Кілька десятків ЗМІ позбавили акредитації у парламент. Згодом заборону скасували

Кілька десятків ЗМІ позбавили акредитації у парламент. Згодом заборону скасували

Доповнено
Кілька десятків ЗМІ позбавили акредитації у парламент. Згодом заборону скасували
. УНІАН

Комітет Верховної ради зі свободи слова позбавив 22 видання права на відвідування парламенту через "не відповідність меті акредитації". За кілька годин після оприлюднення інформації про скасування акредитації, у комітеті "передумали" і вибачилися перед журналістами.

Як зазначено на сайті комітету, згідно з протоколом, рішення ухвалили за зверненням керівника пресслужби Апарату ВР Ірини Кармелюк.

Кілька десятків ЗМІ позбавили акредитації у парламент. У комітеті Ради пояснили причину
22 ЗМІ позбавили акредитації в Раді.

"Ми не перевіряли хто туди потрапив, ми повірили пресслужбі ВР, що вони зробили свою роботу якісно. Я вибачилась перед журналістам "Слідство.Інфо" і хочу вибачитись за те, що журналісти потрапили під позбавлення акредитації", — розповіла членкиня комітету ВР з питань свободи слова Тетяна Циба у коментарі Суспільному.

Вона зазначила, що пресслужба комітету подала перелік ЗМІ, які не надали інформацію про те, що вони пишуть будь-які матеріали, які б висвітлювали діяльність депутатів, ВР, або парламенту.

"Якщо люди акредитовані, щоб висвітлювати діяльність, вони мають показати, що вони щось висвітлювали. Наразі у пресслужбі ВР акредитовані понад 5000 журналістів. Це ускладнює роботу для журналістів, особливо під час пандемії COVID-19", — зазначила Циба.

Вона зазначила, що Комітет ухвалив рішення позбавити акредитації ті медіа, які не надали інформацію про матеріали, які стосуються парламентської діяльності. Тетяна Циба також наголосила, що допуск до парламенту дуже просто відновити, і що в робочому режимі це займає від тижня до двох.

Втім, у жодних дій для відновлення акредитації з боку ЗМІ не знадобилося. За кілька годин після інциденту Ірина Кармелюк повідомила, що в Комітеті "передумали", і рішення про припинення акредитації скасовано.

Що сталося

Напередодні керівниця проєкту журналістських розслідувань "Слідство.Інфо" Анна Бабінець у Facebook повідомила про позбавлення журналістів акредитації до Ради.

"Комітет ВР зі свободи слова заборонив журналістам "Слідство.Інфо" відвідувати парламент. Ми отримали листа від пресслужби про те, що всіх журналістів нашої агенції позбавлено акредитації, оскільки ми не всебічно висвітлюємо роботу Верховної Ради", - написала вона і додала, що журналісти вбачають у такому рішенні наступ на свободу слова та тиск на незалежні медіа з боку держорганів.

На початок