Як виходити з самоізоляції без шкоди для інших. Пояснює МОЗ

Як виходити з самоізоляції без шкоди для інших. Пояснює МОЗ

Як виходити з самоізоляції без шкоди для інших. Пояснює МОЗ
. УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що для припинення громадянами самоізоляції не обов'язково здавати ПЛР-тест на COVID-19, а достатньо й відсутності клінічних симптомів хвороби.

На брифінгу 9 листопада Степанов пояснив, за яких умов можна виходити з самоізоляції.

"Перше — це відсутність проявів клінічного респіраторного захворювання протягом трьох днів, рахуючи з 10-го дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження. Тобто, якщо у вас, наприклад, 1 листопада з'явилися симптоми коронавірусної хвороби, ви навіть не робили ПЛР-тестування, у вас є відповідна симптоматика, ви знаходитеся вдома, на самоізоляції і потім через 10 днів, наприклад, 10-го числа у вас симптомів вже немає, ще через три дні ви можете припиняти самоізоляцію і лікарняний (у такому випадку, 13 листопада — ред.)", — сказав він.

Читайте також: "Перевірено на собі: чи можна швидко і без проблем вийти з самоізоляції"

Другою підставою Степанов назвав відсутність проявів гострого респіраторного захворювання протягом трьох днів, якщо рахувати від 10-го дня від дати взяття біоматеріалу при позитивному ПЛР-тесті на COVID-19.

"Так само рахуєте: якщо на десятий день немає симптомів, ще рахуєте три дні. Потім не потрібно робити лабораторне обстеження. Якщо немає проявів, на третій день, рахуючи з 10-го дня захворюваності від дати встановлення діагнозу, ви теж можете припиняти самоізоляцію", — сказав міністр.

За його словами, третім чинником є відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання й отримання негативного ПЛР-тесту на COVID-19. Він зазначив, що за наявності хоча б одного з трьох критеріїв можна припиняти самоізоляцію і лікування пацієнтів, оскільки всі перелічені підстави є рівноцінними.

Степанов додав, що повторне тестування може проводитися не раніше, ніж через 10 днів від дати появи симптомів або отримання першого позитивного результату. Міністр ще раз підкреслив, що для припинення самоізоляції тестування не є обов'язковим.

Що відомо

  • Міністерство охорони здоров'я пропонує зупинити роботу торговельно-розважальних центрів у рамках "карантину вихідного дня", а закладам громадського харчування працювати лише на винос. При цьому продуктові магазини, транспорт, аптеки, заправки та ветеринарні аптеки продовжать роботу.
  • Станом на ранок 9 листопада в Україні зафіксовано 8687 нових випадків COVID-19. При цьому одужало 2277 осіб, летальних випадків — 115.
  • 9 листопада в Україні розпочало діяти нове карантинне районування. Відповідно до нього, країна більше не має "жовтих" та "зелених" зон.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що уряд продовжує розглядати варіант введення "карантину вихідного дня", оскільки Україна не може собі дозволити повного локдауну.
  • Уряд ухвалив рішення щодо продовження адаптивного карантину в Україні до 31 грудня 2020 року.
  • Міністр юстиції Денис Малюська пояснив, що за відсутність маски не штрафуватимуть неповнолітніх, а також тих людей, які знаходяться на вулиці. Всіх інших штрафуватимуть на місці за суму від 170 до 255 гривень.
На початок