують принципи безпечного харчування в садках і школах
.

В Україні понад 5 млн. дітей харчується у школах та дитячих садках. І в 38% шкіл і садочків у дітей було зареєстровано харчові розлади. Впровадженням системи менеджменту безпеки харчової продукції в Україні займається ВГО "Поруч". Очільниця організації Марія Тищенко та керівник проєктної команди Дмитро Вітвіцький в ефірі Українського радіо розповіли, як навчають постачальників, керівників та кухарів шкіл і садочків, дітей та головне – батьків основам здорового дитячого харчування.

Що таке НАССР

НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) – це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. Систему розробили Всесвітня організація охорони здоров’я і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO).

Основні компоненти програми – впровадження стандартів здорового та збалансованого харчування і проведення навчання цільової аудиторії, куди входять вчителі, діти й батьки.

Читайте також: З 1 січня 2021 року набирає чинності санітарний регламент для закладів середньої освіти.

Як впроваджуються принципи НАССР в Україні

Впровадженням принципів НАССР займається проєкт "School food generation" який реалізують МБФ Жовто-Блакитні Крила та ВГО "Поруч".

"Наша мета – запровадити культуру здорового харчування у сім’ях. Нещодавно в донецьких школах ми спостерігали, що діти замовляють у їдальнях те, що їм відомо з дому – інше для них незрозумілі назви. Ця система передбачає систему безпечного харчування дітей", – каже виконавчий директор ВГО "Поруч" Марія Тищенко.

Основою для запровадження безпечного харчування в українських закладах освіти стало підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС. Таким чином Україна взяла на себе зобов'язання привести національне законодавство у відповідність до законодавства ЄС.

"Ці стандарти передбачають цілий комплекс заходів – від закупівель, до зберігання та приготування їжі", – говорить керівник проєктної команди ВГО "Поруч" Дмитро Вітвіцький.

Без ковбаси та "кока-коли". МОЗ оновлює норми харчування у школах

Нині проєкт поширює свій досвід на 8 українських областей, де проходять навчання керівники та кухарі закладів.

"Це відкриті конкурси, куди можна подаватися. Ті, хто їх пройшов, зобов’язані поширювати досвід у громадах. Коли ми почали читати модуль, ми не очікували реакції: директори шкіл та садочків виявили велику зацікавленість, для багатьох це боляче. Є школи, у яких проведений ремонт, але ніхто не знає як використовувати нове обладнання", – каже Вітвіцький.

За словами організаторів, також до поширення інформації про проєкт залучають дітей, адже вони досить швидко поширюють через соцмережі, наскільки здорове харчування – це круто. Але найголовніше, каже Тищенко – це залучити батьків.

"Адже саме з дому дитина вчиться, що таке безпечне та здорове харчування. Не просто треба розкласти продукти, є технологія приготування. Проєкт передбачає протягом цього року навчити здорового та безпечного харчування 400 батьків", – повідомила Тищенко.

Сам проєкт розрахований до жовтня 2021-го року. В Україні раніше подібні не впроваджувалися. На основі пілотного проєкту будуть проводитися дослідження, за результатами яких організатори планують подавати зміни до законодавства щодо стандартів здорового харчування дітей.

Що відомо

  • Майже третина учнів України та їхніх батьків категорично не задоволені якістю харчування у шкільних їдальнях. Причинами є поганий запах, брудний посуд, комахи та відверто несмачна їжа.
  • Міністерство охорони здоров'я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку.
  • МОЗ створило рекомендації щодо забезпечення харчування в школах в умовах карантину. Вони передбачають не більше чотирьох школярів за столом у шкільній їдальні, дотримання дистанції та обов'язкова дезінфекція рук перед прийомом їжі.
На початок