"Це про нашу особисту свободу". Депутат хоче дозволу реєструватися у ВР різнокольоровими кнопками

"Це про нашу особисту свободу". Депутат хоче дозволу реєструватися у ВР різнокольоровими кнопками

"Це про нашу особисту свободу". Депутат хоче дозволу реєструватися у ВР різнокольоровими кнопками
. УНІАН

Заступник голови партії "Голос" Ярослав Железняк запропонував, аби народні депутати могли на початку засідання реєструватися не лише зеленою, а також жовтою та червоною кнопкою. Він намагався внести відповідну поправку до закону про регламент щодо опублікування рішень ВР, однак ця поправка була відхилена сесійною залою.

"Це дуже важлива правка. Ми — парламентарі, ми повинні забезпечувати свободу, зокрема і свободу вибору. Ця правка, в першу чергу, про нашу особисту свободу. Про те, щоб ми могли кожного ранку реєструватися не лише зеленою кнопкою, а й жовтою та червоною", — сказав Железняк під час розгляду законопроєкту №4334 у другому читанні.

За його словами, попри чинну систему "є й інші думки в залі".

"Наприклад, можливо, наш колега Дмитро Чорний ("Слуга народу" — ред.), який представляє округ Жовті води, хоче голосувати жовтою кнопкою, а можливо, я знаю це точно, Сергій Власенко (заступник голови "Батьківщини" — ред.) та Артур Герасімов ("Європейська солідарність — ред.) хочуть реєструватися червоною кнопкою, тому що червоне — це любов", — сказав Железняк.

Профільний комітет з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Ради відхилив пропозицію через те, що вона не була предметом розгляду у першому читанні тому за правилами ч. 1 статті 116 вона не могла не бути відхиленою.

"Позиція комітету: правку №2 Железняка відхилити", — сказав голова Ради Дмитро Разумков.

Правку підтримали лише 120 депутатів з мінімально необхідних 226.

Що відомо

  • На початку кожного засідання Ради Разумков просить депутатів зареєструватися і нагадує, що робити це потрібно зеленою кнопкою.
  • Комітет Верховної ради зі свободи слова позбавив 22 видання права на відвідування парламенту через "не відповідність меті акредитації". За кілька годин після оприлюднення інформації про скасування акредитації, у комітеті "передумали" і вибачилися перед журналістами.
На початок