Десятки затриманих та сльозогінний газ. Як у Білорусі проходять протести

Десятки затриманих та сльозогінний газ. Як у Білорусі проходять протести

Десятки затриманих та сльозогінний газ. Як у Білорусі проходять протести
. Радіо Свобода

У неділю 29 листопада в Мінську та інших містах Білорусі розпочалися так звані "дворові марші". Люди протестують 113 день поспіль проти Олександра Лукашенка та його режиму. У зв'язку із запланованими акціями протесту силовики загнали спецтехніку, а правоохоронці згодом почали розганяти протестувальників і застосовувати сльозогінний газ.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свободи, ще перед початком протестного маршу у центрі Мінська почалися проблеми з інтернетом. Крім того, у місто заїхала спецтехніка: автозаки, водомети та військові вантажівки. Також було закрито кілька центральних станцій метро на вхід та вихід.

Новий формат маршів з'явився минулої неділі, коли люди перестали збиратися в одну велику колону, якій перешкоджали силовики, а проводили акції у своїх районах. Там вони також збиралися у кілька колон та виходили протестувати. Утім, силовики все одно затримували людей.

Під час маршу по Партизанському проспекту силовики затримали кілька людей, один з них отримав настільки сильний удар по голові, що чоловік впав на асфальт, втративши свідомість.

Білоруський Правозахисний Центр "Вясна" (станом на 16:00) опублікував інформацію про 124 затриманих на акціях протесту в різних містах Білорусі, передусім у Мінську. Крім столиці силовики затримували людей і в інших містах - Вітебську, Гродно, Бресті, Боровлянах (Мінської області) та Ліді (Гродненської області).

Під час розгонів протестувальників у різних містах країни, силовики використовували газ, направлялася зброя на протестувальників, робилися постріли у повітря.

Що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • 23 вересня Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську офіційно проголосили президентом. Церемонія інавгурації була таємною, інформація про неї розголошувалася. У той же день силовики намагалися придушити нову хвилю протестів у Мінську.
  • Керівники низки країн Європи повідомили, що не визнають Лукашенка легітимним президентом. Україна також не визнала інавгурацію Лукашенка, а візит президента Володимира Зеленського на форум регіонів, який мав відбутися на початку жовтня у Білорусі, було скасовано.
  • 29 жовтня Білорусь тимчасово обмежила в'їзд на територію країни через наземні КПП з Латвії, Литви, України та Польщі, і залишила пропуск лише на кордоні з Росією.
На початок