Заступнику голови ОП Татарову повідомили про підозру. На Банковій заявили, що слідчих дій не було

Заступнику голови ОП Татарову повідомили про підозру. На Банковій заявили, що слідчих дій не було

Оновлено
Заступнику голови ОП Татарову повідомили про підозру. На Банковій заявили, що слідчих дій не було
. УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову. В Офісі президента повідомили, що їм не відомо про вручення підозри, а жодних слідчих дій в ОП не відбувалось.

Як повідомили у пресслужбі НАБУ, заступника голови ОПУ підозрюють у причетності до надання хабаря за забезпечення видачі неправдивого письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Нацгвардії.

Як повідомили у НАБУ, слідство вважає, що Татаров, як колишній топпосадовець державної компанії "УкрБуд", може бути причетним до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі неправдивого письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

"Заступник голови Офісу Президента України є третім підозрюваним у вчиненні зазначеного злочину. Окрім нього у справі підозрюються заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ч.3 ст.368 КК України) та колишній народний депутат, колишній кінцевий бенефіціарний власник ТОВ "Укрбуд Девелопмент" (ч.3 ст.369 КК України)", – додали у НАБУ.

В Офісі президента повідомили, що їм нічого не відомо про вручення повідомлення про підозру Татарову.

"Олег Татаров працює у звичайному режимі, жодних процесуальних і слідчих дій з його участю в офісі президента не відбувалося. Співробітники НАБУ дійсно відвідували офіс президента, але їх прохання виходили за межі законних процедур, а відтак в доступі до приміщення ОПУ їм було відмовлено", – повідомили в ОП.

Також в ОП додали, що питання можливого відсторонення Татарова від посади буде розглянуто у встановленому законом порядку.

Національна асоціація адвокатів України (НААУ), членом якої є Олег Татаров, заявила, що Максим Грищук перевищив свої повноваження, оскільки, за їх словами, повідомлення про підозру адвокату у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене лише Генеральним прокурором, його заступником, прокурор області чи міста Києва.

"Таке демонстративне порушення порядку повідомлення про підозру особі, яка має статус адвоката, напередодні Дня адвокатури України є публічним жестом зневаги до професії адвоката і всього інституту адвокатури з боку працівників Національного антикорупційного бюро України та САП", – йдеться у заяві.

У НААУ вважають, що ДБР має розслідувати факт перевищення повноважень Грищуком.

"Адвокат Олег Татаров надавав правову допомогу компанії "УКРБУД" та її посадовим особам. Відкриваючи проти нього кримінальне провадження, САП та детективи НАБУ протиправно ототожнили адвоката з його клієнтом та вчинили дії по втручанню у приватне спілкування адвоката з його клієнтом", – додали у НААУ.

Про те, що виконувач обов'язків керівника САП підписав підозру заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову, Суспільному підтвердило джерело в правоохоронних органах.

"Так, Грищук підписав (повідомлення про підозру, — ред.). За його словами, затримувати Татарова не планують, але буде клопотання в суд про обрання запобіжного заходу", — сказав співрозмовник.

За словами джерела, підозру Татарову висунуто за ст. 369 ККУ, в якій йдеться про пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі. За законом, такі дії караються штрафом від 8,5 тисяч до 12,7 тисяч гривень, обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Сам Татаров вважає висунення йому підозри намаганням директора НАБУ Артема Ситника звести з ним "особисті рахунки".

"У зв'язку з публікаціями в ЗМІ про наміри вручити мені підозру, ще раз заявляю свою публічну позицію. Ситник (голова НАБУ Артем Ситник — ред.) – це визнаний винним судом у корупції функціонер і державний злочинець, який зводить особисті рахунки. Я пройду цей шлях, доведу свою невинність і гідно відповім", — написав Татаров у Telegram.

Суспільне намагалося зв'язатися із самим Грищуком щодо підпису ним підозри Татарову, однак в.о голови САП ігнорує дзвінки та повідомлення, а у його пресслужбі відповіли, що поки "не коментуватимуть цю інформацію".

Що відомо

  • Національне антикорупційне бюро розслідує можливу причетність Татарова до фальсифікації експертизи у справі заволодіння майном Національної гвардії.
  • Татаров заявив, планує подати позов проти директора НАБУ Артема Ситника про захист честі, гідності та ділової репутації.
  • Компанія “Дейрінг Капітал”, співвласником якої є тесть Татарова Олександр Павлушин, отримала від Київради землю під забудову невдовзі після призначення Татарова на посаду в ОПУ.
  • Раніше у НАБУ повідомили Суспільному, що не повідомляли Татарову про підозру через зміну процесуальних прокурорів.
На початок