Микитасю повідомили про підозру у викраденні людини та вимаганні. Адвокат заперечує звинувачення

Микитасю повідомили про підозру у викраденні людини та вимаганні. Адвокат заперечує звинувачення

Оновлено
Микитасю повідомили про підозру у викраденні людини та вимаганні. Адвокат заперечує звинувачення
.

Національна поліція заявила, що колишньому президентові ТОВ "Укрбуд Девелопмент" і екснардепу Максиму Микитасю повідомили про підозру у викраденні юриста з Києва та вимаганні. Адвокат Микитася Артур Габрієлян відкидає звинувачення на адресу його підзахисного та вважає, що за ними стоїть заступник голови Офісу президента Олег Татаров.

Про підозру Микитасю йдеться на сайті Нацполіції. Ім'я екснардепа у повідомленні не називається, однак фігурує у відеоролику, прикріпленому до публікації. Також повідомляється, що зранку 29 грудня слідчі провели обшуки вдома у Микитася. Інформацію щодо обшуків Суспільному підтвердили джерела у правоохоронних органах.

"Були слідчі дії", — підтвердив співрозмовник Суспільного.

Водночас у правоохоронних органах не назвали речі, які були вилучені вдома у Микитася, оскільки це є "таємницею досудового розслідування".

Згідно з інформацією на сайті поліції, у Києві четверо осіб викрали юриста компанії, яка надавала юридичні послуги підозрюваному. За кілька годин поліцейські затримали виконавців, а згодом встановили і безпосереднього замовника злочину.

"У ході слідства поліцейські з’ясували всі деталі викрадення. Замовником виявися власник відомої будівельної компанії, а організатором — лідер злочинного угруповання, який нині знаходиться під вартою за скоєння вбивства", — йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, викрадення юриста фірми, що надавала юридичні послуги замовникові та його компанії, було ретельно сплановано, а підготовка до злочину проходила у кілька етапів: отримавши всі дані про майбутню жертву, виконавці-члени транснаціонального угруповання обманом виманили потерпілого на зустріч, де в подальшому силою заволоділи його автомобілем та за вказівкою замовника змусили потерпілого написати боргову розписку на 800 тисяч доларів.

Через кілька годин після викрадення поліцейські затримали чотирьох виконавців та звільнили заручника. Під час викрадення та затримання зловмисники повідомляли про хід подій організаторові, а той своєю чергою - замовнику. Наступного дня затримали й двох співорганізаторів.

Нині Микитасю повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 146 (викрадення людини) та ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу, слідчі дії тривають.

Про що розповіли в МВС

Як повідомив Суспільному заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, викрадення сталося 8 грудня 2020 року. При цьому виконавці злочину били чоловіка, змушуючи підписати розписку.

"Завдяки поліції ці люди були затриманні. Потім з’ясувалось, що це робили на замовлення. В поліції були підстави вручити підозру Максиму Микитасю в організації цього правопорушення. Сьогодні вранці (29 грудня – ред.) йому вручили підозру, в організації викрадення громадянина", – розповів посадовець.

Геращенко зазначив, що Микитась не чинив опору при проведенні обшуків. Незабаром суд вирішуватиме питання про обрання йому запобіжного заходу.

"В нього вдома провели обшуки. Ніякого опору він не вчиняв, далі поліція звернеться в суд з вимогою вибрати міру запобіжного заходу — тримання під вартою. Вважаємо правильним, щоб НАБУ, яке раніше вручило йому підозру в корупційних діях, також звернулось до суду і змінило запобіжний захід з домашнього арешту на тримання під вартою. КПК говорить прямо, що якщо людина, випущена з під варти, здійснює правопорушення, не перебуваючи під вартою, то її необхідно знову повертати в місця утримання", – наголосив Геращенко.

Захист Микитася відкидає звинувачення

Адвокат Микитася Артур Габрієлян у коментарі Суспільному категорично заперечив висунуте його підзахисному звинувачення.

"У пана Микитася достатньо таких розписок на суму 50-60 мільйонів, з якими він нічого зробити не може. Навіщо йому розписка від людини, яка не має грошей? Тим більше, замовляти викрадення людини, для того, щоб та написала розписку", – зауважив він.

Габрієлян повідомив, що слідство поки що не надало доступ до матеріалів відкритого кримінального провадження.

"Нам не надали матеріали кримінального провадження, тому на даний момент ми не можемо сказати, які кроки будемо робити", – розповів адвокат.

На його думку, до висунення цього обвинувачення може бути причетний заступник голови Офісу президента Олег Татаров, який також є фігурантом справи про незаконне заволодіння майном Нацгвардії. За словами Габрієляна, захист Микитася подав клопотання в Офіс генпрокурора про передачу цієї справи назад від Служби безпеки до НАБУ, яке розслідувало можливу причетність Татарова до фальсифікації експертизи у справі.

Що відомо

  • Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму 81 мільйоні гривень. Зокрема, ще на початку 2000-х років його компанія-забудовник отримала земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва, в обмін на 50 квартир і 30 паркомісць у новозбудованому ЖК для Нацгвардії. Проте у 2016-2017 роках Нацгвардія і компанія-забудовник підписали додатковий договір, згідно з яким військові отримали 65 квартир у будинку, але не у центрі столиці, а на околиці Києва.
  • Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія.
  • 4 жовтня 2019 року Вищий антикорупційний суд обрав Микитасю запобіжний захід у вигляді застави в сумі 5,5 мільйона гривень. 22 жовтня 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заарештувала Микитася до 14 листопада і збільшила заставу як альтернативу з 5,5 до 80 мільйонів гривень.
  • 25 жовтня 2019 року за екснардепа внесли заставу, а 24 грудня йому продовжили запобіжний захід до 14 лютого 2020 року.
  • 1 грудня детективи НАБУ повідомили про підозру у вчиненні нового злочину Микитасю. Він підозрюється у наданні хабаря за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта.
  • Вищий антикорупційний суд продовжив домашній арешт Микитасю. Йому заборонено залишати житло у нічний час із 23:00 до 07:00.

Читайте також

Справа Микитася: Ситник розповів про запобіжний захід заступнику голови ОП Татарову.

САП та НАБУ повідомили про підозру Татарову. В Офісі президента заявили, що їм не відомо про вручення підозри, а жодних слідчих дій в ОП не відбувалось.

На початок